Gyurkity Péter

Érkezőben a 256 GB-os SSD

A Toshiba még az év vége előtt tovább növeli az SSD meghajtók kapacitását, ezzel egy időben pedig kisméretű Flash-változatokat dob piacra. A Transcend eközben inkább a sebességre koncentrál.

A két gyártó terveiről a hivatalos források, illetve DigiTimes adott hírt, kiemelve, hogy azok eltérő aspektusra koncentrálnak. Amíg ugyanis a Toshiba a kapacitás növelésére, valamint a fizikai méretek csökkentésére fókuszál (nem lebecsülendő sebesség mellett), addig vetélytársuk ezen a téren mérsékelt ambíciókkal lép fel és inkább az áteresztőképességet igyekszik tökéletesíteni. Lássuk, mit is várhatunk az SSD meghajtók szegmensében e két versenyzőtől!

A Toshiba egyszerre két különböző sorozatot mutatna be a nagyközönségnek, ezek egyike a 256 GB kapacitást kínáló, lassan megszokott SSD, a másik pedig a kisebb méretű, szerényebb mutatókat felvonultató flashmodulok családja. Előbbi 2,5 hüvelykes kivitelben érkezik még az év vége előtt, a sorozatgyártást ugyanis most indították be. Maximális olvasási sebessége másodpercenként 120 MB, az írás terén pedig 70 MB-ot nyújt. Pontos méretei 70,6 × 53,6 × 3,0 mm, a meghajtó pedig a SATA2 interfészre támaszkodik. Pontos megjelenési dátumról és a várható árakról sajnos nem érkezett hír, azt azonban elárulták, hogy a szeptember 30. és október 4. között megrendezendő CEATEC kiállításon mutatják be először ezt a példányt.


A másik sorozat kisebb flashmodulokból áll. Ezek 8, 16, illetve 32 GB-os kapacitással érkeznek, 50 × 30 mm-es alapra épülnek, sebességük pedig másodpercenkét 80, illetve 50 MB, attól függően, hogy olvasási, avagy írási feladatról van szó. Ezek a fejlesztések szintén a SATA2 interfészre támaszkodnak, ám elsődleges otthonukként a netbook készülékek és egyéb, ultramobil megoldások szolgálnak majd, nyilván a kisebb méret alapján.

A Transcend szintén jelezte, hogy új típusokkal készül, az ő esetükben azonban a kapacitás nem egetrengető. A szintén 2,5 hüvelykes SSD-meghajtók a SATA2- és IDE-platformra épülnek, a maximális tárolóhely mindössze 64 GB, a sebesség viszont kiemelkedő. Olvasás terén másodpercenként 159 MB, írás esetén pedig 136 MB-ot nyújtanak ezek a példányok, a késleltetés pedig átlagosan 1 ms alatt marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Max7 #20
    #19: olvass vissza pár hozzászólást mi van ezzel az örökös dologgal... én is tévhitben éltem eddig....


    #18: ha veszek egy 1terrás vinyót az kb 5 év múlva sem lesz elavult és ha 5 év után tönkremegy (nem tudok olyan márkát aki 3 évnél öbbet vállal) akkor az belefér mondjuk egy élettartam garira ami megér 5000ft-ot a postával hogy kiküldjem külföldre hogy csináljanak vele valamit majd közöljék hogy itt van egy új mert nekik erre nincs idejük!

    17#: ki az a hülye aki swap-nak használja a pendrive-ot? :D eddig még a linuxom 200 megát írt 1x a swapba... nem igazán van ideje oda dolgozni :)
  • Piel #19
    Mivel az ár is mérvadó, maradok a hagyományos tárolásnál. Arról felesleges beszélnünk, hogy melyik gyártó HDD-je jobb, mert szinte évente változott a típus. Én 2001-ben 2 db Seagate Barracuda-t vettem amit read-ben használtam éveken át. Azóta is használom őket, igaz már nem minden nap, de háttéradatok, és rendszermentések tárolására kitűnően megfelelnek. Van IBM-Hitachi-m, Samsung-om is. Mind kitűnően vannak és mind-mind más évjáratú. Az SSD-nek és a Flash-nek akkor lesz értelme, ha megközelítik vagy felülmúlják a HDD-k teljesítményét és élettartamát. Mert ugye nem tartalmaz forgó-mozgó alkatrészt és ezáltal sokkal tovább kellene tartania, mint a HDD-nek. Mondhatni: örökös. Vagy mégsem?
  • Ackro #18
    a marketing értéke ennek a garanciának sokkal nagyobb mint a valóságtartalma és olyan arányú bevételt csinál nekik, hogy bőven megéri a kockázatot, nameg persze nem is egy szar vmi, szóval még valóság alapja is lehet.
    amúgy ez az 'élettartam' garancia max 2-5 év mert addigra vagy elavul a technológia, vagy ráülsz és eltörik, vagy szétkopik a tokozás (ezek ugye nem garanciázható hibák) vagy egyszerűen már nem elégíti ki az igényeidet és veszel húsz forintért egy másikat ami jobb, gyorabb stb...
    és még valami, ki az az elvetemült, aki egy 2000ft-os tételért utánajár a garnak mondjuk egy 2-3 éves termék esetén ráadásul? több idő, benzin, idegeskedés megy rá, mintha vennél egy másikat.
  • waterman #17
    mert az élettartam garanciát még nehezebb meghatározni, mint azt hogy 2 év garancia. bíznak benne, hogy nem lesz vele baj. ellenben swapnak tényleg nem túl jó egy átlag pendrive. _intenzív_ használat mellett, jó ha 4-5 órát kibír (értsd 512mega ram, xp vagy vista, 2 giga pendrive egyedüli swapnak és garantáltan kimúlik rövidesen).
    van még egy olyan tulajdonsága a flash memóriáknak, hogy nem muszáj blokkonként írni, amig az írás megoldható 1-esek 0-ákká állításával. tehát a törléskor az egész blokk tartalma 11111111-lesz. amig csak 01010011-et akarunk csinálni egy adatból, addig nem kell újrasütni az egész cellát, csak ha 0ákból kéne 1-est csinálni. a pendrive-ok ezt biztosan nem használják, a wear leveling képes eszközök közül is csak kevés (inkább újrasütik a blokkot, mert úgy lényegesen gyorsabb).
  • Max7 #16
    akkor pl a kingston miért vállal "életartam" garanciát a pendrive-jaira?
  • dez #15
    Pl. a pendrive-okban nincs wear levelling, szal ha berakjuk mondjuk swapnak [bár ennek nincs sok értelme, mert jóval lassabb, mint egy vinyó], hetek alatt tönkremegy.
  • dez #14
    Meg=Mert
  • dez #13
    Meg a flashmemóriának egy cellája 10-100-ezerszer írható, aztán tönkremegy. Az SSD-kben van egy bizonyos wear levelling mechanizmus, ami elintézi, hogy 1-1 cella lehetőleg minnél kevesebbszer legyen írva. (Viszont ennek ellene hat, hogy a cellák blokkokat alkotnak, és törölni csak egy blokkot lehet, továbbá nem lehet közvetlenül adatot átírni, csak üres helyre írni. Ráadásul 1-1 ilyen blokk elég nagy, több file is elhelyezésre kerülhet.)
  • dez #12
    Dehogynem, hiszen flash alapú. A flash meg flash. :)
  • Exen #11
    Én nem aggódnék az élettartam miatt. Ez a sima vinyóknál is kérdéses sokszor. egyik samsungom már több mint 3 éve, a másik meg 8 hónapot bírt, és most egy WD-m van, amivel eddig minden jó. De szerintem egy 3-5 éves élettartamuk ha van ezeknek, az egy sima felhasználónka tökéletesen elég. Engem is az áruk aggaszt...