Gyurkity Péter

Mégis enged az Intel az nVidia csábításának

A korábbi, ellentétes értelmű hírekkel szemben az Intel mégis hajlandó önálló termékként árulni az Atom processzorokat, így megnyílhat az út az nVidia Ion platform, azaz a GeForce kártyákkkal szerelt netbookok előtt.

Tajvani források arról számoltak be a napokban, hogy az nVidia hiába dolgozott az Ion platformon, amelyben az Atom chipeket ötvözték saját mobil grafikus vezérlőjükkel. Szerintük ez a megoldás sokkal jobb az eddigieknél, mivel az Intel saját integrált vezérlőik nem tudnak hasonló erőt szembeállítani a GeForce 9400M chipekkel. A hírek szerint az Intel nem volt hajlandó saját chipkészletei nélkül az Atom processzorokat, ezzel pedig gyakorlatilag halálra ítélte volna a projektet.

A hírekre azonban nem sokkal később az Intel is reagált, igaz nem hivatalos sajtóközleményben, hanem mindössze egyik szóvivőjük által, aki elmondta, hogy a jövőben változik az értékesítési stratégia. Ennek eredményeként az OEM-gyártók nemcsak az eddigi csomagot, vagyis az Atom chipet az Intel chipkészlettel együtt vásárolhatják meg, hanem akár az Atomokat külön is, minden egyéb komponenstől függetlenül. Ez természetesen automatikusan lehetővé teszi számukra, hogy egyedül a chipeket vegyék meg, ezeket pedig később párosítsák az nVidia saját megoldásával. Ezzel a gyártó zöld utat kaphat a további munkát illetően.

A kijelentés még a Jon Peddie Research elnökét is meglepetésként érte, aki kiemelte, hogy az Intel eddig feltűnő módon tartózkodott a részletek ismertetésétől, az értékesítési elképzeléseket nem osztották meg a külvilággal. Ennek volt köszönhető az eddigi homályos kép, ugyanis senki nem tudta biztosan, hogy az Atomok milyen módon kerülhetnek forgalomba, illetve létezik-e egyáltalán valamilyen átfogó stratégia ezt illetően.

A grafikus vezérlők piacán egymás ellen vetélkedő két cég tehát most egyazon termékekhez szállíthatja megoldásait - jövőre meglátjuk, milyen sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #3
    Biztos odahatott kicsit Jobs bácsi is, nehogy már gagyi gépet adjon majd ki...
  • wolruf #2
    nekem meg az ilyen gépek árára :( Visszatérünk a szubnotikhoz. Kicsi, néha gyenge és veszettül drága :( Hol maradnak a valóban olcsó, esetleg 9-10 collos gépek? A valóban olcsó alatt nem a 90-110 ezret, hanem egy 50-60 ezre kategóriát gondolok. Várunk :)
  • FlyingV #1
    van 1 tippem az Apple Nano konfigjára