Gyurkity Péter

Sony: a Blu-ray az utolsó optikai szabvány

A cég egyik vezetője nyilatkozatában elárulta, hogy az optikai technológiát már nem lehet tovább tökéletesíteni, így amennyiben valamilyen új fizikai formátumot fejlesztenek ki, annak formája is megváltozik.

Taka Miyama, a cég európai részlegének termékstratégiáért felelős igazgatója elmondta, hogy az otthoni videózás terén forradalmi újdonságok már nem igazán várhatók, legalábbis ami az esetleges új optikai szabványok felbukkanását illeti. Véleménye szerint ugyanis ennél "rövidebb" lézer már nincs, így a megszokott lemezeket nem lehet tovább finomítani, kapacitásukat drasztikus mértékben megnövelni. A Blu-ray tehát valószínűleg az utolsó a sorban, ezután valami valóban új következik majd.


Ami a formátumot illeti, a Sony egyelőre továbbra is optimista, hiszen jelenleg uralják a nagy felbontású piacot, több partnerük (lásd például a TDK és a Pioneer fejlesztéseit) pedig extrém tartományba emelné a lemezek kapacitását, pusztán a rétegek számának növelésével, ami egy ideig biztosan elegendő lesz. Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett, hogy más vállalatok pedig egy merőben más szabványon dolgoznak, amely a Super Hi-Vision nevet kapta, 7680 x 4320 pixeles felbontásával és 22,5-75 MB/s közötti bitrátájával pedig lemoshatja a Blu-rayt a pályáról - amikor elkészül. Az persze még kérdés, hogy egy ilyen szabvány pontosan milyen fizikai formátumon kapnak helyet, ebből nyilván a Sony sem szeretne kimaradni.

Az extrém fejlesztésekkel még egy ilyen szabványt is kiszolgálhatna a Blu-ray, ez azonban dilemmát jelent a szövetség tagjai számára, akik arról is szeretnének gondoskodni, hogy a formátum eredetije meglehetősen hosszú életű legyen és a vásárlók ne kényszerüljenek túl korán az újabb váltásra - márpedig a jelenlegi lejátszók és írók nyilván nem birkóznak majd meg a sokrétegű lemezekkel. Arról nem is beszélve, hogy a nagy felbontású generáció tagjaiként érkező készülékek egyelőre lassan terjednek, szó nincs forradalomról, a korán váltók a teljes piac egy kis szegmensét teszik csak ki.

A Blu-ray az utolsó
(Összesen 901 szavazat)
  • Én még csak a CD-nél tartok
    2 % (16 szavazat)
  • A DVD mindenre elég
    29 % (259 szavazat)
  • Igaza van, én már csak letöltök
    37 % (331 szavazat)
  • Sokáig élni fog még fizikai formátum
    32 % (284 szavazat)
A Sony tehát még maga sem biztos abban, hogy mi következik majd az optikai korongok után - legalábbis hivatalosan erről nem beszélnek. A holografikus tárolók még mindig távolinak tűnnek, így akár valami teljesen újjal is előrukkolhatnak az érintett cégek az elkövetkező években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #37
    Te tudod, hogy mire válaszolsz?
    Mainframe-re nem áldoznak, jóval olcsóbb nekik x86(márpedig csak annyit költenek amennyi éppen szükséges).
    Egy szót sem írtam a backupról.
  • AgentKis #36
    "A cég egyik vezetője nyilatkozatában elárulta, hogy az optikai technológiát már nem lehet tovább tökéletesíteni"
    Na most egy időben azt gondolták, hogy a hangsebességet élve nem lehet túllépni, még régabben meg azt, hogy a föld korong alakú és a szélein lefolyik az óceán a semmibe....
  • uniu #35
    Eszerint a magyar bankoknak nincs penzuk ?:) Az OTP-nel biztosan magnesszalagos backup van. Megbizhatosagi szempontokbol is. 5 evre le kell archivalni mindent, es talalkoztam mar azzal a problemmel, hogy a rendkivul gondosan megirt CD-s backupok beszartak 2-3 even belul.
  • Sanyix #34
    2005 földi halandóknak. De kb 2002 óta cégeknek.

    floppy meg jó rég létezett. A sony csinált egy kisebb meretűt. Ez nem találmány, max enyhe fejlesztés.
  • Power #33
    JTBM!
    Szerintem ne folytasd, egyre jobban égeted magad.
    Semmiféle tárgyi tudásod nincs a mainframekről, csak mások meséit szajkózod.
    A mainframe nem olcsóbb megoldás, pont nem azok veszik akiknek nincs pénzük, épp ellenkezőleg. A magyar bankok pont ezért nem alkalmazzák.
  • Dzson #32
    Lásd 3,5" floppy - sony találmány. :)
  • Dzson #31
    Mikortól lehet kapni BD lemezeket...?
  • eax #30
    "amik egyertelmuen a magnesszalagos tarolast hasznaljak"
    Ja, backupra. Folyamatos hasznalatra vannak eleg szep FICON-os diszkes storage-k, pl. a DS8000.
  • eax #29
    LOL, "fejlettebb". Mondj barmit, ami fejlettebb egy z10/ec-nel.
  • dez #28
    Flash? Az még odébb van, hogy az jobban megérje adattárolásra... Jelenleg még a vinyóknál is sokkal drágább.

    Gyári, műsoros lemezeket meg sosem fogja leváltani (csak talán valami más, hasonló, de fejlettebb dolog): 1. gyártási költség 10-100x annyi, mint a műsoros lemezek, 2. a flash-ra rá kell másolni az adatot, ami több perc, a műsoros lemezekre viszont préseléssel kerül az adat, egy pillanat alatt.