Gyurkity Péter

SanDisk: gyors és olcsóbb SSD érkezőben

A SanDisk újabb sorozatot dob piacra az év közepén, amelyek az eddiginél kedvezőbb sebességet kínálnak, alacsonyabb áron. A cég arra számít, hogy a mainstream üzleti noteszgépekben általánossá válhatnak a meghajtók.

A G3-sorozat egészen pontosan három eltérő kapacitású változatot kínál majd a vastagabb pénztárcával rendelkező vásárlóknak, amelyek mindegyike 2,5 és 1,8 hüvelykes méretben érkezik majd. A nem túl fantáziadús C25 és C18 jelzésű, MLC-technológiával készülő SSD-k 60, 120, illetve 240 GB-os tárolóhelyet kínálnak, az olvasási sebesség 200 MB/s, az írási teljesítmény pedig 140 MB/s lesz.

Ami az utóbbi adatokat, vagyis az olvasási és írási sebességet jelenti, a fenti számok nem jelentenek nagy szenzációt, hiszen hasonló, sőt jobb eredményt is láthattunk már a riválisok részéről. Mégis, a SanDisk megoldása mindenképpen megérdemel néhány közelebbi pillantást, hiszen az ár már jóval kedvezőbb az eddig megszokottnál. A 60, 120 és 240 GB-os modellek kereskedelmi ára ugyanis 150, 250, valamint 500 dollár lesz, ami ha a középső példányt vesszük alapul, alacsonyabb a riválisok által megszabottaknál. 120 és 128 GB-os SSD-meghajtókból ugyan a tengerentúlon most is találunk néhány változatot 220-250 dollár közötti áron, ám ezek sebessége a 80-130 MB/s tartományban mozog (van, amelyik mindössze 40 MB/s-ot bír írásban), így elmaradnak a SanDisk fejlesztéseitől.

A cég természetesen szintén a kedvező árra helyezi a hangsúlyt, igaz, azt persze nem felejthetjük el, hogy ez a többség számára még mindig túlságosan magas. A 43 nanométeres MLC-technológia, az új ExtremeFFS jelentette írási algoritmus, valamint a kettőt ötvöző vezérlő azonban szerintük olyan előnyöket kínál, amit nem hagyhatnak ki a pénzt kevésbé sajnáló vásárlók. Az árak fokozatos csökkenése pedig az év közepére azt eredményezheti, hogy az SSD-meghajtók végre általánossá válhatnak a mainstream üzleti noteszgépek terén, végleg kiszorítva a hagyományos merevlemezeket.

Érdemes megjegyezni, hogy a kifejezetten nagyvállalati felhasználásra szánt, SLC-technológiával készülő változatok jóval több kerülnek ennél. Az Intel 32 GB-os változata például 600 és 700 dollár között tanyázik az USA-ban, ezért cserébe pedig kitűnő sebességet (250 és 170 MB/s), valamint megnövelt élettartamot kapunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #29
    Még is is elég drága!!!!
    talán jovore ocsobb lesz
  • Hófehér #28
    A jövőben az SSD-t a SDXC fogják megszorongatni szerintem.

    http://www.hoc.hu/index.php?p=news&cid=5&y=17726
  • Mike #27
    egyértelmű, hogy még most kiszórják a nagy, terás vinyókat fillérekért, és aztán jön a technológia váltás

    gondolj bele, mondjuk adatbázisszerverbe SSD-ket raksz vinyó helyett, már ma is simán megteszed
  • cousin333 #26
    Amiért én már nagyon várom a relatíve olcsó (mondjuk 30-40e), relatíve nagy (64-128GB) és kifejezetten gyors SSD-ket:

    - alacsony fogyasztás, de inkább abból a szempontból, hogy ezen a téren nem lesz visszalépés
    - gyors, méghozzá nagyon gyors. Ez lenne a fő érv mellette, ugyanis a mai gépekben a leglassabb elem a HDD. Különösen laptokokban.
    - halk az istenadta: a jobb gépekben HDD nemcsak a leglassabb, hanem a leghangosabb is. És még csak le se lehet szabályozni...

    Remélhetőleg a következő gépemben (mondjuk az év második felében) már 2 SSD is lehet: egy kicsi, de gyors, meg egy nagyobbacska, de olcsóbb. A nagy adatmennyiségekre meg külső HDD, ami nem megy, ha éppen nincs rá szükség.
  • cousin333 #25
    Gondolod, hogy az SSD technológiát egy kifejezetten olcsónak szánt laptopba betett, ugyanakkor ma még drága mulatságnak számító egység alapján kellene megítélni?
  • cousin333 #24
    HDD és floppy megbízhatósága: ég és föld.
  • cousin333 #23
    Először meg kéne nézni, mennyit fogyaszt egy laptop HDD. Abból indjárt látszik, hogy ha az SSD nem fogyasztana semmit, akkor se igazán menne feljebb a készenléti idő 10-20%-nál. A legtóbbi általam olvasott SSD tesztben a HDD konkrétan kevesebbet ogyasztott, mint a (sebességre kihegyezett) SSD. Itt most 1-2W-okról beszélünk. Találomra választott HDD: Seagate Momentus, 500GB, 7200RPM(!) adatlapján a fogyasztás: idle 0,67W, seek 1,554W. Miközben egy laptop alapjáraton tipikusan mondjuk 20, terhelve meg 40-50 W-ot is fogyaszthat.

    "per gigabyte pedig sohasem lesz olyan olcso mint a mostani merevlemezek"

    "Az automobil abszurdum! Soha senki nem fog használható autót gyártani..." Hiába, mindig voltak, akik előre tudták :)
  • AgentKis #22
    Akim használt már SSD-t pláne mobil eszközben az tudja, hogy mennyire jó. Nagyságrendekkel gyorsabban megy vala ua. a gép mint vincsivel. Egyértelműen a jövő technológiája, pláne azért, mert a csak gyártói, oldalról erőltetett, de amúgy teljesen felesleges HD-s tartalmak kényelmes tárolása is megoldható lesz pár éven belül az SSD-kel is, onnantól pedig sebesség fog számítani... Én pl. egy 10 terrás disk helyett simán egy 1-2 terrás SSD-t választanék, ha egy árban lennének. MOndjuk ez még pár év. De egy mobil eszközbe már most is inkább 30 gigás SSD-t tennék, mint 200 gigás iszonyúlassú 5400al pörgő rezgésre, ütésre érzékeny vincsit.
  • saba30 #21
    Épp a defragon programokon (Diskeeper, O&O..)gondolkodtam én is a napokban az SSD-nél gyakorlatilag nem kell, sőt egyenesen fizikailag káros. Nagyon nem is fejlesztik őket már, Windows 7-ben is elég fapados lett, lehet a végső változatból ki is marad (csak feltételezés).
  • Sanyix #20
    szóismétés -5 pont