Berta Sándor

Megjelentek az első vízálló CD-k és DVD-k

Bár már a fél világ a Blu-ray, illetve a HD-DVD formátumok lázában ég, az amerikai Primera optikai adattárolókat gyártó cég úgy gondolta, ő még tud újat mutatni a felhasználóknak a leváltandó CD és DVD esetében is.

A Primera az Imationnal közösen olyan írható CD- és DVD-lemezeket fejlesztett ki, amelyek - igaz, kizárólag a megírásuk után - vízállóak. Ez annak köszönhető, hogy az úgynevezett Tuff-Coat írható CD- és DVD-korongokra egy különleges, Aqua-Guard nevű vízálló réteg kerül. Ez a réteg meggátolja, hogy a lemezekre kávé, víz vagy bármilyen más folyékony szennyeződés kerüljön és hogy ha ez mégis bekövetkezne, akkor a lemezek tartalma e miatt károsodjon.

A Tuff-Coat diszkek jól felismerhetők a fehér vagy ezüstszínű felületükről, mivel az Aqua-Guardnak köszönhetően fényesebb lesz a termékek felülete és a Primera közleménye szerint megnő az élettartamuk is. Az írható CD-kre legfeljebb 52-szeres, míg az írható DVD-kre maximum 8 vagy 16-szoros sebességgel égethetünk adatokat. Ezenkívül az ezüst színű korongok felületének 38 mm-es, míg a fehérek felületének 22 mm-es kör alakú részére bárki nyomtathat is.

Egy száz darab Primera Tuff-Coat CD-R lemezt tartalmazó henger ára a fehér, illetve az ezüst színű borítástól függően 44 valamint 40 euró, míg a száz darab, 8-szorosan írható DVD-R korongot tartalmazó csomag 60, a 16-szorosan égethető DVD-R lemezt tartalmazó csomag pedig 70 euróba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #40
    A CD-ROM-on is, adatot tartalmazó CD-R-en is, és minden DVD-n is hibajavítós kódolásban van rajta az adat, a sérülésekkel szembeni (persze korlátozott) immunitás végett. (A CD-nél erősebb is a védelem adattárolás esetén, szemben az hang-CD-vel, ezért van, hogy pl. egy "74 perces" CD-re ~800MB fér rá CDDA-ban, és ~700MB adatként.) Ha ez nem lenne, egy apró karcolás is sok-sok bitet tönkretenne, ami adattárolásnál kapásból kukát jelentene. Egy szóval 1 pit != 1 bit (nem egyenlő).
  • Dodo55 #39
    De a végén írja, hogy a CD-ROM-ok hibatűrése még ennél is jobb.
  • Hegyikecske #38
    jah látom a könyvrészletet, de ezek szerint tényleg zenéről van szó :)
  • Hegyikecske #37
    az maximum zenéknél müködött volna, mert a cdt eleinte audióra találták ki de ez adatnál hogy javítaná ki? amugy ha már a hordozóréteg is sérült akkor nemjácca be szal vmit félreérthettél sztem
  • Hegyikecske #36
    karcolásra is jó, vagy az ellen nem véd ?:D:D
    Amugy jó 5letnek tartom bár nálam a legritkább eset h elázzon, viszont árba se sokkal drágább mint egy normál korong, ha jól számolom egy cd 100ft körül jön ki
  • dez #35
    Csak nem minden olvasóban/lejátszóban van fullos hibajavító firmware. Végülis épp ezt lehet azzal a CD-vel tesztelni. (Van ilyen DVD-ben is.)
  • AtisH #34
    Ha mélyebben belemerülsz a témába, akkor az is fogod tudni, hogy miért...

    Egyébként van olyan teszt CD-m, ahol gyárilag egy ék alakú "sérülés" van a lemezen belülről kifelé egyszer a visszaverődő részen, egyszer meg a felületen. Track-enként lehet léptetni és a sérülés 0,2mm-enként nő. Asszem 1,2-1,6 mm-ig még normálisnak kell lenni a lejátszásnak.
  • dez #33
    Látom, egyesek azt hiszik, ezek a hozzászólások csak arra jók, hogy a cikkek tartalmát készpénznek véve, azon el sem gondolkodva, kifejezzük automatikusan jött gondolatainkat. (Kb. mint amikor egy afgán felmutat egy megtaposott amcsi zászlót, majd körbeviszi, hogy mindenki megköpködhesse.)
  • Pukkár #32
    Tiszta röhej. Alig várom a vízálló gumit...
  • G0blin #31
    Ez király!

    Végre megkevergethetem a kávémat cd-vel. És igazán jó hogy vízálló. Már több cd-m is elolvadt, amikor víz érte. Nagyon hasznos dolog ez. Remélem hamarosan piacra dobják aztz a verziót is, ami a levegőnek is ellenáll.