Gyurkity Péter

Elkészült az Asus bambuszlaptopja

Az Asus végre hivatalosan is bemutatta a bambuszborítással érkező laptopját, amely szerintük nemcsak környezetbarát, de kellőképp mutatós is. Az Eee családon belül 200 dolláros modellen dolgoznak.

Arról már tavaly decemberben, éppen egy éve beszámoltunk, hogy a gyártó egy igen érdekes dizájnnal állt elő. Az elképzelés szerint a laptopok külső borításában a megszokott, hagyományos anyagok mellett a bambuszt is fel lehetne használni, mégpedig első körben az ázsiai régióban, ahol amúgy is gyakran előfordul a bútorokban, valamint az építőiparban. Most végre elkészült az első ilyen noteszgép, lássuk, mit is takar a borítás.Az Asus még csütörtökön tette ki közszemlére a készüléket, az első példányok pedig a szombaton indult tajvani Taipei IT Show alatt jelentek meg, 1800 dolláros áron. A korábbi terveknek megfelelően az új változatok a már jó ideje a kínálatot gazdagító U6V sorozat tagjaiként láttak napvilágot, az egyik változat egy 12,1 hüvelykes típus, súlya 1,57 kg, a második pedig egy 11,1 hüvelykes modell, ami csupán 1,25 kg-ot nyom. Nem jelent meglepetést, hogy a processzor szerepkörét egy Intel Core Duo chip tölti be, ezt pedig DDR2 memória, valamint Windows Vista operációs rendszer egészíti ki. Az még nem világos, hogy Európában és Észak-Amerikában mikor jelennek majd meg ezen fejlesztések, erről még a vállalat szóvivője sem tudott érdemleges információt elárulni.

Ennél talán érdekesebb hír, hogy a cég vezetése szeretne visszakanyarodni az eredeti, 200 dolláros áron értékesítendő Eee-modellről szóló tervekhez. Emlékezhetünk arra, hogy az elsőként megjelent Eee PC 240 dollárt nyomott, ám 7 hüvelykes kijelzője miatt nem tett szert nagy népszerűségre. A vállalat most ki is vonná ezen típust, hogy mindenütt a nagyobb, webböngészésre is kényelmesen használható változatokkal váltsák fel azt, jövőre azonban mindössze 200 dollárért árulnának egy újabb modellt. Azt sajnos nem tudni, hogy ez pontosan milyen összeállítást takarna, és mikor jelenne meg a boltokban.

Az MSI a maga részéről további 10 hüvelykes típusokkal készül, természetesen a Wind családon belül. Az U110 és U115 egyaránt 1024 x 600 pixeles felbontással, 1 vagy 2 GB DDR2 memóriával, a megszokott Atom chippel, kártyaolvasóval, vezetéknélküli adapterrel, valamint SSD-vel kombinált, 120 és 250 GB közötti merevlemezzel érkezne, amelynek révén gyorsulnának a háttértároló műveletek. A pontos megjelenési dátumról itt sem esett szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • JeD #34
  Hát azért pl. pont a C64 bírta egy ideig :) És igen tartós, még ma is működik. Bár Doktor Kotász nem jól írja, mert trükközés nélkül csak 38911 byte a RAM :D
 • dartois83 #33
  Egyet azért irigylek a régi gépekben: hamar elavultak ugyan, de tartósak voltak. Egy időben állandóan azért cserélte az ember mondjuk 3 évente a konfigurációt vagy egyes darabjait, mert a technika rohamosan fejlődött. Most meg: 3 év után kidobhatom az alaplapot, videokártyát, stb. A mostani PIV-esemmel is ez van, álandóan lefagy....

  ...bezzeg a tízéves pentium I-esem még mindig megy, néha jó vele redalertezni...
 • Doktor Kotász #32
  Na, ha a 386-osodban 80386-os proci volt, és sejted, hogy előtte voltak a 286-os gépek, akkor nem nehéz megtippelni, hogy a 8086-os gépek meg azelőtt voltak pár évvel.

  Gyakorlatilag az első PC nem egy számítógéphez tervezett alkatrészekből összeállított konfiguráció volt, és nem is direktbe megtervezték a processzorát, mert fejlesztettek egy számítógépet, hanem amit éppen lehetett boltban kapni, azokból tákolták össze.

  Az első XT processzora gyakorlatilag automata mosógépekhez lett kifejlesztve. Egy általános célú processzor, ami köré bármit lehet építeni. Az Intelnél meg is lepődtek, hogy valaki egy személyi számítógépet akar belőle csinálni.

  A mai napig is viseli ezeket a korlátokat.
 • Doktor Kotász #31
  Nem bambusz, mint más műanyag, hanem a műanyagra ragasztott bambusz.
 • Balony #30
  Elfogadnék egy ilyet, de valyon kibírja ezt is?
 • dartois83 #29
  Hát nekem tényleg kimaradt a C64 meg az első IBM-is. Először 1994-ben volt számítógépünk, az már 386-os volt...

  Másrészt a bambusz-burkolat még nem az igazi talán, de legalább elindultak egy úton. Inkább bambusz, mint más műanyag.
 • Doktor Kotász #28
  Még mindig nem érted, hol van benne a rizsa.

  Ez ugyanaz a műanyag gép, csak felragasztanak rá egy bambuszréteget.
  Olyan, mintha egy panellakásról valaki azt állítaná, hogy nem vasbetonból van, hanem tapétából.
 • snapadam #27
  "...Az Asus azzal indokolja döntését, hogy a fafeldolgozással szintén keletkeznek káros mellékanyagok, a bambusz alkalmazásával viszont ezek arányát minimalizálják. Igaz, a módszer nem teljesen tiszta, hiszen a ragasztás és a préselés során szintén kerülhetnek ilyen anyagok a környezetbe...." - tökéletesen zöld technológia még nincs, de egyelőre ez a legzöldebb!

  @wOlFbYTe: mivel a magyarázatomba nem kötöttél bele, úgy veszem, hogy egyetértesz velem és beismered, hogy hibáztál, gyorsabban járt a kezed, mint az agyad: "....A bambusz olyan gyors reprodukciós rátával rendelkezik, amivel semmilyen más növény nem tud lépést tartani. Ismert, hogy 24 óra leforgása alatt 60 cm-t tud nőni, és néhány éven belül eléri maximális magasságát. A bambuszültetvények betakarítás után is képesek regenerálódni anélkül, hogy újraültetésük szükségessé válna, így tökéletes megújuló források...."
 • Doktor Kotász #26
  Ühüm, szerinted ez nem csak egy ragasztott előlap a múanyag vázon?

  Ez kábé olyan, mint az élő szövet a fémvázon a Terminátorban.
 • Doktor Kotász #25
  Nem kínai, hanem vicces. :-)
  Nem mondod, hogy nem tudod mi az a C64 és milyen volt az első IBM-PC. :-)