Gyurkity Péter

Bekapcsolva maradó laptopokat akar a Qualcomm

A Qualcomm úgy véli, hogy az Intel rosszul közelíti meg a netbook szegmenst Atom chipjeivel, így ők az ARM processzorok továbbfejlesztése és a folyamatosan bekapcsolva lévő hordozható eszközök mellett törnek lándzsát.

A Cnet a cég termékmenedzsmentért felelős igazgatójával készített interjút, amelyben elsősorban a Snapdragon processzorra és az e köré épülő platformra koncentráltak. A név az ultramobil, a netbookokhoz hasonló készülékek dizájnját takarja, amely az AMD által szállított grafikus vezérlőre, egy továbbfejlesztett ARM-chipre, valamint egyéb finomságokra épül. A tervekben olyan mini-noteszgépeket vízionálnak, amelyek folyamatosan bekapcsolva maradnának.


Snapdragon chipes notebook prototípusa
A Qualcomm illetékesei ugyanis úgy vélik, hogy a vásárlók többsége a netbookok kijelzőjének lecsukását követően is szívesen az internetre csatlakoztatva hagyná készülékét, hogy az távollétük alatt letöltse a friss emaileket, illetve végrehajtson egyéb feladatokat. Szerintük az Intel Atom megoldása nem megfelelő, mivel a teljesítményt helyezi előtérbe a folyamatos kapcsolat helyett - 2-3 óra múltán az akkumulátor teljesen lemerül, így a készülékek nem maradnak online. A Qualcomm ehelyett az ARM-licencre építve saját chipet fejlesztett ki, amely átlépi a család hagyományos korlátait.

Az IBM alacsony fogyasztású chipeket fejlesztő részlegétől érkezett mérnökök segítségével sikerült megalkotniuk egy olyan ARM-chipet, amely 1,5 GHz-en fut (az eddig megszokott 500 MHz helyett), 45 nanométeren készül, ikermagos felépítésű, a hagyományos feladatok mellett pedig számos egyéb funkciót támogat (HSPA+, legfeljebb 28 megabites letöltési sebességgel, 1080p nagyfelbontású videók lejátszása, Wi-Fi, mobiltévé, valamint GPS). Arról nem szól a fáma, hogy a fejlesztés mennyit fogyaszt, mindössze annyit árultak el, hogy a chipeket a tajvani TSMC gyártja majd le.

A Snapdragon platformra építve több fontosabb gyártó, így például a Toshiba, az Acer, valamint az Asus is saját megoldásokat építene. Maga a Qualcomm nem feltétlenül a hagyományos laptopokat helyettesítő készülékekre gondol, hanem olyan alapvető feladatokat ellátó, könnyű és vékony modellekre, amelyek kényelmes webböngészési és levelező kliensként szolgálhatnak sokak számára, a 200 és 400 dollár közötti tartományban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jtrencsenyi #34
    Nem a géppel volt ott a baj, hanem azzal, hogy nem volt meg körülötte a megfelelő infrastruktúra. Ma netbookokról beszélünk. De miért is tehetjük ezt meg? A WiFi, 3G és társai miatt. Mostanában lett használható ez a fajta mobil internet technológia. Valóban megelőzte a korát a Psion.
  • valaé valaé ná #33
    igen, a series 7 volt a netbook.
    És piszok gyors volt a hardverjához képest.
  • narumon #32
    szerintem nem lesz ez rossz cucc ha megvalósul. Én egyébként éjszakára tölteni most is a notebookot hagyom ott, negyedannyit fogyaszt mint az asztali gép.
  • dez #31
    "kb. 10 éve gyártott ilyesmit a Psion, Netbook néven, jóval megelőzve a korát.
    Gyors is volt, mulitaszkos is, atomstabil és mégse terjedt el, leginkább a kompatibilitás és a programok hiánya miatt."

    Csak épp a világ is más volt körülötte, meg a gép teljesítménye is.

    "Abban is ARM volt és nagyon keveset fogyasztott."

    Hát, a 37 MHz-ével nem csoda... :P Psion 5MX Series. Vagy a 132 MHz-es StrongARM-os Series 7-re gondolsz? :)
  • dez #30
    Úgy tűnik, nem jött le elsőre a 45nm és a tárgy közötti összefüggés. :) Arra utaltam, az új gyártási és egyéb új fogyasztáscsökkentő technológiáknak köszönhetően jóval alacsonyabb fogyasztáson jóval nagyobb teljesítményt tudnak ma kihozni, mint 10 éve... (Igaz, a programok és OS-ek étvágya is egyre nagyobb, de szerencsére ezen nem PC-s Wines cuccok fognak futni.)
  • strogg #29
    Ez persze izlések pofonok esete. Nekem a golyó jobban bejött :)
  • zoliapu #28
    strogg

    Nekem Intel 486 -os notimon ilyen golyós egér volt habár ez elég pici kb 2-3 cm átmérős méretben, szerintem a tapipad egy fokkal jobb, (komoly grafika programoknál mindkettő nehézkes.)

    A távirányítást egyszer próbáltam Nokia 6600-val Bluetooth -on nem sok mindent lehet látni ill. vezérelni, még a progi elég instabil volt.
  • strogg #27
    Vagy egy napelem a kihasználatlan hátlapra? ;)
  • chronos75 #26
    nem az akkumulátor technologiát kellene fejleszteni? mindent akarunk, nagy képernyőt, wifit, bt-ot, satöbbit ami zabál, mint állat...
  • strogg #25
    sosem állítottam, hogy volt 45nm. Azt mondom, hogya koncepció szinte ua.