Gyurkity Péter

Toshiba: 512 GB-os SSD jövőre

Nem igazán panaszkodhatunk az SSD-meghajtók fejlesztésnek üteme kapcsán: a Patriot most mutatta be 256 GB-os új változatait, a Toshiba pedig jövő nyárig megduplázza az eddigi kapacitást.

A Toshiba közleményben jelezte, hogy készülnek saját második generációs SSD-meghajtóik piacra dobására. Erre legkorábban 2009 második negyedévében kerülhet majd sor, ám az új fejlesztéseket már a CES-kiállítás alatt bemutatják a nagyközönségnek. A legfontosabb változás a kapacitás, valamint az olvasási és írási sebesség megugrása.A második generáció több különböző változattal debütál majd, ezek között pedig megtalálható lesz az eddig megszokott 64, 128, illetve 256 GB-os SSD, ezeket pedig kiegészíti majd a vadonatúj 512 GB-os modell, amely nyilván sokak kívánságát teljesíti. Ami a fizikai méreteket illeti, a Toshiba 2,5 hüvelykes kiszerelésben mutatja be az új modelleket, és az 512 GB-os típus kivételével mindegyik megjelenik 1,8 hüvelykes változatban is. Az interfész a már megszokott SATA-2, míg az egyes meghajtók olvasásban másodpercenként 240 MB-ot, írásban pedig 200 MB-ot nyújtanak majd - ez már nagyon is szép eredmény, különösen, ha a hagyományos merevlemezeket vesszük alapul.

A Patriot Memory a maga részéről saját Warp családját frissítette ismét. Ennek második sorozata idén augusztusban jelent meg, most pedig már a harmadik generáció érkezéséről szólnak a hírek. Utóbbi szintén 2,5 hüvelykes kiszerelésben, legfeljebb 256 GB-os kapacitással érkezik, SATA-2 interfésszel, valamint 240 MB/s-os olvasási, illetve 160 MB/s-os írási sebességgel. A cég szerint jelen pillanatban ez a leggyorsabb megoldás, ez persze hamarosan változni fog.

A 256 GB-os modell 2 éves garanciával jelenik meg, ára egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • waterman #13
  a legtöbb nem gagyi ssd bírja azokat a sebességeket, amik rá van írva. persze nem a 2 kilobyteos fileok másolásakor, hanem nagyobb állományoknál.
  különben én az ocz solid series sorozatból is elfogadnék egy párat, mivel azoknak van mini usb csatolója is. miután kiszolgált rendszer winyóként, utána még tökéletes adatot hurcolászni.
 • Inquisitor #12
  Intel X25E szériás SSD, ha jelenlegi "felhozatalból" kell választani. Tesztek alapján brutálisan állva hagyja a HDD-ket ...
  Ez a "maximális sebesség" meg gondolom kb. annyira értékelhető adat, mint a régi reklámokban az Internet szolgáltatóknál:
  3Mbit (kivéve ha a kábelen logó többi 1000 bale ... izé előfizető is letölt éppen, meg ha esik az eső, meg úgy áll a hold, stb.)
 • waterman #11
  Ph! -n az ssd-s topicban is foglalkoztak ilyesmivel és nekem úgy jött le, hogy már a nagyon kis fileokkal is maximum annyira esik csak vissza a teljesítmény, mint a mostani merevlemezeknél. a file méret növekedésével pedig csak javul.
  amint 3 év garanciát vállalnak a gyártók ezekre az eszközökre, valós alternatívái lehetnek a leggyorsabb winchestereknek is.
 • dez #10
  (Mármint persze főleg írásban esik vissza erősen, olvasásban kevésbé.)
 • dez #9
  "míg az egyes meghajtók olvasásban másodpercenként 240 MB-ot, írásban pedig 200 MB-ot nyújtanak majd - ez már nagyon is szép eredmény"

  Tényleg szép, csak azt felejtik el hozzátenni a gyártók, hogy apróbb file-ok írásakor, vagy ha fragmentált a terület, drasztikusan visszaesik, a flash-memóriák (azon belül az itt alkalmazott NAND típusok) felépítése és működési módja miatt. (Az egyes cellák nagyobb blokkokba vannak szervezve, melyek csak akkor írhatók simán, ha üres hely van. Ha át kell írni részeket, először át kell másolni máshová [jó esetben egy ram-bufferbe] az ott lévő adatokat, törölni a blokkot, majd az új adatokkal együtt visszaírni.) Tesztekben ez szépen kijön.
 • grebber #8
  Na ez a méret már baráti 3-4 év és remélhetőleg az ára is emberi lesz!
 • gothmog #7
  izé... miért is?
 • LPG #6
  512GB MMMMM
 • HöfEE #5
  "Ja es a pentagonnak meg a vallalatoknak minel hamarabb be kene szerezniuk ezen modelleket."
  Ezt úgy mondod mintha a Pentagon valami sarki bolt lenne akik az sg.hu-ról hallották, hogy létezik ilyen, hogy ssd.
  Szerintem ha égető szükségük van bármilyen új technológiára akkor hamarabb kapják meg mint, hogy te egyáltalán hallasz róla.
 • emerte #4
  200-ért ilyet nem kapsz.
  simán TÖBB!...