Gyurkity Péter

Minden eddiginél népszerűbbek a netbookok

A friss felmérések adatai szerint minden eddiginél több netbook talált gazdára a harmadik negyedévre, vagyis a gyártók jó lóra tettek. Az Asus újabb családdal készül, az Acer pedig ideiglenesen 100 dollárért árulja saját készülékét.

A DisplaySearch a héten tette közzé a harmadik negyedév eredményeit vizsgáló elemzését, amelyből kiderül, hogy nagyon is jól alakult a mini noteszgépek forgalma. Minden eddiginél több készülék kelt el, szám szerint 5,6 millió, miközben ugyanezen idő alatt 4,7 millió iPhone telefon talált gazdára.



Az első helyet az Acer ragadta meg, amely több mint 2,1 millió darabot adott el az Aspire One készülékekből. Az Eee PC-vel a netbook-mizériát útjára indító Asus csak a második lett, ők ugyanis 1,7 millió darabbal voltak kénytelenek beérni. A harmadik helyen végzett HP igencsak elmarad az első kettő eredményétől, 330 ezres adatával ugyanis alig előzi meg a negyedik MSI-t. Utánuk újabb rés következik, az ötödik helyre pedig a Dell futott be, alig 160 ezer példánnyal. Az OLPC 130 ezret adott el százdollárosnak indult fejlesztéséből, míg az Intel Classmate 60 ezer példányban talált gazdára.

Az Acer kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a cég érdekes húzásra készül, mégpedig egy közös RadioShack-AT&T ajánlattal. Ennek keretein belül (az ünnepekre készülve) mindössze 99 dollárért árulják majd az Atom chipre, 8,9 hüvelykes kijelzőre, 1 GB memóriára, valamint 160 GB-os merevlemezre épülő készüléket, igaz, az akciós árat csak akkor választhatják a vásárlók, ha mindezt 2 éves AT&T DataConnect előfizetéssel egészítik ki. Így már rögtön kevésbé vonzó az alacsonyabb ár, bár minden bizonnyal ez is megnöveli majd az eladásokat.

Az Asus a maga részéről újabb családdal készül, mégpedig a belépő szintű noteszgépek kategóriáján belül. Az Eee-sorozat kiegészítésének szánt noteszek az Omega nevet kapták, és várhatóan 600 és 900 dollár közötti áron jelennek majd meg jövőre - egyéb részlet nem szivárgott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qwas #34
    A gondom az hogy a laptopom egy ketmagos 2GHz-es joszag mert dolgozasra vettem. Amikor 3D tervezek rajta akkor meg is ertem hogy megy benne a ventillator mert hat ott adnia kell a teljesitmenyt rendesen. De amikor fut benne egy firefox meg a winamp es semmi mas akkor nekem kuss legyen. Ez meg kerepel mintha muszaly lenne, pedig ezt egy egymagos 600-as CPU is megcsinalja szerintem problema mentesen. Szoval valami nem koser.
  • smv #33
    Mármint minimum 80-100 ezer forintban, csak szerkeszteni még mindig nem lehet a hozzászólást.
  • smv #32
    Amúgy hogy van az, hogy a folyamatosan lehet olvasni, hogy 100 meg 200 dolláros mininoti, aztán mire ideér valahogyan 80-100 lesz belőle?:\ Gusztustalan egy ország ez.
  • smv #31
    Az OS alapból visszaveszi a proci sebességét ha nem használod, csak éppen pl olvasgatsz.
  • torreadorz #30
    "de azert erre olyan 50E forintos gepet tartanek megfelelonek."

    Én is,csak sajnos ilyet nem árulnak. 50 ezerért még használtan is csak valami ocska szart kapsz ebben a méretben.
  • qwas #29
    Rameztem erre az agyon dicsoitett MSI wind-re. Azert az a kozel 100E forint nem draga egy kicsit erte. Oke hogy reggeli kozbe tudsz hozzaszolni az SG-n, de azert erre olyan 50E forintos gepet tartanek megfelelonek. Mindezt irom ugy hogy magam sem vetem el ennek a mufajnak a jogosultsagat.
  • Gerygrey #28
    Annak elég ha vesz 20ezerért egy hansznált gépet

    Virsliből is lehet kapni a Tesco-ban 500 Ft-ért egy kilót, igénytelen proliknak talán megfelel (bár nekem a macskám se ette meg, nem tudom milyen gyomor kell hozzá) ettől én még vehetek kilónként 2000-ért pick virslit.

    Egy újonnan is ocsmány - de használtan, kopottan és koszosan pláne - beige színű házban, zajos ventillátorral és egy rakás kábellel. És ebben csak 20 gigás vinyó van, IDE vinyót pedig lassan nem lehet kapni. És egy kétmagos Atom proci mégiscsak kétmagos atom proci, nem egymagos P4, a RAM-ról nem is beszélve. És ehhez még nincs monitor, választhatsz hogy veszel egy TFT-t és lassan az MSI Wind áránál jársz, vagy egy olcsó, gagyi CRT-t aminek ugye előnye nagyjából nulla.

    és legalább nem keletkezik plusszban elektroniakai hulladék

    Ja, de amíg egy MSI wind fogyaszt 20 wattot, addig egy ilyen ezer éves szörnyeteg megeszik 200-at.
  • torreadorz #27
    Szerintem csak arról van szó hogy sosem használtál még ilyen pici laptopot.
    Nem azt mondtam hogy nem birom a 15ös gépet mozgatni, hanem hogy kurva zavaró egy idő után. Asztali gépet hogy használsz ágyból, erre azért kiváncsi lennék... (nem fogom az iróasztalt az ágyam mellé 10 centire pakolni mert kurva kényelmetlen lenne szintén hogy a hülye elrendezés miatt nem férek a szobámban).

    Egyébként meg inkább csak elavult vagy (igen te magad). Olyan ez mint a mobiltelefon. Arra is rá lehet fogni hogy mennyire hülyeség nem? Hisz van otthon vezetékes, ha meg utcán kell telefonálnom akkor megállok egy telefonfülkénél, munkahelyen szintén van. Szóval hülyeség nem? Senki se vegyen mobilt, mert megoldható máshogy is. Egyszer ki kellene probálnod egy windet, és lehet hogy rájönnél hogy mekkora felesleges a nagy laptopod (kivéve ha játszani akarsz vagy filmet nézni rajta)
  • torreadorz #26
    Egyetértünk
  • cateran #25
    Uhh öreg...bocs,de balfasz vagy..nekem asztalim van ÉS ágyból használom...(ha meg a laptopot,akkor van annyi eszem hogy alárakjak valamit és úgy legyen a pocimon/ölemben:P bár nem melegszik veszettül még játék közben sem:P....) Ja és qrva nehéz mozgatni a 15'-ös laptopomat..lerakom mellém...aztán kimászok az ágyból (nem semmi fizikumod lehet ha ez kihívás)
    1 olyan érvet hallottam ezidáig ami elött meghajoltam és azt mondtam rá,igen,ott a netbook qrva jó lehet:az iskolai felhasználás,füzetek,tankönyvek kiváltására..a többi csak vakítás szvsz