Berta Sándor

DVD széndioxidból

A jövőben - környezetvédelmi okokból - várhatóan egyre kisebb arányban kerül majd a levegőbe széndioxid. Kutatók azonban már azon gondolkoztak, miként hasznosíthatnák a gázt.

A legnagyobb problémát a széndioxid kinyerése, tárolása és esetleges újrahasznosítása jelenti. Felmerült például, hogy a káros anyagot pumpálják óriási föld alatti tárolókba. Két szakember azonban más megoldást keresett és egymástól függetlenül ugyanarra az elképzelésre jutottak: a gázból adattárolókat lehet és kell építeni. A kemény és strapabíró polikarbonátokból jelenleg már sok minden készül, gyártanak belőle többek között műanyagüvegeket, autók fényszóróiba szerelhető üvegeket és lencséket, de az egyik legismertebb felhasználási területük a CD- és DVD-gyártás. A polikarbonátnak csupán egyetlen hátránya van: drágább, mint a többi műanyag.

A széndioxid DVD-alapanyagként való felhasználását célzó új eljárásokat Toshiyasu Sakakura, a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) munkatársa és Thomas Müller, az aacheni Catalytic Center (CAT) vezetője egymástól külön-külön dolgozták ki. A két szakember a kutatási eredményeit az American Chemical Society (ACS) közgyűlésén ismertette.

"A széndioxid nagyon könnyen kinyerhető a fosszilis üzemanyagok káros anyagai közül. Már ma is több millió tonna polikarbonátra van igény, így amennyiben erre a célra a széndioxidot használjuk fel, akkor leköthetjük ennek a környezetre káros gáznak a jelentős részét. Ugyan ez az eljárás nem oldhatja meg az emberiség széndioxid-problémáját, de nagyban hozzájárulhat a kezeléséhez. Ráadásul a környezetvédelmi szempontokon túl a megoldás előnye az olcsósága is. Reményeim szerint néhány éven belül megjelenhetnek a piacon a széndioxidból készült műanyagok" - jelentette ki a német tudós.

A Sanyo korábban olyan új generációs optikai lemezt fejlesztett ki, melynek alapanyaga kukorica, ily módon a lemez környezetbarát módon újrahasznosítható és 50-100 esztendő alatt teljesen lebomlik vízre és széndioxidra. Egy korong előállításához mindössze 85 darab, egyenként 0,5 gramm tömegű kukoricamagra van szükség, vagyis egyetlen kukoricacsőből átlagosan tíz darab lemezt lehet előállítani. A Sanyo programja azonban technológiai problémák miatt megrekedt.

A kukorica alapú adattárolók fejlesztését később a Pioneer karolta fel. 2004-ben a Sony jelentett be papírból készült Blu-ray lemezt, amelyen 25 GB adatot lehet rögzíteni. Ezekről a projektekről ugyan mostanában nem lehet hallani, viszont a mostani bejelentések is azt mutatják, hogy a szakemberek lázasan keresik a jelenleg csak nehezen újrahasznosítható optikai lemezek környezetbarát utódait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickwearby #8
    szerintem ez nem tokban állásra vonatkozik,
    a metro-ban volt cikk, hogy takarmánynak is fel lehet dolgozni cd lemezeket (hasonló technológia).
    az 50 év alatti lebomlás szerintem csak a "komposztáláskor" kezdődik.
  • arrakistor #7
    polikarbonátok bolmási ideje 50-100-ezer (!) év nem 50-100 év ... ezután viszont tényleg vízre és szén-dioxidra bomlanak le (többnyire), különösen a termoplasztikus polimerek.
  • tomcsa4 #6
    gkalcso: de csak nappal, azaz fény hatására. Éjszaka ugíanúgy oxigént lélegeznek és széndioxidot pöfékelnek ki. Mert fény kell a fotoszintézishez.

    gordonw: ezért (sem) terjedtek el. DE ez olyan, mint az OLED: már megoldották azt, hogy a piros és zöld színtestek, amikből előállítják ezeket a színeket megéljék a 10k+ üzemidőt (órában) addig a kékkel még gondok vannak, 2k óra után sanyi!

    Én mindig lelkesedéssel olvasom az ilyen cikkeket, érdekel a téma. Ja és TDK lemezt nem veszek, én csak a Verbatimban bízom (kíváló)!
  • NEXUS6 #5
    "A Sanyo korábban olyan új generációs optikai lemezt fejlesztett ki, melynek alapanyaga kukorica, ily módon a lemez környezetbarát módon újrahasznosítható és 50-100 esztendő alatt teljesen lebomlik vízre és széndioxidra."

    Hát ez is roppant "környezetbarát", jelenleg az egyik legnagyobb gondunk pont a CO2. Bár még mindíg jobb, mintha metánra és valami másra esne szét, mert a metán még dúrvább üvegház gáz, mint a CO2!;)

    Bárki bármit is mond, ha van valami hulladék, ami nem bomlik el, hanem zárványszerűen zárja magába a CO2-t, még mindíg azzal járunk a legjobban (pl müanyagpalack).
  • NEXUS6 #4
    Az OK, hogy CO2-ből polikarbonátot csinálunk, de a CO2 pont az energia termelés mellékterméke, a polikarbonát előállítása viszont energiát igényel.

    Mivel gondolom az energia ebben a folyamatban közel sem 100%-kal hasznosul ezért a CO2-ből gyártott polikarbonát valszeg kb. ugyan annyi energia felhasználást jelenti, és így CO2 kibocsájtását mintha kőolajból állítanánk elő.
    Egyetlen haszna talán, hogy több kőolajunk marad energia termelésre.
    ;)
  • gordonw #3
    "50-100 esztendő alatt teljesen lebomlik vízre és széndioxidra."

    gratulálok! ez kb azt jelenti, hogy a rajta tárolt adat 1 év múlva már nem olvasható mert elkezdett bomlani a lemez.
    Sajnos ezt már a jelenlegi DVD-k is tudják. 1 éve írt TDK DVD-ről nem tudok adatot visszaolvasni.
  • ihateworkdays #2
    Alagcsövezzék a Szaharát, és vessék be!
  • gkalcso #1
    Szóda esetleg? :P

    Amúgy a növények mintha kimaradtak volna, pedig azok is nagy CO2 "fogyasztók".