Gyurkity Péter

Az Intel törölte első hibrid chipjeit

Friss hírek szerint a processzorgyártó a gazdasági helyzetre tekintettel törölte korábban beharangozott első hibrid asztali és mobil chipjét, azok helyett jövőre érkezik majd az eredetileg másodiknak szánt generáció.

Az interneten felbukkant pletykák szerint az Intel a napokban döntött a korábban Havendale és Auburndale kódnéven emlegetett hibrid fejlesztések törléséről. Ezek a sorozatok 45 nanométeren készültek volna, 2 hagyományos processzormaggal (amelyek 4 MB harmadszintű gyorsítótáron osztoztak), valamint egy beépített grafikus vezérlővel, amely a QPI-buszon keresztül csatlakozott a magokhoz.

A mainstream és üzleti noteszgépekbe szánt Auburndale 35, illetve 45 wattos fogyasztással jelent volna meg, míg az asztali Havendale 75 wattot igényelt a magasabb órajel eredményeként. Azt jól tudtuk, hogy ezektől nem várhattuk volna a teljesítménybeli rekordok megdöntését, hiszen esetükben a hangsúly a költséghatékonyságon és a kompakt felépítésen volt - mindenképpen érdekes és hasznos fejlesztéseket vehettünk volna a kezünkbe, különösen azok, akik nem vágytak a legújabb játékok futtatására és a kényelemre törekedtek. Most azonban úgy tűnik, hogy az Intel a hagyományos asztali és mobil chipek (Pentium, Core 2 Duo és Quad, illetve Core i7 számára tartogatja a 45 nanométeres gyártástechnológia kifutását).

A törölt fejlesztések helyett elsőként az azok utódjául szánt Arandale jelenik meg, amelynek debütálását 2010 kora őszéről előrehozták az első negyedévre. Egy év múlva tehát közelebbről is szemügyre vehetjük a 32 nanométeren készülő hibrid chipeket, amelyek a jelenleg csúcskategóriának számító Core i7 család szintén 32 nm-en készülő frissítéseivel együtt jelennek majd meg. A jól értesültek szerint az Arandale nagyobb harmadszintű gyorsítótárral érkezik, mégpedig valószínűleg a márciusban esedékes CeBIT környékén.

Ami az AMD terveit illeti, itt komolyabb csúszásról adtak hírt korábban: a Fusion projekt eredményeként elkészülő chipek csak 2011-ben várhatók, jóllehet korábban még 2008-as év végi megjelenésről szóltak a hírek (ebből nyilván nem lett semmi). Ennek eredményeként azonban itt is vadonatúj chipek készülnek majd el, mégpedig ikermagos (Ontario) és négymagos (Llano) felépítéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Telpapa #9
    Nekem igazábol már az unalmas hogy agyhogy kijön egy Intel vagy AMD cikk,azonnal megy a szardobálás az intel meg az amd fanok között.Kicsit már uncsi..tessék végre felnőni.
    A másik meg hogy sokxor ugy beszélnek egyes intel vagy AMD fan ok a kis favoritjukról mint ha angyal lenne.Holott egyik kutya másik eb.Ne hogy már valaki abban a tévhitben éljen hogy csak az egyik cég férgeskedik a másikkal!?
    Nincs olyan cég aki ne lopna(ötletet,designt,technologiát,stb).De az üzlet világában ez egy ilyen sakkjátszma.De naiv az aki hogy zért mert ez csinálja a másik csak erre reagál.Lótúrót.
  • krajcsovszkig #8
    Mit csinálsz Te, hogy ilyeneket látsz? :o :D

    Amúgymeg persze hogy a válság miatt halasztanak és nem amiatt mert működésképtelen :P Jó duma... :D

    @ #7 Szerintem kb. ezt csinálják (intelnek nincs is "rendes" gpuja), csak a grafikus magot nem lehet számításra használni. Sztem jó lenne pedig.
  • dez #7
    Ha van egy kis esze... akkor nem tesz ilyet. :)
  • kvp #6
    "Talán már régen megvan a kristályszámítógép, a kvantumszámítógép, a holografikus számítógép, a nemtudommilyen számítógép elve, csak ott hever egy fiókban azért, hogy majd ötven év múlva elővegyék és nagy csinnadrattával bejelenthessék"

    Optikai szamitogep mar jo ideje letezik. Kvantumszamitogepet is epitettek a kinaiak, meg egy amerikaban tanito kinai professzor egyik kanadaban elo tanitvanya. A gond a teljesitmennyel van, mivel egyelore lassabbak mint a jelenlegi hagyomanyos gepek. Holografikus szamitogepet is epitettek, ez magyar fejlesztes, de az i/o nem igazan megoldott. A legtobb processzormagot tartalmazo chip amit eddig szemelyesen lattam 65536 magos volt, a fent emlitett kinai szarmazasu prof es egy magyar tudos kozos fejlesztese, hagyomanyos analog neuralis aramkorokkel. (az aramkor nem olyan bonyolult, csak programozni nehez)

    Egy chipes szamitogep is letezik mar par eve, a legtobb telefonban is ilyen samsung chipek vannak, de meg kaphato az 1973-as Apollo Guidance Computer lekicsinyitett valtozata is, jeleneg 1 dollar alatti aron, 1 kobcenti alatti meretben es nanowattos fogyasztassal.

    Az intelnek ha van egy kis esze, akkor nem rak kulon grafikus magot a chipekbe, csak egy sima ramdac-ot, ami a harmadszintu gyorsitotar egy reszet tudja framebuffer-nek hasznalni. A fennmarado helyen pedig igy ki tud alakitani tobb atom (PImmx) magot, amik szoftveresen tudnak biztositani a szukseges 2d/3d teljesitmenyt. Maga a rendszer pedig osztozhatna a processzorokon a grafikus feladatokkal.

    ps: Az amd64 atallas mutatta meg mennyire nincs meg elore minden fejlesztes. Az intel az ia64-et (itanium) tamogatta, majd jott az amd es lesoporte az x86-os piacot az x86-64-el. Az intel alig tudott utanna eredni es kenytelen volt licenszelni a technologiat az amd-tol.
  • MrBlowfish #5
    Ez a fogyasztói társadalom átka. Hiszen, ha most megkapnál mindent és esetleg jövőre nem maradna semmi, akkor csődbe menne a cég, egyrészről, másrészről, lehet hogy 3 havonta kéne új cuccokat venned, mert a régi elavult/nem kompatibilis, de te persze nem vennél mindíg újatt ergó csődbe menen a cég.

    Lényeg a lényeg, hogy most folyamatosan kapod az újdonságot, így tovább jó a régi, és a cég se megy csődbe. Ha tudsz jobb rendszert ne tartsd vissza magad. :)
  • hdo #4
    Én nem a cikkre reagáltam, hanem az első hozzászólásra, ott is van hogy válasz rá. A cikket olvastam, és mivel szöges ellentétben áll azzal az elvvel amit már az első hozzászóláshoz intézett válaszomban ecseteltem, inkább nem fűztem hozzá semmit .... az intel idióta, de megteheti hogy az legyen, mert jó kapitalistaként mocskos mód betesznek a konkurenciának ahol csak tudnak, és van miből csinálni amit csak akarnak.
  • endrev #3
    Elolvastátok ti a cikket?! Nem halaszt, hanem SIET. Úgy volt, hogy az Intel lép EGYET, de most meggondolta magát, és KIHAGY EGY LÉPÉST, LÉP KETTŐT.

    "azok helyett jövőre érkezik majd AZ EREDETILEG MÁSODIKNAK SZÁNT generáció"

    De nem is az a baj, hogy nem figyeltek, hanem hogy VISSZA VAN FOGVA A FEJLŐDÉS. Mert csupán egy egyszerű stratégiai DÖNTÉSEN múlott, hogy egy lépés helyett kettőt tegyenek meg, nem pedig azon, hogy mit vagyunk képesek meglépni.

    Vajon hol tartanánk, ha nem fognák vissza a fejlődést gyáva financiális okoknál fogva (hogy tovább legyen munkájuk).

    Talán már régen megvan a kristályszámítógép, a kvantumszámítógép, a holografikus számítógép, a nemtudommilyen számítógép elve, csak ott hever egy fiókban azért, hogy majd ötven év múlva elővegyék és nagy csinnadrattával bejelenthessék: "Hosszú évek fejlesztésének köszönhetően végre itt van a..."

    Hát menjenek a jó...
  • hdo #2
    Nem is baj ... most _talán_ megtanulják a válság hatására, hogy fasznak se kell olyan gyorsan fejleszteni, inkább vegyenek vissza a tempóból, és a _keresletet_ elégítsék ki!
  • cliff #1
    A rossz hír, hogy az AMD is későbbre halasztott...