Gyurkity Péter

Közösen fejleszt SSD-meghajtókat az Intel és a Hitachi

Újabb jelentős merevlemezgyártó szánta el magát a nagy lépésre, ám ezúttal az "újonc" egy friss szövetségessel készül a munkára. Az SSD-háttértárolók eközben egy újabb netbook készülékben bukkantak fel.

Az Intel kapcsán korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a gyártó szintén piacra dobta saját fejlesztéseit, amelyek elsősorban sebességben és megbízhatóságban nyújtanak újat, mintsem a tárolókapacitást illetően. A vállalat jelek szerint úgy véli, hogy az új meghajtók iránt érdeklődőket leginkább a teljesítménnyel és az élettartam kitolásával, adataik biztonságos kezelésével hódíthatják meg, a kapacitás pedig egyelőre kevésbé számít - nem beszélve arról, hogy ez utóbbi növelése hihetetlen költségekkel jár.

A processzorgyártó most bejelentette, hogy összefognak a Hitachival, mégpedig az elsősorban vállalati felhasználásra szánt SSD-meghajtók fejlesztését és sorozatgyártását illetően. Teszik ez valószínűleg azért, mert a Hitachi meglehetősen nagy névnek számít a merevlemezgyártás területén (hiszen annak idején az IBM ezen részlegét vették át, annak minden korábbi tapasztalatával és sorozataival együtt), partnerüknek pedig nyilván nem volt túl nagy kedve egyedül belevágni a még mindig új és kialakulóban lévő szegmensbe. A megállapodás szerint a fejlesztést közösen végzik majd, a sorozatgyártás feladatát pedig az Intel vállalja magára.


Az SSD kapcsán érdemes megemlíteni, hogy ezen meghajtók egyre nagyobb szerephez jutnak a laptopok szegmensében is, a két vállalat pedig nyilván nem hagyja majd ki a kínálkozó lehetőséget. Számíthatunk tehát arra, hogy ezen fejlesztések idővel a mainstream területen is megjelennek, a vállalatok tehát csak az első lépcsőfokot jelentik majd a tervekben. A megállapodás szerint az első ilyen termékek 2010-ben jelennek majd meg, addig igyekeznek tökéletesíteni a technológiát.

Időközben a Buffalo jelezte, hogy 16 és 32 GB-os kapacitású SSD-meghajtóik a Dell Inspiron Mini 9 netbookokban is megjelennek, ezzel tehát újabb ilyen fejlesztés egészül ki az új háttértárolókkal. A 32,1 x 3,5 x 51 mm méretű, 7,5 gramm súlyú megoldások 57 és 101 dollárt kóstálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kozik #12
    mármint arról beszéltek, hogy itt a rendszer a gépemen, az ea-blizzard-activison-etc meg hollywoodostul és xyz studiostul kinn van az éléskamrában a fileszerveren? mert akkor igen, ez működik :-D
  • metaljesus #11
    eee pc 901-esben van egy 4 gigás (gyorsabb, stabilabb) ssd rendszernek (amin jelenleg kb 1,8 GB a win, programokkal együtt, persze pagefile nélkül), meg egy lassab, gyengébb 16-os (ez utóbbi még így is van majdnem olyan gyors mint az asztali 320-as sata 2-es samsung).
    szerintem asztali vonalon mondjuk jobb kombó a rendszernek ssd (nem kell észvesztő méret, legyen gyors, stabil, meg hosszú élettartamú), fájloknak meg sima hdd, nyilván ssd-hez képest sokszoros kapacitással.
  • dez #10
    Csak szólok, hogy apró file-ok kezelésénél (írás) alaposan belassul az SSD, egy vinyóhoz képest is. (De a Wear Levellingnek hála tönkre már nem megy olyan gyorsan tőle, mint a pendrive-ok.)
  • Doktor Kotász #9
    Rendszerpartíciónak pont elég, és maradjunk ennyiben.
    Gondolom neked sem okoz nagy nehézséget a kevésbé fontos programokat (játékok) áttenni egy mágneses HDD-re, az összes dokumentummal együtt.

    Az SSD-ről meg indulna a rendszer pár másodperc alatt.
  • who am I 7 #8
    Nekem 10 Gigás külön partició van a wfoshoz, és tökéletesen megvan, a programfiles-okat másik partícióra teszem.Nekem már a 32gigás is elég.Nem kell eszetlenűl mindent arra rakni..,
  • hdo #7
    Én azért megvárnám inkább azt a 192 gigát.
    Jelenleg egy 160-as merevlemezen "szűkölködök" amin kizárólag a WinXP, és a telepített programok vannak. 2 giga rammal a pagefile.sys, és a hiberfil.sys is már alapból szép mennyiséget elvisz. Jó, már minden fennvan a gépen ami valaha is kellhet nekem, nem szándékozok több programot rakni rá; így van 4-5 giga szabad helyem, ami elég kicsi százalék.
  • waterman #6
    egy vistás vagy xp-s rendszer, pár programmal elfér 20 gigán. ha még egy komolyabb játék is ott van, akkor a 32 gigás pont jó. a 2 giga fénykép meg mehet a fél terás hagyományos winyóra. akinek számít a sebesség az szerintem így csinálja. én mondjuk megvárnám míg a 128 gigás verziók beszállingóznak a köztudatba, mert akkor már lenne annyi hely az ssd-n, hogy minden napközben használt file elférjen rajta és teljesen kiküszöbölhessem a gép seekelésből adódó hangját.
  • JTBM #5
    Mellesleg egyetlen fényképsorozat 2GB. Azt hol fogod pl. tárolni?
  • JTBM #4
    És mire fogod használni az a gépet? 4-5GB-hoz nem kell SSD sebesség...
  • Doktor Kotász #3
    Egy XP-s rendszerhez elég 4-5 giga felhasználói programokkal együtt.
    Te abból indulsz ki, hogy fél Hollywoodnak meg 20 játéknak ott kell lennie a gépen...