Gyurkity Péter

A Samsung 5 évet ad a Blu-ray formátumnak

Azt még a Sony is elismeri, hogy a Blu-ray lesz az utolsó optikai szabvány, azzal azonban minden bizonnyal nem értenek egyet, hogy a formátumnak mindössze néhány éve van hátra - márpedig a Samsung éppen erre számít.

Andy Griffiths, a dél-koreai gyártó brit fogyasztói elektronikai részlegének vezetője egy helyi lapnak elmondta, hogy ők további öt évre számítanak, amely alatt a formátum egyeduralma kiteljesedik, majd pedig fokozatosan eltűnik, hogy átadja helyét az új generációnak. Ez lehet egyfelől a szupergyors internetes letöltések korszaka, vagy egy teljesen új fizikai formátum - a Samsung nem akarja kivárni az elavulást, inkább elébe megy a változásoknak.


Az OLED a laptopokon is hódíhat

"2012-re valódi HD világgal állunk majd szemben: a televíziótól a hordozható kamerákig minden eszköz támogatja majd a nagy felbontású tartalmakat, és ebben mi is szeretnénk részesülni minden lehetséges irányból" - magyarázta az igazgató. Véleménye szerint az utód a legnagyobb valószínűséggel a streaming technológiák együttese lesz, amelyek az internet terjedésével és a letöltési sebességek növekedésével minden korábbinál nagyobb szerepet követelnek majd maguknak. Ennek eredményeként az elkövetkező 4-5 évben a fizikai tárolók lassan átadják majd helyüket az új megoldásoknak.

A Samsung a maga részéről az OLED felé kacsingat, amely lehetővé teszi az eddiginél vékonyabb és kedvezőbb képmegjelenítési mutatókkal bíró monitorok felbukkanását. Bár jelenleg a gyártási költségek megakadályozzák a nagyobb méretű kijelzők sorozatgyártásának beindítását, erre az elkövetkező 1-2 évben sor kerülhet, a cég pedig nyilván ezen készülékeket ötvözné a letöltésekkel, egyre inkább a televízió felé fordulva az asztali lejátszók helyett. Ezzel ők maguk is hozzájárulhatnak a Blu-ray elmúlásához, ám ezt valószínűleg büszkén vállalják majd, ha valóban bejön a számítás.

Számos elemző véli úgy, hogy a HD DVD és a Blu-ray versenye alaposan betett a fizikai formátumoknak és gyakorlatilag felgyorsította azok leváltását - amennyiben az év elején lezárult harc valóban helyrehozhatatlan károkat okozott minden versenyzőnek, ez komoly tanulsággal szolgálhat mindkét tábor számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smaszi #75
    De, vécépapír helyett... (Egyébként aki abba tömörít, az meg is érdemli)

  • dez #74
    kilo
  • dez #73
    Hagyd már ezt a 96 kilkobites mp3-at, az semmire se jó.
  • dez #72
    Ez már egy kissé demagóg. A régi jó filmek közül is megjelent már jópár BD-n. És sokkal jobb így nézni, mert sokkal több részlet válik láthatóvá az adott korból (tárgyak kiképzése, mintái, berendezés, ruhák, stb. stb.). Mint pl. a moziban...
  • uniu #71
    Akkor meg fiatal voltal es tapasztalatlan(abb) :)) Azert lattad azt lenyugozonek. Amugy az amigas verzio eleg jol nezett ki mar akkor is.
  • uniu #70
    Annyiban nem ertenek egyet, hogy a magas hangokat kivagja/lerontja az eros tomorites es ez a "puffogas" nagyon banto.(szamomra legalabbis) Legyen az kozonsegzaj vagy legyzummoges vagy halalhorges barmi. Meg a South Park-nal is eg es fold a kulonbseg hangzasban.
  • Sanyix #69
    Aha ahhoz jó drága hangrendszer kell, hogy meghalljam a színpadon elhelyezett mikrofonokba a közönség röfögését, pofázását, üvöltözését, meg az akusztikailag nem éppen legjobb hely hangtorzító hatását. Koncertfelvétel = rakás fos 96kbit mp3 is elég oda. Jó minőségű stúdiófelvétel, oda kell minőség.
  • Molnibalage #68
    Az emlékezet fura dolog. Pl. az Another World című jűtákbók pár éve csináltak egy 640x480-as felbontásút szebb grafikával. Namármost az én emlékezetemben olyan szépnek maradt meg, mint a felújított verzió! Nem csak az számít, hogy mit látsz hanem hogy milyen körítéssal. Ezért marad ócska film azon filmek nagy része amire azt mondjátok, hogy kell a BD.
  • dez #67
    A képzelőerő az olvasáshoz kell, nem a homályos képrészletek kiélesítéséhez.
  • uniu #66
    Jo neked. Legalabb nem unod meg az asszonyt :))