Gyurkity Péter

Érkezőben az Intel nyolcmagosai

Az Intel meglehetősen korán, már februárban be szeretné mutatni első nyolcmagos processzorait, amelyek a Xeon család tagjaként a szerverekben teljesítenek majd szolgálatot. Néhány mobil chip frissítése csúszik.

A friss hírek szerint a processzorgyártó ugyanis a februárban esedékes IEEE International Solid-State Circuits Conference (IISSCC) alatt mutatja be legújabb fejlesztéseit, amelyekkel nyilván a szerverek szegmensében igyekszik majd bebiztosítani pozícióját. A rendezvény részletes programfüzete már elérhető az interneten, ebből pedig kiderül, hogy itt kerítenek sort a debütálásra. Lássuk, hogy pontosan mit is kínál a cég a nyolcmagos példányokkal!

Az új Xeonok a Nehalem mikroarchitektúra minden előnyét tartalmazzák majd: beépített négycsatornás memóriavezérlő, QPI-busz, 45 nanométeres gyártástechnológia, chipenként összesen 2,3 milliárd tranzisztorral. A nyolc magot tartalmazó processzorok 24 MB-os harmadszintű gyorsítótárral érkeznek, emellett pedig magonként 2 szál párhuzamos végrehajtását támogatják, vagyis chipenként összesen 16 szálon végezhetünk munkát velük. Mivel az első példányokat a két foglalattal érkező szerverekbe szánják (a négyprocesszoros összeállításokba érkező példányok később jelennek meg), így egy-egy szerver 32 szálon dolgozhat majd egyszerre.

Az egyelőre még nem világos, hogy ezek a fejlesztések pontosan mekkora előrelépést jelentenek majd a szerverek terén - nem feledkezhetünk meg arról, hogy a szoftverek jó része még itt is korlátokba ütközik, legalábbis ami a sokprocesszoros felállásokat illeti. Mindazonáltal az árak fokozatos csökkenésével idővel jelentős megtakarítást eredményezhetnek a sokmagos fejlesztések, hiszen kevesebb processzort kell beszereznünk, ezek pedig potenciálisan több feladattal tudnak majd megbirkózni.

Ami az Intel mobil chipjeit illeti, itt a hírek szerint csúszik a 2,16 GHz-es T7400, az 1,5 GHz-es L7400 Core 2 Duo, valamint a Celeron M 530 új változatának megjelenése. Ezek február helyett márciusban érkeznek, elsősorban a sorozatgyártást illetően hasznos újításokkal, miközben a fogyasztás nem változik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #8
    hát szerintem pont ugyanolyan lehet...
  • kistanko #7
    Nekem most egy DC Opteron alatt ordít az OSX...Két maggal is gyönyörű, milyen lehet egy igazi MAC?
    Egy ideig még nem lesz gondom procira, de azér nagyon csábítóan néz ki az az MacBook Pro, csakhát...
  • hpteso #6
    Remelem az uj Mac Pro kat ilyenekkel szerelik majd fel :D
  • Sanyix #5
    más szóval érkeznek a 2x4 magos összeforrasztott procik? :)
  • jaspercry #4
    Nem baj lesz belőlle kulcstartó,egy jó 10 év múlva!
  • HENCIG #3
    ja.
    Csak nekem nem mert lesz olyan ára, hogy legmerészebb álmaiban sem merek gondolni rá :)
  • kistanko #2
    Ehhez az AMD-nek is lesz egy-két szava...
  • NEXUS6 #1
    Egy billentyűzetet meg egy monitort is beleépíthetnének, és akkor önmagában számítógépnek lehetne használni!;DDD