29
  • jaspercry
    Még is is elég drága!!!!
    talán jovore ocsobb lesz
  • Hófehér
    A jövőben az SSD-t a SDXC fogják megszorongatni szerintem.

http://www.hoc.hu/index.php?p=news&cid=5&y=17726
  • Mike
    egyértelmű, hogy még most kiszórják a nagy, terás vinyókat fillérekért, és aztán jön a technológia váltás

gondolj bele, mondjuk adatbázisszerverbe SSD-ket raksz vinyó helyett, már ma is simán megteszed
  • cousin333
    Amiért én már nagyon várom a relatíve olcsó (mondjuk 30-40e), relatíve nagy (64-128GB) és kifejezetten gyors SSD-ket:

- alacsony fogyasztás, de inkább abból a szempontból, hogy ezen a téren nem lesz visszalépés
    - gyors, méghozzá nagyon gyors. Ez lenne a fő érv mellette, ugyanis a mai gépekben a leglassabb elem a HDD. Különösen laptokokban.
    - halk az istenadta: a jobb gépekben HDD nemcsak a leglassabb, hanem a leghangosabb is. És még csak le se lehet szabályozni...

Remélhetőleg a következő gépemben (mondjuk az év második felében) már 2 SSD is lehet: egy kicsi, de gyors, meg egy nagyobbacska, de olcsóbb. A nagy adatmennyiségekre meg külső HDD, ami nem megy, ha éppen nincs rá szükség.
  • cousin333
    Gondolod, hogy az SSD technológiát egy kifejezetten olcsónak szánt laptopba betett, ugyanakkor ma még drága mulatságnak számító egység alapján kellene megítélni?
  • cousin333
    HDD és floppy megbízhatósága: ég és föld.
  • cousin333
    Először meg kéne nézni, mennyit fogyaszt egy laptop HDD. Abból indjárt látszik, hogy ha az SSD nem fogyasztana semmit, akkor se igazán menne feljebb a készenléti idő 10-20%-nál. A legtóbbi általam olvasott SSD tesztben a HDD konkrétan kevesebbet ogyasztott, mint a (sebességre kihegyezett) SSD. Itt most 1-2W-okról beszélünk. Találomra választott HDD: Seagate Momentus, 500GB, 7200RPM(!) adatlapján a fogyasztás: idle 0,67W, seek 1,554W. Miközben egy laptop alapjáraton tipikusan mondjuk 20, terhelve meg 40-50 W-ot is fogyaszthat.

"per gigabyte pedig sohasem lesz olyan olcso mint a mostani merevlemezek"

"Az automobil abszurdum! Soha senki nem fog használható autót gyártani..." Hiába, mindig voltak, akik előre tudták :)
  • AgentKis
    Akim használt már SSD-t pláne mobil eszközben az tudja, hogy mennyire jó. Nagyságrendekkel gyorsabban megy vala ua. a gép mint vincsivel. Egyértelműen a jövő technológiája, pláne azért, mert a csak gyártói, oldalról erőltetett, de amúgy teljesen felesleges HD-s tartalmak kényelmes tárolása is megoldható lesz pár éven belül az SSD-kel is, onnantól pedig sebesség fog számítani... Én pl. egy 10 terrás disk helyett simán egy 1-2 terrás SSD-t választanék, ha egy árban lennének. MOndjuk ez még pár év. De egy mobil eszközbe már most is inkább 30 gigás SSD-t tennék, mint 200 gigás iszonyúlassú 5400al pörgő rezgésre, ütésre érzékeny vincsit.
  • saba30
    Épp a defragon programokon (Diskeeper, O&O..)gondolkodtam én is a napokban az SSD-nél gyakorlatilag nem kell, sőt egyenesen fizikailag káros. Nagyon nem is fejlesztik őket már, Windows 7-ben is elég fapados lett, lehet a végső változatból ki is marad (csak feltételezés).
  • Sanyix
    szóismétés -5 pont
  • vajon kiki
    a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy hiába "csak" 20-30 mega/sec egy SSD I/O sebessége , egy mai 250-es SATA winyóé pedig 50-60 körül van (ez persze a folytatólagos BOLVASÁSRA és nem a VÉLETLENSZERŰ ÍRÁSra értendő) ... Az SSD akkor is kutyakeményen gyorsabban fog bootlni, dolgozni, egyszóval: működni ...
  • vajon kiki
    hogyan lehet egyáltalán egynapon megemlíteni egy winyót egy SSD-vel ?

az SSD-knél alapban ki van lőve a winyóknál a random seek time-hoz szükséges fejpozicionálási idő ! effekítve ugyanannyi idő alatt éri el az SSD bármely adatrészét, és effektíve nincsen DEFRAG !!!
  • kvp

Mar most is lehetne olyan olcso. A hagyomanyos eprom alapu chipeket sokkal olcsobban lehet gyartani, mint a jelenleg hasznalt flash alapuakat. A masik problema, hogy mig a merevlemezek eseten csak 2d-ben lehet tarolni az adatokat, addig ssd-k eseten akar 3d-s matrix is hasznalhato, tehat kb. tranzisztor vastagsagban lehet egymasra pakolni a retegeket. Ekkora kapacitast merevlemezzel nem igazan lehet elerni. Onnantol a merevlemez kb. annyit er mint a floppy. (egyebkent sokban nem is igazan ter el tole, a legjobb floppy is tudott annyit mint egy cd)
  • Sanyix
    csakhogy ilyen vinyó manapság nincs...
  • FoodLFG
    Az jövőbelátó ember o.o - az új herri potter ?
  • Mike
    jó minőségü vinchestert kell venni
    a 93-as 80 megás Conner vinyóm mind a mai napig működőképes, és az adatok rajta vannak, más kérdés, hogy a telefonom alap memóriakapacitása ekkora

a floppy pedig megbízhatatlan szar volt már akkor is, amikor hazsnáltuk
    nem ok nélkül állt az ember streamer kazikra
    ha belegondolok, hogy a Colorado Jumbom órákon át vonyított
  • vajon kiki
    Persze hogy a Win7 majd ezt is gyorsabban fogja kezelni... a lassan majdnem 10 éves NTFS fájlrendszerrel ... pfffff

• Sanyix
    hát akkor elég bátor vagy ha nem félted az adataidat... a vinyó semmivel se megbízhatóbb mint egy ssd, sőt vinyónál csak a folpi rosszabb.
  • gemi
    Hát én is örülnék neki. Igazából már nagyon szemezgetek egy nagyobb eeepc kategóriával.Net + chat + mp3 hallagatásra valamint egy egy utazásnál a fotók ellenőrzésére/tárolására.Sajna kicsi az ssd bennük, sima vinyóval meg más bajok vannak.
  • waterman
    az áruk is biztos lemegy majd lassacskán az elfogadható szintre. a kapacitásukkal nem lesz gond.
  • NEXUS6
    Ó hát ilyen sima vincsivel is előfordul azért, talán nem is olyan ritkán.
  • kisgabo
    jó a cikk cime, olcsóbb ssd...

de még mindig a vastagabb pénztárcával biróknak. beugrató. :)
  • Nonix

de lesz
  • metaljesus
    én mindenkit türelemre intenék még ssd-kkel kapcsolatban.
    tapasztalat: 16 gb-s ssd asus 901-esben pár hónap után megadta magát. működni ugyan működik, de ha 1-2 megával ír/olvas akkor sokat mondtam. úgyhogy szervíz lesz belőle.
    persze ezt nem lehet összehasonlítani mondjuk egy sandiskkel, de az biztos hogy én még jó pár évig nem veszek ssd-s vinyót, még ha az ára lejjebb meg akkor sem.
  • rgranc
    Én már most is váltanék, ha lenne rá pénzem. Oprendszer, programok indítása jelentősen felgyorsulna, fogyasztás jelentősen csökkenne, a fontos adatokat meg eddig is hálózati meghajtóra backupoltam minden nap, plusz USB-s vinyóm is van, úgyhogy sem a biztonság, sem a tárhely mérete nem komoly akadály.
    32 GB-osat már itthon is lehet venni 20ezer ft körül, azon kezdtem gondolkodni, de azok még relatíve lassúak (az újabbakhoz képest), kivárok kicsit.
  • Kaadi
    a masodik kriteriumod maris teljesul, mert az ssd lenyegesen kevesebbet fogyaszt.

per gigabyte pedig sohasem lesz olyan olcso mint a mostani merevlemezek
  • Ahoy
    én akkor fogok ilyet venni, ha ugyan annyiba fog kerülni mint egy vinyó. Addig sztem totál felesleges. Lapeszba talllán akkor ha tényleg zsíran lemegy a fogyasztásuk.
  • Kaadi
    majd csak 2010-ben lesz igazi valtas, mert az 1000 dollar alatti noteszok teszik ki a piac nagy szazalekat, azokban viszont nem fer meg 250 dollaros ssd.

amugy meg a 5400rpm-7200rpm es a pata-sata valtas is lassu volt, a 8mb cache -16/32mb cache valtas meg meg tart.

en szeretnem latni azert azt is, hogy az elso szerias ssd-k elerik a 3-4 eves kort, kulonosebb gond nelkul. a mostani noteszomban tobb mint 4 eves a merevlemez, de nem feltem az adataimat.
  • NEXUS6
    Jöhet!:)