29
-
#29 Még is is elég drága!!!!
talán jovore ocsobb lesz -
Hófehér #28 A jövőben az SSD-t a SDXC fogják megszorongatni szerintem.
http://www.hoc.hu/index.php?p=news&cid=5&y=17726
-
#27 egyértelmű, hogy még most kiszórják a nagy, terás vinyókat fillérekért, és aztán jön a technológia váltás
gondolj bele, mondjuk adatbázisszerverbe SSD-ket raksz vinyó helyett, már ma is simán megteszed -
cousin333 #26 Amiért én már nagyon várom a relatíve olcsó (mondjuk 30-40e), relatíve nagy (64-128GB) és kifejezetten gyors SSD-ket:
- alacsony fogyasztás, de inkább abból a szempontból, hogy ezen a téren nem lesz visszalépés
- gyors, méghozzá nagyon gyors. Ez lenne a fő érv mellette, ugyanis a mai gépekben a leglassabb elem a HDD. Különösen laptokokban.
- halk az istenadta: a jobb gépekben HDD nemcsak a leglassabb, hanem a leghangosabb is. És még csak le se lehet szabályozni...
Remélhetőleg a következő gépemben (mondjuk az év második felében) már 2 SSD is lehet: egy kicsi, de gyors, meg egy nagyobbacska, de olcsóbb. A nagy adatmennyiségekre meg külső HDD, ami nem megy, ha éppen nincs rá szükség. -
cousin333 #25 Gondolod, hogy az SSD technológiát egy kifejezetten olcsónak szánt laptopba betett, ugyanakkor ma még drága mulatságnak számító egység alapján kellene megítélni? -
cousin333 #24 HDD és floppy megbízhatósága: ég és föld. -
cousin333 #23 Először meg kéne nézni, mennyit fogyaszt egy laptop HDD. Abból indjárt látszik, hogy ha az SSD nem fogyasztana semmit, akkor se igazán menne feljebb a készenléti idő 10-20%-nál. A legtóbbi általam olvasott SSD tesztben a HDD konkrétan kevesebbet ogyasztott, mint a (sebességre kihegyezett) SSD. Itt most 1-2W-okról beszélünk. Találomra választott HDD: Seagate Momentus, 500GB, 7200RPM(!) adatlapján a fogyasztás: idle 0,67W, seek 1,554W. Miközben egy laptop alapjáraton tipikusan mondjuk 20, terhelve meg 40-50 W-ot is fogyaszthat.
"per gigabyte pedig sohasem lesz olyan olcso mint a mostani merevlemezek"
"Az automobil abszurdum! Soha senki nem fog használható autót gyártani..." Hiába, mindig voltak, akik előre tudták :) -
#22 Akim használt már SSD-t pláne mobil eszközben az tudja, hogy mennyire jó. Nagyságrendekkel gyorsabban megy vala ua. a gép mint vincsivel. Egyértelműen a jövő technológiája, pláne azért, mert a csak gyártói, oldalról erőltetett, de amúgy teljesen felesleges HD-s tartalmak kényelmes tárolása is megoldható lesz pár éven belül az SSD-kel is, onnantól pedig sebesség fog számítani... Én pl. egy 10 terrás disk helyett simán egy 1-2 terrás SSD-t választanék, ha egy árban lennének. MOndjuk ez még pár év. De egy mobil eszközbe már most is inkább 30 gigás SSD-t tennék, mint 200 gigás iszonyúlassú 5400al pörgő rezgésre, ütésre érzékeny vincsit. -
saba30 #21 Épp a defragon programokon (Diskeeper, O&O..)gondolkodtam én is a napokban az SSD-nél gyakorlatilag nem kell, sőt egyenesen fizikailag káros. Nagyon nem is fejlesztik őket már, Windows 7-ben is elég fapados lett, lehet a végső változatból ki is marad (csak feltételezés). -
#20 szóismétés -5 pont -
#19 a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy hiába "csak" 20-30 mega/sec egy SSD I/O sebessége , egy mai 250-es SATA winyóé pedig 50-60 körül van (ez persze a folytatólagos BOLVASÁSRA és nem a VÉLETLENSZERŰ ÍRÁSra értendő) ... Az SSD akkor is kutyakeményen gyorsabban fog bootlni, dolgozni, egyszóval: működni ... -
#18 hogyan lehet egyáltalán egynapon megemlíteni egy winyót egy SSD-vel ?
az SSD-knél alapban ki van lőve a winyóknál a random seek time-hoz szükséges fejpozicionálási idő ! effekítve ugyanannyi idő alatt éri el az SSD bármely adatrészét, és effektíve nincsen DEFRAG !!! -
kvp #17 "per gigabyte pedig sohasem lesz olyan olcso mint a mostani merevlemezek"
Mar most is lehetne olyan olcso. A hagyomanyos eprom alapu chipeket sokkal olcsobban lehet gyartani, mint a jelenleg hasznalt flash alapuakat. A masik problema, hogy mig a merevlemezek eseten csak 2d-ben lehet tarolni az adatokat, addig ssd-k eseten akar 3d-s matrix is hasznalhato, tehat kb. tranzisztor vastagsagban lehet egymasra pakolni a retegeket. Ekkora kapacitast merevlemezzel nem igazan lehet elerni. Onnantol a merevlemez kb. annyit er mint a floppy. (egyebkent sokban nem is igazan ter el tole, a legjobb floppy is tudott annyit mint egy cd) -
#16 csakhogy ilyen vinyó manapság nincs... -
FoodLFG #15 Az jövőbelátó ember o.o - az új herri potter ? -
#14 jó minőségü vinchestert kell venni
a 93-as 80 megás Conner vinyóm mind a mai napig működőképes, és az adatok rajta vannak, más kérdés, hogy a telefonom alap memóriakapacitása ekkora
a floppy pedig megbízhatatlan szar volt már akkor is, amikor hazsnáltuk
nem ok nélkül állt az ember streamer kazikra
ha belegondolok, hogy a Colorado Jumbom órákon át vonyított -
#13 Persze hogy a Win7 majd ezt is gyorsabban fogja kezelni... a lassan majdnem 10 éves NTFS fájlrendszerrel ... pfffff
-
#12 hát akkor elég bátor vagy ha nem félted az adataidat... a vinyó semmivel se megbízhatóbb mint egy ssd, sőt vinyónál csak a folpi rosszabb. -
gemi #11 Hát én is örülnék neki. Igazából már nagyon szemezgetek egy nagyobb eeepc kategóriával.Net + chat + mp3 hallagatásra valamint egy egy utazásnál a fotók ellenőrzésére/tárolására.Sajna kicsi az ssd bennük, sima vinyóval meg más bajok vannak. -
waterman #10 az áruk is biztos lemegy majd lassacskán az elfogadható szintre. a kapacitásukkal nem lesz gond. -
#9 Ó hát ilyen sima vincsivel is előfordul azért, talán nem is olyan ritkán. -
#8 jó a cikk cime, olcsóbb ssd...
de még mindig a vastagabb pénztárcával biróknak. beugrató. :) -
Nonix #7 "per gigabyte pedig sohasem lesz olyan olcso mint a mostani merevlemezek"
de lesz -
metaljesus #6 én mindenkit türelemre intenék még ssd-kkel kapcsolatban.
tapasztalat: 16 gb-s ssd asus 901-esben pár hónap után megadta magát. működni ugyan működik, de ha 1-2 megával ír/olvas akkor sokat mondtam. úgyhogy szervíz lesz belőle.
persze ezt nem lehet összehasonlítani mondjuk egy sandiskkel, de az biztos hogy én még jó pár évig nem veszek ssd-s vinyót, még ha az ára lejjebb meg akkor sem. -
rgranc #5 Én már most is váltanék, ha lenne rá pénzem. Oprendszer, programok indítása jelentősen felgyorsulna, fogyasztás jelentősen csökkenne, a fontos adatokat meg eddig is hálózati meghajtóra backupoltam minden nap, plusz USB-s vinyóm is van, úgyhogy sem a biztonság, sem a tárhely mérete nem komoly akadály.
32 GB-osat már itthon is lehet venni 20ezer ft körül, azon kezdtem gondolkodni, de azok még relatíve lassúak (az újabbakhoz képest), kivárok kicsit. -
Kaadi #4 a masodik kriteriumod maris teljesul, mert az ssd lenyegesen kevesebbet fogyaszt.
per gigabyte pedig sohasem lesz olyan olcso mint a mostani merevlemezek -
Ahoy #3 én akkor fogok ilyet venni, ha ugyan annyiba fog kerülni mint egy vinyó. Addig sztem totál felesleges. Lapeszba talllán akkor ha tényleg zsíran lemegy a fogyasztásuk. -
Kaadi #2 majd csak 2010-ben lesz igazi valtas, mert az 1000 dollar alatti noteszok teszik ki a piac nagy szazalekat, azokban viszont nem fer meg 250 dollaros ssd.
amugy meg a 5400rpm-7200rpm es a pata-sata valtas is lassu volt, a 8mb cache -16/32mb cache valtas meg meg tart.
en szeretnem latni azert azt is, hogy az elso szerias ssd-k elerik a 3-4 eves kort, kulonosebb gond nelkul. a mostani noteszomban tobb mint 4 eves a merevlemez, de nem feltem az adataimat. -
#1 Jöhet!:)