Gyurkity Péter

Európa nem kap az olcsó Blu-ray lejátszókból

Bár a Blu-ray lejátszók ára korábban elérhetetlennek tűnő szintre süllyedhet le az ünnepekre, ez Európát nem érinti, az olcsó példányok az amerikai és a japán piacon hódítanak majd - a nagy stúdiók bevételének fele az optikai formátumokból származik.

A Screen Digest  friss előrejelzésében arról ír, hogy az európai régióban idén elmarad az áttörés, az igazán olcsó Blu-ray lejátszók egyedül az észak-amerikai és a japán piacon hódítanak majd az ünnepek alatt. Utóbbi két területen 150 dollár körüli szintre csökkenhet a legkedvezőbb árú készülékek száma, míg Európában egyelőre marad a hiány és a magasabb átlagár.

A piackutató cég kiemeli, hogy bár a Toshiba visszalépése egycsapásra egyeduralkodóvá emelte a Blu-ray szabványt, utóbbi tábor tagjait, vagyis a nagy hardvergyártókat váratlanul, felkészületlenül érte a rivális bejelentése. Ennek következtében az év elején komoly hiány állt elő a lejátszóknál, amit igazán a mai napig nem sikerült leküzdeni. Mostanra ugyan több olcsó készülék is megjelent és az átlagár a 2006-os 1500 dollárról akár 150 dollárra is csökkenhet karácsonyra, a belépő szintű termékekből nem jut elég Európába, mivel azok gyártói inkább a fejlettebb amerikai és japán piacra koncentrálnak.


Így fordulhat elő, hogy amíg e két régió vásárlói az év vége előtt hozzájuthatnak majd a rendkívül kedvező áron érkező lejátszókhoz, addig európai társaik kénytelenek türelmesen várni a hasonló ajánlatokra. Jellemző, hogy a Sony a korábban várt 5 millió példány helyett kevesebb eladott készülékre számít, amelynek jelentős része ráadásul a két kiemelt piacon találhat majd gazdára. Márpedig a stúdióknak érdekében áll a gyors terjeszkedés, hiszen a nagyobb cégek - mint például a Warner és a Sony - bevételeinek 41 százaléka származik a videóeladásokból, további 10 százalékot pedig a kölcsönzések tesznek ki (Európában idén 11,4 milliárd eurót fordítottunk hasonló kiadásokra, igaz ennek alig 3 százaléka kötődik az új Blu-ray szabványhoz).

Régiónkban igazán 2012-re futhat fel a formátum forgalma, addigra válik általánossá a nagy felbontás használata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #27
    Még egy utolsó pontosítás: a legtöbb lejátszó viszi.
  • dez #26
    Akarom mondani DVD-n is lehet meg Blu-ray-on is.
  • dez #25
    (Az AVCHD DVD-s, pl. egyes HD-s kamerák írják így ki DVD-re h.264-ben a felvételt, ezért viszik a Blu-ray playerek.)
  • dez #24
    (Ja, és egyébként a "X264" vagy "x.264" nem egy új formátum, hanem egy hatékony h.264=AVC enkóder. link )
  • dez #23
    Még Linux sem kell feltétlenül hozzá, a MKV-s és egyéb cuccok nagy részét át lehet pakolni VOB-ba, amit OS alól visz. mkv2vob

    Meg gondolom ez is viszi az AVCHD-s lemezeket.
  • dez #22
    Khmm, jó ideje a Blu-ray filmek nagy része h.264 (=AVC) kódolást használ.

    Írt lemezeken lévő h.264-et is visz minden Blu-ray player: AVCHD formátumban kell kiírni.
  • JYeti #21
    Mi az, hogy "fejlettebb amerikai, japán piacok" ? Mer európa az "fejletlen" ?

    Y
  • jenojeno #20
    Hello
    Melyik márka és típus?
  • zola2000 #19
    Akkor vegyél playstation3mat! Ubuntu linuxal meg le tud játszani h264et is meg Final fantasy 13mat is, meg blurayt is, meg linux alól így is lehet netezni, levelezni stb... :)
  • JTBM #18
    Akkor vennék BDP-t, ha le tudna játszani h.264-es filmet is. Ilyet nem ismerek, így nem vagyok egy potenciális ügyfél.

    BDP helyett érdemesebb venni egy h.264 lejátszásra képes laptopot, aminek van HDMI kimenete. Ezzel ráadásul lehet netezni, levelezni, stb. is.