Gyurkity Péter

Nagyot eshet a Blu-ray ára

Legalábbis egyes piackutató cégek véleménye szerint, akik kiemelik, hogy az ünnepek közeledtével immár a gyártók is belátják ennek szükségességét. Kérdés, hogy megpróbálják-e új funkciókkal tartani a jelenlegi szintet.

Az ABI Research friss előrejelzésében arról ír, hogy az ünnepek és az év vége közeledtével a piacon jelentős áresésre számíthatunk, legalábbis ami a Blu-ray lejátszókat illeti. Bár néhány modell most is meglehetősen kedvező, akár 200 dollár körüli áron kapható, a helyzet még korántsem ideális, ezt pedig a gyártók maguk is látják. Éppen ezért tovább csökkenthetik az árakat, illetve új funkciókkal gazdagíthatják termékeiket, hogy elkerüljék a nagyobb esést.

Elemzők arra számítanak, hogy jelentősebb árcsökkenés esetén a lejátszók akár a 150-200 dolláros szintet is elérhetik a tengerentúlon, ami már kellően alacsony ahhoz, hogy a szélesebb tömegek is meggondolják a generációváltást. Igaz, néhány második vonalbeli és korábbi modell jelenleg is 200 dollár körül tanyázik, az igazi nagymenők azonban eddig igyekeztek elkerülni az értékelhető csökkenést. Ehelyett inkább online videóletöltésekkel egészítették ki a készülékeket, mivel ez megfelelő indoknak tűnt ahhoz, hogy a korábbi szinten tartsák az egyes típusok árait.

Ilyen megoldást választott például az LG, amely a Netflix portállal kötött megállapodást a videóletöltések lebonyolításáról. Hamarosan követte a példát a Samsung is, amely egyébként az Amazon oldalán jelenleg is kínál 200 dolláros változatot, ráadásul négy mozifilmmel egy csomagban. Szakértők úgy fogalmaznak, hogy a gyártók belátták: ahhoz, hogy a Blu-ray valóban a következő generációs optikai szabvánnyá váljon, mindenképpen szükség van az árcsökkenésre, vagy legalábbis a funkciók kibővítésére - kérdés, hogy melyik megoldás áll szívükhöz közelebb.

A Blu-ray készülékek forgalma egyébként is idei évben biztosan a korábban várt szint alatt marad - meglátjuk, mennyire változtat majd ezen a vásárlók számára kedvező fejlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fogtalak #86
    Dzsáó szerintem nem a szimpla ünnepi árcsökkenésről beszél riot hanem a válságról. Abban pedig igaza van,hogy emiatt a műszaki cikkek ára lezuhan.Egy csomó embert elbocsátanak és gondoljatok bele mennyi műszaki cikk fog felhalmozódni és pont emiatt adják el olcsóbban,hogy ők is meg tudjanak élni. De szerintem még így is lesz rajta hasznuk...csak nem olyan orbitálisan nagy.
  • riotsquad #85
    Hát valószínüleg most hogy karácsony előtt csökkentették az árakat, azért van egy vásárlói réteg ami most elég rendesen rá fog kattanni. Karácsony után meg nem hiszem hogy jelentősen csökkenne
  • johngoku #84
    Hát az biztos, hogy karácsony után nem fog drágulni:) Viszont sokkal olcsóbb sem lesz, max hónapok múlva, szóval szerintem aki szeretné, inkább vegye meg most, legalább HD-ban nézheti karácsonykor a Richie Richet, már ha megjelent:D
  • DzsungelDzsáó #83
    a válságnak köszönhetően a kaja fog drágulni és minden más olcsóbb lesz.
    Belevéve a műszaki ketyeréket is.Szóval szvsz a blu-ray csak olcsóbb lesz.
    De ha valaki most akar venni nem akarom lebeszélni róla.
    De ha kicsit tud még várni olcsóbban beszerzi majd ;)
  • celiss #82
    Pont, hogy nem drágulni fog, a kereslet növekedésével párhuzamosan esni fog az ára. Ez majdnem minden termékkel így van.
  • penbutter #81
    persze, mindenképp LG-t szeretnék én is, ebben a márkában még nem kellett csalódnom, majd ha megjön a borsos fizetésem, lehet veszek egyet
  • tiko77 #80
    Ember! Csak most fognak drágulni az árak! Ha nem most veszed meg a cuccokat, nagy lehetőségtől esel el.. Rámegy a gatyád is, mert 200%-os drágulások várhatóak.. Blu-Ray technológia ide vagy oda, érdemes most beruházni egyre.. És ha ajánlhatok, LG-t vegyél, mindenhol ezt ajánlják, igaz, nekem nincsen, és még egy ideig nem is lesz, de ez másnak köszönhető..
  • penbutter #79
    Szerintem mindenképp érdemes lesz várni a vásárlással 2009ig, jelentős árcsökkenés várható véleményem szerint.
  • tohotomke #78
    Egész egyszerűen LG-n kívül nem is igazán látok mást a magyar üzletek kínálatában, amit én személy szerint nem is bánok annyira, többnyire pozitív tapasztalataim vannak a termékeikkel. Persze a konkurencia az árakra lehet, hogy jó hatással lenne, de már ez is az elfogadható ár közelében van.

    OFF: Anno én a belső 4x-es sony cd-írómat vettem 45000 jó magyar forintért, ami a később megjelenő "high speed" lemezeket nem is kezelte:)
  • csaszi21 #77
    biztos jelent valamit,hogy a kishölgy a képen LG cuccot fog.
    lehet tud valamit amit mi nem!!!:)