Gyurkity Péter

Atomok köré épít új platformot az nVidia

A cég ugyan eddig nem tudta meggyőzni az Intelt saját chipkészletének felhasználását illetően, egy refenciamodellt már elkészítettek: az Intel Atom a GeForce 9400 chippel párosítva szerintük sokkal jobb megoldás a netbookok terén.

Az nVidia kapcsán a napokban érdekes hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a cég a tajvani PC-gyártókat igyekszik meggyőzni saját álláspontjának helyességéről, abban reménykednek ugyanis, hogy a közös nyomás idővel meggyőzheti az Intelt az Atom platform megnyitását illetően. Ez nem mást jelentene, mint hogy nVidia chipkészletekkel egészülhetnének ki az Atom chipek köré épülő netbookok, nettopok, illetve az egyéb hasonló fejlesztések, ehhez azonban mindenképpen szükséges az Intel fejbólintása, a processzorgyártó ugyanis eddig saját 945GSE és 945GC jelzésű chipkészleteihez kötötte ezen megoldásokat.



A vállalat gyorsan össze is dobta saját referencia készülékét, amelyben az Atom chipet egy GeForce 9400 típusú grafikus vezérlő egészíti ki (a cég saját chipkészletére támaszkodva). Az ION névre keresztelt platform a DirectX 10-et támogató vezérlő mellett az MCP79 chipkészletet tartalmazza (amelyet módosítottak az egymagos és ikermagos Atomok támogatása érdekében), emellett pedig SO-DIMM DDR3-1333 memóriát, 7.1-es hangzást, Gigabit Ethernet csatlakozót, valamint eSATA-illesztőt találunk a készülékben. A hivatalos oldalon több képet is találunk a fejlesztésről, azonban fontos megjegyezni, hogy az Intel kedvező válaszáig mindez csak a gyártóknak szóló referencia.

Ami az asztali grafikus kártyák szegmensét illeti, az nVidia itt szintén több újítással készül. Arról már mi is írtunk, hogy a GeForce GTX 295 55 nanométeren készül és egészen pontosan két GT200 grafikus vezérlőt, sőt két nyákot foglal magába (ezzel pedig meglehetősen nagyra sikerült méretben és fogyasztásban), ám a jelek szerint további két változat érkezése várható. A GTX 285 egyetlen GT200 GP chippel jelenik meg január 8-án, vagyis a CES-kiállítás alatt, ez pedig szintén 10-15 százalékkal magasabb frekvencián fut majd, mint az eddig megjelent változatok.



Az igazi nagy durranás a GT300 kódnevű, vagyis már következő generációs vezérlőre épülő új kártyák megjelenése lesz. Itt egyelőre egyetlen csúcskategóriás modellt ígérnek a jól értesültek, mégpedig 2009 első negyedévében. A fejlesztésről eddig mindössze annyi derült ki, hogy 55 nanométeren készül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #3
    Nincs olyan kütyü ami max akkora mint egy mac mini, baromi halk, nem túl erős, de letöltés miatt mehet éjjel nappal? (No és persze olcsó)
  • Gamecube86 #2
    Hmm, lassan úgyis vízhűtés kell nekik :D
  • nyalógép #1
    Majdha nem lesz a készülékekben ventilátor, akkor mondhatják, hogy letettek valamit.