Gyurkity Péter

Új chipek az Intel és az AMD háza táján

Mind az Intel, mind pedig az AMD újabb processzorokat dob piacra a közeljövőben - előbbi megnövelt órajelű és új steppinggel érkező ikermagos, utóbbi pedig négymagos szerverchipeket készít elő.

Az Intel hivatalos oldalán bukkanhatunk egy újabb ikermagos változatra, amely a Core 2 Duo E8700 nevet kapta. A chip érdekessége, hogy immár 3,5 GHz-es órajelen fut, másodszintű gyorsítótára pedig 6 MB, vagyis igazi erőművel van dolgunk - legalábbis az ikermagos processzorok kategóriájában. A 45 nanométeren készülő chip fogyasztása 65 watt, ára azonban még nem ismert, ami azt valószínűsíti, hogy az Intel egy újabb árcsökkentés után jelenti majd be hivatalosan a megjelenést.

Nem ez az egyetlen újdonság, amely a gyártó részéről érkezik majd a közeljövőben, a nemrég végrehajtott, jelentős mértékű árcsökkentést ugyanis a Core 2 Quad Q8200 egy új változatának felbukkanása követi majd. A jelenleg legolcsóbb négymagos fejlesztés újragondolt verziója az M1 helyett R0 steppinggel készül, amely elsősorban kisebb változásokat jelent, így például Power State Indicator (PSI) támogatást a 4-es sorozatú chipkészletek esetében, illetve három új energiatakarékos állapotot (Extended Stop Grant State, Deep Sleep State és Deeper Sleep State). A február végén megjelenő új változat minden bizonnyal a BIOS frissítését igényli majd az alaplapokon, ám erről hivatalos információ még nem látott napvilágot.

Az energiatakarékosság, a kisebb fogyasztás az AMD esetében is kiemelt szerepet kap, mégpedig az újonnan érkező Opteron szerverchipek révén. A nem túl rózsás anyagi helyzetben lévő rivális egészen pontosan 7 új változatot dob piacra, amelyek kivétel nélkül 45 nanométeren készülnek, órajelük pedig 2,1 és 2,8 GHz között mozog. Két példány (8386 SE és 2386 SE) átlagosan 105 wattot igényel, míg a maradék öt (HE-jelzéssel) kifejezetten a fogyasztásra helyezi a hangsúlyt, 55 wattos átlagos étvággyal. Ez utóbbiak az AMD reményei szerint kedvező fogadtatásra találnak majd az adatközpontokban, különösen a mostani kedvezőtlen gazdasági helyzetben, amely sokakat takarékossági intézkedésekre kényszerít.

Az új Opteronok ára 316 és 2650 dollár között mozog, az Opteron HE chipekre épülő új szerverek pedig immár a Dell és a Sun kínálatában is megtalálhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #10
    miért? Ez normális pc-nél is.
  • Turdus #9
    Ne túlozzunk, nem mindenkiből, csak értelmesebbjéből...

    Egyébként szerintem jók ezek az alacsony fogyasztásúak. Már csak azért is, mert kevesebb hőt termelnek, a legtöbb általam ismert szerverszobában nem a gépek fogyasztanak sokat, hanem a légkondi, amivel hűteni próbálják őket :-)

    Egyébként érdekes, ki lett mérve, hogy a szintén Intel Core 2 Duo-val szerelt iMac fogyasztása hálózati használatban ~60W (tehát mikor monitor ki, csak proci és a hálókártya megy, meg néha a winyó pörög). Azokba valami speckó alacsony fogyasztású chip került?
  • Stonee #8
    érdekes, h egy proci beharangozó cikk is egymás anyázását váltja ki mindenkiből... :D
  • Doktor Kotász #7
    A Core2 Duo mióta szerverchip?
  • jaspercry #6
  • Rexhawk #5
    ja, mert te szerver chipeket használsz a PCbe
    ja és azért, mert téged anyád se szeret, azért nem kéne más annyát emlegetni
  • Ravkin #4
    Ok... az ilyen procik ára még mindíg 60-80, (quadokra gondolok) most föltuningolták amennyire lehetett, így aki erős középkategóriát akar venni az jobbat kap, a normál procik meg mennek az alsó kategórába vagyis csökken az áruk így mindenki jól jár. Nem tudom hol van itt a parasztvakatítás miért kell faszságokat beszélni.

    Jah hogy ti azt hiszitek hogy a felső kategáriáról beszélünk, az a ti bajotok. Az anyátokat
  • jaspercry #3
    pedig az.....
  • Ravkin #2
    anyád
  • Nightwish006 #1
    Újabb parasztvakítás