Gyurkity Péter

Jönnek az Android-alapú netbookok?

Egyelőre érdekes kísérletként aposztrofálható az a projekt, amelynek keretében a mobiltelefonokra kifejlesztett nyílt Android platform egy netbook készüléken kapott helyet. A gyártók állítólag szintén ilyesmire készülnek.

A VentureBeat két munkatársának beszámolója mindenképpen érdekes, hiszen a nyílt szoftvert az Asus által gyártott Eee PC 1000H netbookra erőszakolták rá, ami véleményük szerint kitűnően példázza a platformban rejlő lehetőségeket. Hozzáteszik, hogy mindez nemcsak a házi projektek, hanem a nagyobb gyártók számára is hasznos lépés lehet, amit nyilván ez utóbbiak sem hagynak majd kihasználatlanul.

A két szakíró kiemeli, hogy a Google Chrome mintájára számos egyéb alkalmazást be lehetne építeni az alap rendszerbe, ez pedig egy olyan nyílt, bárki által használható platformot ígér, amely lehetőségek hatalmas tárházát kínálja fel - ugyanígy nem lenne gond a külső alkalmazások felhasználásával, a szoftverek közötti együttműködéssel sem. Az nem vitás, hogy az Android, illetve a mögötte álló Open Handset Alliance már most is jelentős neveket tömörít (elég csak az Intelre, a Samsungra, az nVidiára, a Broadcomra, vagy akár a China Mobile-ra gondolni), így a támogatottság eleve adott.

A cikk szerint az Intel (több más céggel egyetemben) maga is valami ilyesmin gondolkodik, és az OHA tagjaként már jó ideje dolgozik az Android-alapú noteszgépen. Erről ezidáig semmilyen részlet nem látott napvilágot, az azonban nem lehet kérdés, hogy egy ilyen megjelenés érdekes alternatívát jelentene az Atom-Windows páros által uralt szegmensben. Mások arra emlékeztetnek, hogy a szintén partner Qualcomm saját prototípusában a Red Flag Linuxot használta fel, igaz ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ne lennének érdekeltek egy ilyen megoldásban.

A gyártók részéről megjelenő hírek nélkül mindez persze puszta találgatás, ám remélhetőleg utóbbiak is hamarosan megszólalnak majd a témában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!