Gyurkity Péter

Az Intel nem kér az nVidia Ion platformból

Az Intel a PC-gyártóknak elküldött válaszában reagált az nVidia fejlesztésére, a jelek szerint negatívan: nem hajlandók saját chipkészlet nélkül árulni az Atom chipeket. A gyártók viszont nem kérnek a cég nyílt szoftveréből.

A minap mi is beszámoltunk arról, hogy az nVidia érdekes fejlesztéssel állt elő, amelynek feladata az Atom chipek kiegészítése lenne. Az Ion névre keresztelt platform nem más, mint a népszerű Intel Atom chipek kiegészítése a cég saját chipkészletével, valamint a GeForce 9400M mobil grafikus vezérlővel, amely az nVidia szerint több előnnyel is járna a netbookok terén.



A DigiTimes most viszont arról ír, hogy az Intel szép csendben értesítette a nagyobb PC-gyártókat, miszerint nem kér az nVidia fejlesztéséből. A válasz megértéséhez fontos tudni, hogy az Ion platform megjelenése erősen függ az Intel értékesítési stratégiájától, ez ugyanis jelenleg az Atom chipek és az Intel  945GSE és 945GC  jelzésű chipkészletek közös eladására épül. A processzorgyártó egyedül ezt a csomagot hajlandó árulni a PC-gyártóknak, az Atom chipek különálló eladásáról hallani sem akarnak. A válaszból kiderül, hogy továbbra is ragaszkodnak ehhez a felálláshoz, így az nVidiának nem sok esélye van a sikerre.

Utóbbi számára az jelenti a legnagyobb gondot, hogy az MCP7A és MCP79 chipkészletek eladása kudarcra ítéltetett, hiszen a PC-gyártók számára túlságosan drága lenne ezek beszerzése az Intel-kombó megvásárlása után. Egyedül akkor lenne esélyük a kedvező fogadtatásra, ha rá tudnák bírni az Intelt az Atomok különálló értékesítésére, erre azonban a válasz alapján nem sok esély mutatkozik. Az Intel időközben a sajtó megkeresésére is reagált, megerősítve, hogy nem áll szándékukban jóváhagyni az nVidia chipkészleteire épülő fejlesztéseket az Atom platform kapcsán.

A tajvani PC-gyártók ezalatt az Intel Moblin (Mobile Linux) nevű, nyílt forráskódú platformjára reagáltak hasonló módon. Az Atom-alapú netbook megoldásokhoz készült szoftver fejlesztését a processzorgyártó egy helyi kutatóközpont felállításával támogatta, a szigetország cégei szerint azonban túlságosan rizikós lenne a csatlakozás, mivel a Mobile Internet Device (MID) szegmens még nem kiforrott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skyline #8
    Vhogy megértem,az nvidia alaplapi chipkészlet egy rakás szar az nforce 5-ösök óta...
  • kvp #7
    Az atom nem olyan jo, mint amilyennek tunik, bar legalabb keveset fogyaszt es elmegy rajta a legtobb program. Viszont ha vegre integralnak a teljes chipkeszletet (grafikaval egyutt) a tokozasba, akkor lehetne igazi egychip-es pc-ket gyartani. Ha nagyobb teljesitmeny kell, akkor rakhatnak bele tobb magot, meg mindig joval a mostani atom + kulso chipkeszlet fogyasztasa alatt maradnak. Ha sikerul 10 watt alatt tartani az aramkorok fogyasztasat es kap a gep egy oled vagy epaper kijelzot, akkor vegre lenne egy rendes, tobb napon at aksirol is hasznalhato x86-os pc-t kesziteni. (akar mobiltelefon meretben is)
  • Doktor Kotász #6
    Talán azért, mert kellemetlen lenne nekik egy árukapcsolást pedzegető versenyhivatali vizsgálat?
  • Vanek úr #5
    Pontosítok: nem ma jelentette be, csak most hírezték ki. :)
  • Vanek úr #4
    Ironikus, hogy pont ma jelentette be az Intel, hogy kamu a hír, és lehet rendelni Atom procit csipkészlet nélkül is. :)
    http://www.techpowerup.com/index.php?79933
    http://www.dailytech.com/Intel+Says+it+Wont+Try+to+Kill+Ion/article13786.htm
  • Blero2 #3
    Ezt azért az Nv se gondolhatta komolyan. Ha az intel belemenne, lényeges csökkenne a saját chipsettel értékesített Atomok száma. Az meg ugye bevételkiesést eredményez.
    Vmilyen kompenzáció nélkül eleve halott az ötlet (még ha a felhasználók jobban is járnának vele).
  • tom.. #2
    Elnézést nem szar, elavult :)
  • tom.. #1
    Persze hogy nem akarjak külön adni az Atomot, mert akkor kiderülne a kevésbé hozzáértőknek is, hogy mennyire is szar az a chipkészlet, és azok után senki nem akarná már azt a kombot megvenni..