Gyurkity Péter

Tárgyalni akar az AMD-vel az Intel

Mégpedig a korábban kötött licencmegállapodások állítólagos megsértéséről: az Intel szerint riválisuk az ATI felvásárlása, valamint a processzorgyártás kiszervezése révén lépte túl a megengedett korlátokat.

Internetes források arról számoltak be, hogy az Intel illetékesei levélben fordultak a vetélytárs vezetéséhez, amelyben azt kifogásolják, hogy a cég által tett fontos lépések megsértik az 1976-ban kötött eredeti, majd pedig a 2001-ben aláírt újabb keresztlicenc megállapodást. Ezek egyes pontjai ugyanis kikötik, hogy a licencelt technológiákat egyedül az AMD használhatja fel, más cég nem juthat azok birtokába - márpedig a felvásárlás, illetve a kiszervezés pontosan ezt eredményezi.

Az AMD korábban kijelentette hogy szerintük az ATI felvásárlása semmilyen komoly gondot nem jelent a licencek felhasználása kapcsán. A The Foundry Company létrehozása pedig (amely gyakorlatilag a processzorgyártással kapcsolatos összes feladat átadását, kiszervezését jelenti) azért nem problémás, mert az újonnan létrejövő cég a licencek szempontjából leányvállalatnak minősül, így szó sincs arról, hogy egy harmadik fél használná fel az Intel által licencelt megoldásokat. Utóbbi persze ezt nem így gondolja, ennek pedig ékes bizonyítéka a most elküldött levél, amelyben közvetlen párbeszédet kérnek az Intel illetékesei.

Az AMD számára ezért is jöhet nagyon kellemetlenül a jóval erősebb vetélytárs levele, mert annak esetleges következményei tovább ronthatnak a cég helyzetén. A napokban közzétett negyedéves eredmények a korábban vártnál is nagyobb veszteséget mutatnak, és bár az Intel is megszenvedte az utóbbi időszakot, a kisebbik processzorgyártónak nagyon nehéz lesz kimászni a pénzügyi slamasztikából. 2008 utolsó három hónapjában a veszteség elérte az 1,4 milliárd dollárt, ez pedig nagyon is komoly problémákat sejtet a cég teljesítményével kapcsolatban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az AMD miként reagál majd az Intel levelére, ám nyilván nem lesz egyszerű elkerülni a közvetlen tárgyalásokat a két cég között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #39
    Nem sikerülhet mindig minden. Az Athlon64 jobb volt, mint a P4, az X2 is jobb volt, mint a Pentium D. Így ideje volt, hogy az Intel is lépjen valamit... Ez már komoly presztizskérdés volt, főleg hogy mindenkit le kellett fizetniük, hogy ne alkalmazzák az AMD procikat... (Így nehéz profitálni egy akármilyen jó termékből...) Mindent bele is adtak, hogy a Core2-k jók legyenek... Az lett volna a csoda, ha a milliárdos ráfordítás után (az Intel megengedhette magának) nem így lett volna.

    Az i7-et viszont az a sok "ha" sem menti meg attól, hogy alig vegyék most, és az év nagy részében. A DDR3 ára nem sokat fog esni (DDR2-t meg nem támogatja), és az i7 alaplapok is iszonyat drágák.

    Az alsó szegmensben nagyon is ott volt eddig is az AMD, attól nem lesz rossz egy proci, hogy már nem csecsemő, mint ahogy a Core2 sem rossz attól, hogy elavult rendszerarchitektúrát használ (FSB, nem intergált memóriavezérlő, stb.)...
  • dez #38
    Pont TE beszélsz, aki sosem használja a "válasz erre" funkciót, és emiatt állandóan keresgélni kell, mire-kinek válaszolt? Ne röhögtess!

    Az, hogy pl. én _itt_ (ahol 1. nem számít a hsz-ek száma tudtommal, 2. semmi más kézreálló lehetőség nincs a külön jelzett címzésre 1 hsz-en belül) külön hsz-ben válaszolgatok, éppen hogy megkönnyíti a sub-threadek visszakövetétés, ugyanis egy clickre bejön, mire válaszoltam, és ott további cikkre annak előzménye, stb. (Gondolom, a másik mellett ez is túl magas neked.)
  • jozing #37
    igen, tök könnyű lenyomni az intelt. a K10 is egy sikersztori" főleg a fenom egy- sőt, ha a core i7-nek lejjeb megy az ára+ új setpping, meg jönnek a 32nanos változatok (még ebben az évebn ezek bekövetkeznek) akkor a fenom tú megint bajban lesz.

    de az hogy még versenyben van a K8 na az egy szánalomland... nem sírni kéne hogy az intel milyen gonosz monopol. inkább az AMD-t kéne szidni, hogy hogy lehet ilyen mulya, hogy nem tervez valami jót. ha az AMD nem lenne keta, akkor az intel nem lehetne a trónon.

    igenis azt kell venni amelyik jobb ár/értékkel rendelkezik, és ez most szerintem egy core 2-es rendszer.
  • kvp #36
    Az x86-64 az amd tulajdonaban van, az alap x86 meg az inteleben. Az ibm pedig kiszalt a pc uzletbol. Ha az amd becsodol, akkor egy tajvani vagy kinai gyarto fogja megvenni, nekik meg mindig van eleg penzuk.

    ps: Be kellene vezetni, hogy mindenki csak akkor irhat ujra egy forumhoz, ha nem o volt az utolso hozzaszolo, vagy eltelt legalabb par ora. Igy meg lehetne allitani azokat akik 4-5-6 egy-egy szavas hozzaszolassal rongaljak a forumok olvashatosagat. Ha bevezetnek akkor mindenki megprobalna a hozzaszolasaban ertelmeset es kevesbe sertot irni. (legalabbis a legtobben)
  • rumkola #35
    Szemellenzővel járó AMD tulajok (vga vagy cpu mindegy) meg arról regéltek, hogy mekkora nyereséget termelt az utolsó negyedévben az AMD. Amikor meg azt mondtam, hogy csődközelben van nekem estek és kimagyarázták a negyedéves üzleti jelentéseket....


    1,4 milliárd rettentő összeg, nem tudom mi lesz a helyzet a továbbiakban.
  • who am I 7 #34
    Na a két oberkocka megtalálta egymást
  • FlyingV #33
    ... ó és még azt is, aki 6 hsz-en keresztül nyomorítja a topikot és ehhez hasonlóan értelmes dolgokkal fecsérli mások idejét..

    mellesleg azt kell látni, mint itt többen leírták, hogy az intel rájött, az AMDnek az nagy energiákat/pénzt/infrastruktúrát spórol majd meg, ha kiszervezik a gyártást, ergo 100%osan a fejlesztésre tudnak majd koncentrálni, de így is jut a markukba elég pénz a gyártás-eladás mechanizmusból. és avval viszont tisztában van az intel, hogy nem nehéz egy kis időráfordítással lenyomni az ő cuccaikat, és láttuk már, hogy milyen, amikor az AMD elkezd fejleszteni :) Kicsit olyan ez az egész, mint ami most történik az nV-vel

  • Sanyix #32
    úgy gondolom, hogy ez a "tárgyalás" kb ennyiből fog állni:
    -intel: hogy meritek kiszervezni a gyártást, ebből baj lesz!
    -amd: baj? x86 stop? Akkor bizony x86-64 stop fiam, és majd nézhetsz :)
  • A1274815 #31
    Mondjuk én személy szerint nem rajongok a mikrókódért, jobban szeretném, ha az inkább be lene drótozva, mint mondjuk RISC processzorok esetében, illetve az AMD-ken az utasítások egyrésze.

    Azért nem használom a RISC jellegű kifejezést a mikrókódra, mint írtam a RISC utasításokk között komplexek is akadnak, a RISC technológia egyrésze sok regiszert is alkalmaz, valamint néhány esetben regiszter ablakozással támogatják a függvényhívást. Mikrókódban meg a regiszreken végzett összeadást úgy kell "elmagyarázni".
  • dez #30
    Azért írtam, hogy RISC jellegű.

    AMD-nél egyébként először egyforma hosszúságű makro-OP-okra (az Intel ezt az x86/stb. utasításokra használja), és a pipeline egy későbbi szakaszában "esnek szét" mikro-OP-okra.

    makro-/mikro-OP-ok sorozata = mikrokód -> ezzel csak óvatosan! Ez egyesek szerint teljesen rossz így. Ph!-n volt erről nemrég egy vitám, ahol páran ezt igencsak vehemensen elutasították. Mivel a mikrokód (kiv. amikor FW kódot értenek alatta, de az ritka) a proci ennél mélyebb szintű vezérlése. Pontosabban (de ezt hiába is emlegettem), eredetileg az utasításvégrehajtás is közvetlen ALU, stb. vezérlést megvalósító mikrokód-vezérelt volt -- és ehhez képest a mikro-/makro-OP-os móka egyfajta késleltetett mikrokódnak fogható fel. De ezt is mereven elutasították.