Gyurkity Péter

100 millió dollárt öl az SSD-be a Seagate

Bár a legnagyobb merevlemezgyártó egyelőre nem tervezi saját SSD-meghajtó piacra dobását, ez nem jelenti, hogy nem fordítanak jelentős összegeket a technológia fejlesztésébe - a cég készül az átállásra.

A Seagate és az újonnan megjelenő SSD-meghajtók kapcsán eddig annyit tudtunk megjegyezni, hogy a legnagyobb merevlemezgyártó - némileg meglepő módon - egyelőre kimarad a buliból és nem dobja piacra saját termékeit, dacára annak, hogy riválisai már megkezdték a térhódítást. Most elárulták, hogy azért jelentős erőkkel készülnek az átállásra és dolgoznak a fejlesztésen, csak éppen megvárják, míg kellő minőséget tudnak nyújtani a két legfontosabb területen.

Ez a két terület pedig a sebesség, illetve a megbízhatóság, ahol azért még mindig van mit javítani a piacon lévő termékeket nézve. William Watkins, a Seagate vezérigazgatója a brit Pocket-lint weboldalnak adott interjújában kiemelte, hogy előbbi elsősorban az otthoni felhasználók, utóbbi pedig főként a nagyvállalatok számára fontos - ez nem meglepő, hiszen az adatvesztés inkább a cégek szempontjából lehet fenyegető veszély. A gyártó mindkét mutatón igyekszik javítani, mielőtt bemutatja saját megoldásait, ez azonban további fejlesztést igényel, amelyet 100 millió dollárral támogatnak meg.

Az elvárás jogos a potenciális vásárlók részéről, hiszen még mindig jelentős az árkülönbség a hagyományos merevlemezek, valamint a tisztább, szárazabb érzést nyújtó SSD-k között. A Seagate maga nagyon is szeretné kialakítani saját kínálatát az új szegmensben, a vetélytársakkal ellentétben azonban ők inkább kivárnak, amíg kiforrja magát a technológia. Watkins elmondása szerint több részlet is nagyon vonzónak tűnik számukra az új meghajtókat illetően, a problémákat azonban nem hagyhatják figyelmen kívül.

Azt már tudjuk, hogy a Seagate várhatóan saját vezérlő technikával áll majd elő, mivel nem elégedett a meglévő megoldásokat birtokló cégek hozzáállásával (és nyilván nincs kedvük licencdíjat fizetni). A vezérigazgató által elmondottakból kiderült, hogy az SLC (single level cell) és MLC (multi level cell) változatok egyfajta hibridjén dolgoznak, amely megbízható és kellően gyors is lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #2
    Ahelyett hogy egy ósdi-régi elvű tárolóeszközből próbálnák kipréselni még a szart is, eljutva a fizikai lehetetlenség korlátjáig, igazán invesztálhatnának már valami értelmesebb tárolóeszközbe is, mondjuk nekiállhatnának végre három dimenzióban gondolkodni!
  • Doktor Kotász #1
    Hát lehet, hogy csak a részvényyárfolyamok felpörgetésére szolgál ez a cikk?