Gyurkity Péter

Jövőre készülhet el az SSD-szabvány

Bár a hagyományos merevlemezeket leváltani hivatott meghajtókat már jó ideje beszerezhetjük (igencsak borsos áron), a JEDEC csak jövőre készül el a fontosabb jellemzőket összefoglaló szabvánnyal.

A szervezet a napokban arra hívta fel minden érintett gyártó és egyéb társulás figyelmét, hogy mindenkit várnak a további egyeztetésekre, amelyeken a Flash-technológiára épülő meghajtók fontosabb jellemzőiről tárgyalnak majd. Bár az előkészítő munka már jóval korábban elkezdődött, a szabvány a mai napig nem nyerte el végleges formáját, így az elkövetkező hónapokban fontos döntések születhetnek ezzel kapcsolatban.

A Seagate és a Micron elnöklésével összeülő testület májusban tartotta meg első gyűlését, azóta pedig gyors ütemben zajlott az előkészítés. A kritikus fontosságú jellemzőkről sikerült összeállítani egy részletes vázlatot, ez pedig egészen pontosan az alábbi területeket érinti: megbízhatóság és tűrőképesség, meghibásodási ráta (BER/UBER), működési és környezeti hőmérsékletek, kapacitás, teljesítmény és terhelés, feszültség és fogyasztás, form factor (szabvány fizikai méret), meghajtó statisztika, illetve tömörítés és biztonságos törlés.

A soron következő hónapokban ezen kérdésekről egyeztetnek majd a résztvevő gyártók, olyan külső szervezetek bevonásával, mint például a Serial ATA International Organization (SATA-IO), hiszen utóbbi nélkül elképzelhetetlen lenne a végleges szabvány megszületése. December 1-én tartják soron következő ülésüket, januártól kezdve pedig csaknem minden hónapban további egyeztetésekre kerítenek sort, hogy minél előbb befejezzék a munkát. Ezekre várnak minél több érintett vállalatot, kiemelve, hogy a szabvány megszületése elsősorban számukra lenne fontos.

A szabvány elkészülte a vásárlók számára nyilván azt jelentené, hogy kevesebb eltérést tapasztalnánk az egyes termékek között, különös tekintettel a megbízhatóságra, élettartamra és a fogyasztásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rexhawk #6
    hát egy merverlemez sokkal megbízhatatlanabb mint az SSD.
    és mi az a "vinyó" ? :D
  • Nonix #5
    ...menj élj Kazhasztánban faszkalap...
  • 05lampard #4
    ... és aztán rájössz, hogy Magyarországon élsz...
  • vasziszdasz #3
    Minek? Sokkal megbízhatatlanabb mint egy vinyó, de legalább drágább jóval.
  • kicsizoz #2
    Én azt várom, hogy a kocsikban terjedjen el, pl. minden új autóban lenne egy ilyen háttértár, amit usb-n vagy wifi-n lehetne elérni, és tölteni rá, pl. kocsi a garázsban én meg wifi-n feltolom rá a nyaralásra szánt zenéket, filmeket, vagy usb-n asszony áttolja az aznapi nyaralás képeit, miközben megyünk haza, gyerek meg innen nézi mondjuk a verdákat a fejtámlán lévő LCD-n stb...
  • NEXUS6 #1
    Úgy vennék már egy ilyet rencer vincsinek, csak lenne már olcsóbb!!!