Gyurkity Péter

2009 nem lesz az SSD áttörésének éve

Piaci elemzők és cégvezetők egyetértenek abban, hogy több mint egy évre van szükség az árak leszorításához, így jövőre nem túl valószínű az új SSD meghajtók áttörésének megvalósulása - 2011-ig várhatunk.

A Cnet több nagyobb gyártó vezetőinek közelmúltbeli nyilatkozataira, itt-ott elejtett mondataira támaszkodva ír arról, hogy az SSD-technológia igazi nagy áttörése még várat magára. A hagyományos merevlemezeket leváltani hivatott platform ugyan teljesítményben, fogyasztásban és megbízhatóságban már igen jó mutatókat kínál mind a vállalatok, mind pedig az otthoni felhasználók számára, ám a brutális árak továbbra is megakadályozzák a gyors elterjedést - ez pedig nem nagyon fog változni az elkövetkezendő 1-2 évben.



Példaként említik az Apple új MacBook készülékeit, amelyeknél a 120 GB-os merevlemez, valamint a 128 GB-ot kínáló SSD között nem kevesebb mint 500 dollár a különbség - ez egyelőre még túlságosan sok a legtöbb vásárló számára ahhoz, hogy igénybe vegye az új fejlesztés által kínált sebességbeli előnyöket. A Dell XPS M1530 esetében még drasztikusabb az eltérés, hiszen itt ugyanekkora a "rés" (inkább szakadék) a 128 GB-os SSD, illetve a 250 GB-os, 5400-on forgó merevlemez között. Nyilvánvaló, hogy ezen mielőbb változtatni kell, máskülönben az új technológia nagyon lassan talál csak helyet magának az otthoni számítástechnikában.

A SanDisk vezérigazgatója, Eli Harari, nemrég kiemelte, hogy a vállalatoknál is le kell gyűrni a bizalmatlanságot, ebben pedig az egységes szabványok kidolgozása jelentene nagy segítséget. A gyártó a maga részéről 2010-2011 körül várja a nagy áttörést, addigra ugyanis elfogadható szintre süllyedhetnek az árak, ami beindíthatja a folyamatot. Legutóbbi negyedéves beszámolójuk során megemlítették, hogy 2-3 év kell a mainstream vonalon való megjelenéshez, amiben a Windows 7 megjelenése is fontos állomás lehet - ehhez persze az kell, hogy a Microsoft is lépjen az ügyben és fontos változtatásokat eszközöljön a Vista és az új fejlesztés esetében.

Ami a nagyobb gyártók újításait illeti, emlékezhetünk arra, hogy a Toshiba már a 256 GB-os példányok megjelenését ígérte. Az Intel szintén elkészült kisebb kapacitású, ám igen gyors meghajtóival, míg a Seagate inkább riválisait citálja bíróság elé, bizonyos szabadalmak állítólagos felhasználása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BobaFett #12
    Az a baj, hogy sok cég árul SSD-nek nevezett nagy pendriveot. PL. multkor találkoztam egy transcend-el. na az minden volt csak nem gyors.
  • NEXUS6 #11
    Szerintem előbb is bekövetkezhet a váltás, illetve az, hogy az emberek párhuzamosan használják a két technológiát. Az OS-nek, programoknak jó ha az SSD-n vannak. Nagy méretű médiafájlok, video, zene, meg ilyenek, ahol nem kell nagy olvasási sebesség, az meg lehet a nagy tárolókapacitású HDD-n.
  • M0RN1NGST4R #10
    érthető az aggodalmad, és minden bizonnyal az első szériás SSD-ről könnyebb lesz negativ reklámokat csinálni, mint pozitivakat. De:
    -az SSD nem iram, szóval kikapcsolás után is megőrzi az adatokat, nem kell attól félni, hogy esetleg lemerül az akksi és az adatok elvesznek.
    -a vinyón lévő felmágnesezett hordozó réteg is egy idő után tönkre megy (azt is szokták mondani, hogy 3 év után minden perc ajándék)
    -a swap-pelést ki lehet kapcsolni (főleg a mai memóriaárak mellett)
    -az SSD-k vmilyen algoritmus segitségével igyekeznek kiküszöbölni annak a lehetőségét, hogy mindig ugyan azt a blokkot írják újra.
    -szerintem minden bizonnyal lesz egy hardveres önellenörző rutinjuk mint vinyónál a S.M.A.R.T. és esetleges meghibásodáskor (esetleg még előtte) jelezni fog.

    konklúzió: nem mondom, hogy az SSD a legjobb irányvonal mert az ár/kapacitás mutatók messze nem erről tanúskodnak (egyenlőre), de végre van egy új irányvonal, ami ha nem is válik be, konkurálhat esetleg egy másik, még ideálisabbal.
  • Szefmester #9
    én inkább bámulok még crt-t egy ideig ;)
  • assdf #8
    ezek még gyerekbetegségek. pen drive-ot sem használsz, meg mp3 lejátszót sem? pedig az is hasonló technológia.
    egyébiránt a hdd is ugyanúgy besz@rik egy idő után, tele lesz használhatatlan blokkokkal stb stb. És ha belegondolsz, amikor a hagyományos merevlemez megjelent, az sem volt sem kicsi, sem olcsó, sem üzembiztos, sem nagy tárolókapacitású. De ha nem lépünk tovább, akkor még mindig ott tartanánk hogy végy 50 db floppy-t...
  • Ravkin #7
    *de nem jósolok
  • Ravkin #6
    Nem mondom hogy a merevlemez örök életű, mert semmi sem tart örökké, de jósolok nagy jövőt az ssdknek. Nem véletlenül nevezzük a vinyót háttértárolónak is, hiszen arra való hogy miután kikapcsoltunk a gépünket megbízhatóan eltárolja az adatokat. Erre szerintem tökéletes volt a felmágnesezés, egycserű és gyors módszere az adattárolásnak, megbízható hiszen sérülés esetén is előhívható maradt az adat. A ssd nél számomra ez kevésbé nyilvánvaló, hogy mi tartja majd meg az adatokat az ssd esetleges sérülés esetén vagy mi történik pl ha a belsejében elszáll valami. Arról nem is beszélve a rövid élettartamukról, persze ezt még nem nagyon vesszük észre, hiszen a fejlesztők azt mondják hogy 1-2 millió alkalommal lehet majd újraírni, de mi van majd akkor ha internetezel játszol és a swap fájl + különböző kicsi gif jpeg fájlok lejönnek újraíródnak a gépeden, nem is beszélve a többi apró feladatról amit a számítógéped elvégez. Persze azért azt nem mondanám hogy nem próbálnám ki, de a saját gépembe biztosan nem vennék ssd-t, sebességnövelésnek meg végképp nem.
  • barii #5
    hja kérem, CRT-t is bámultunk pár évig, de nem vágyom rá többet
  • lamer the true #4
    Szerintem jót fog tenni a számítógépeknek, hogy a vinyó megszűnik. Igazából egy számítógépben nincs helye mozgó alkatrésznek.
  • BenceYCE #3
    Rögtön gondoltuk, hogy nem fogják olcsón adni az állítólag forradalmian új technológiát amin évek óta ülnek.