Gyurkity Péter

A Blu-ray olvasók jövőre, az írók 2011-re terjednek el

Legalábbis a Lite-On friss jóslata szerint - a cég arra számít, hogy jövőre a kombó olvasók érik el a többség számára vonzó árszintet, míg az íróknál két évet kell várnunk. A Ritek a lemezeknél szintén jövőre várja az áttörést.

Tajvani források egyszerre két előrejelzésről is hírt adtak, mindkettő esetében fontos gyártók jelentéseire hivatkozva. Az elsőben a Lite-On engedi szabadjára gondolatait (vágyait) az olvasók és írók kapcsán, a másodikban pedig a Ritek filozofálgat a Blu-ray korongok elterjedésének esélyeiről, pontosabban a nagy áttörés közeledtéről - mindkettő jövőre válhat valósággá.

A Lite-On a maga részéről úgy véli, hogy 2009 során elsőként a Blu-ray kombó meghajtók terjedhetnek el, vagyis azon készülékek, amelyek még legalább egy korábbi formátumot is támogatnak. Ezek esetében az OEM-árak jelenleg 100 és 200 dollár között mozognak, ami már megfelelő a gyorsabb ütemű terjeszkedés megkezdéséhez - éppen ezért itt nem is várnak jelentős mértékű csökkenést jövőre. 2011-re az írók ára 100 dollár alá csökkenhet, ami itt is megindítja majd az igazi rohamot. A globális kereslet tavaly 5 millió darabra rúgott, idén 10 millióra számítanak, 2010-ben pedig már 22 millió készülék találhat majd gazdára.

Ami a Blu-ray-R korongok forgalmát illeti, a Ritek a maga részéről jövőre prognosztizálja a nagy áttörést. Ekkorra a teljes forgalom a lemezek esetében átlépheti a 20 millió darabot, ami a korábbi tapasztalataik alapján a fordulópontot jelenti. A CD és a DVD esetében is ez bizonyult az első fontos eredménynek, és tekintettel arra, hogy mindkét korábbi formátum esetében 5-6 évre volt szükség a nagy robbanáshoz, a Blu-ray gőzhenger is az elkövetkező 1-2 évben indulhat be igazán.

A gyártó mindehhez hozzáteszi, hogy van lehetőség a további technikai fejlődésre, így például a jövőben valós esélyekkel jelenhetnek meg a 16-20 rétegű korongok, amelyek akár 500 GB-os kapacitást is nyújthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #29
    Minden laptop TN panelos, mert az engedi át a legtöbb fényt (éppen ezért nem is elég szórt a fénye, vakítóbb, és ezért szűk a szöge is), így kisebb intenzitású háttérvilágítás is elég neki, ami kevesebbet is fogyaszt.
  • kadar1 #28
    "A Blu-ray olvasók jövőre, az írók 2011-re terjednek el" nem , hogy 2011-ig de még 2015-ig sem veszek br-irot vagy olvasot.Nem fogok ezreket kiadni egy lemezért, ha ki akkarom mennteni a családi fényképeket.Arra a célra jó lesz a a sima dvd lemez..
  • JTBM #27
    Egy LCD sem közelíti meg a Plazma minőségét. Az LCD-k között van nagyon rossz, rossz és előlről még éppen elfogadható minőségű. Oldalról minden LCD rossz.

    Filmnézésre bűn bármilyen LCD-t venni.

    A plazmának csak a projektor az alternatívája, abból is a DLP-s. De azt elég macerás a mindennapokban használni. Moziszobába kitűnő választás, de TV-nek szvsz. nem az.
  • DjDano #26
    Szerintem gyémántlemezre kéne írni, azt nehéz megkarcolni :DD
  • fourgee #25
    "Film nézésre bűn LCD-t venni, arra csak plazmát szabad venni, még akkor is, ha a plazma kb. 350W-ot eszik, míg az LCD csak kb. 250W-t. Az áruk nagyjából egy kategória, de a képminősége sokkal jobb a plazmának."

    Én évekig használtam egy SPVA paneles Samsung monitort, most rá vagyok kényszerítve egy notebook használatára bizonyos okokból. Ebben egy jobb minőségű LCD kijelző van, mégis ég és föld a különbség eközött, meg a régi jó Samsung monitorom képe között. Ez hiába újabb, hiába gyorsabb, egyszerűen nagy rakás sz.r, a színek is másabbak...
    Nézegettem a plazma tv-ket, de nekem egyik sem ér nyomába a SPVA panelnek.

    Tehát, ha a HD LCD tv-k között létezik MVA vagy PVA paneles, nekem az lesz majd :)

    Vagyis, szerintem filnézésre bűn nem PVA/MVA kijelzőt venni.
  • dez #24
    Nem rossz.
  • JTBM #23
    Ez a szám szerintem a beépített BD drive-ok.
    Nekem is lenne a laptopomon, ha most venném és nem 1,5 évvel ezelőtt vettem volna. Nem azért, mert kell, hanem azért, mert egy bizonyos kategória felett már tesznek bele, akár kell, akár nem.
  • JTBM #22
    Panasonic Hu
    Típus: TH-42PY80P
  • dez #21
    Engem is érdekelne az a plazma, tudnál mondani egy típust?
  • dez #20
    Te egy ember vagy, de ott van az az 5 millió, aki tavaly, 10 millió, aki idén, és még több, akik jövőre olvasót v. lejátszót vettek/vesznek... Szóval elég sokan vannak, akiket nem kizárólag az írás érdekel.

    2 generáció óta támogatják a videokártyák (a legkisebbek is) a BD film lejátszást PC-n, így komoly proci sem kell, csak újabb WinDVD v. PowerDVD.