Berta Sándor

Érkeznek a környezetbarát Blu-ray adattárolók

Az újrahasznosítható korongok ötlete nem új, ám eddig csak a tesztelések szintjéig jutottak el a vállalatok. Most azonban felpörögtek az események és egyre több cég lát fantáziát ezekben a termékekben.

Korábban már több cég is foglalkozott környezetbarát adattároló lemezek kifejlesztésével, legutóbb a Sony és a Pioneer jelentette be, hogy ilyen különleges alapanyagból készülő diszkek létrehozásán dolgozik. Abban mind a két vállalat terméke hasonlít, hogy a Blu-ray szabványt támogatják, tárolókapacitásuk megközelítően 25 GB lesz, ám amíg a Sony korongja papírból készül, addig a Pioneeré főleg kukoricán alapul. Korábban a Sanyo is kisérletezett ezzel a természetes alapanyaggal, de hőproblémák miatt felhagytak a fejlesztéssel.


A Pioneer kukoricakorongját csupán egyszer lehet felhasználni, és az alapanyaga 87 százalékban egy kukoricán alapuló különleges műanyagréteg lesz. Az új diszk igazán környezetbarátnak mondható, hiszen szemben a napjainkban gyakran felhasznált műanyagokkal, mint amilyen például a polikarbonát, az elégetésénél nem keletkeznek majd olyan káros anyagok, mint a dioxin. Elméletileg a lemezt még meg is lehetne enni, ám a gyakorlatban ezt megakadályozza a tárolórétegre felvitt speciális, kemény, ám csak 0,1 mm-es védőréteg, amelynek ellenálló képességére jellemző, hogy az ember foga könnyen beletörhet.

A Sony által a japán Toppan Printing nevű céggel közösen kifejlesztett korong alapanyaga nem kukorica, hanem 51 százalékban papír. Ezáltal nemcsak olcsóbbá válik a gyártás, de az egyes lemezekre könnyebben is lehet nyomtatni. Amennyiben pedig egy felhasználó megunja a lemezt, vagy az elhasználódott, nem kell aggódni a rajta tárolt esetleges kényes adatok miatt, elég csak fogni egy ollót és a terméket félbevágni.

S hogy miért pont a Blu-ray szabványú adattárolók piacán számíthatnak majd nagy népszerűségre ezek a termékek? Nos, a Blu-ray diszkeknél - ellentétben a hagyományos CD- vagy DVD-lemezekkel - az adattároló réteg magán a hordozórétegen található és nem az alatt. Jelenleg Blu-ray írók és lemezek csak Japánban kaphatók, és csak néhány hónap múlva lesznek elérhetők Európában vagy Amerikában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #12
    A sz@rrá tört cédéről rendszerint leugrik az adathordozó réteg is, és azt ettől kezdve ember össze nem rakja. Szerintem...
  • SuspiciousC #11
    Újrafelhasznált papír? Lehet, hogy meg tudják oldani, hogy használható legyen, akkor viszont már valamivel jobb a helyzet...
  • DreamTheater #10
    A kukoricás DVD lemezzel egyetértek, de a Pioneer papír lemezével már nem. Ahhoz, hogy papírt állítsanak elő fákat kell kivágni, ergo nem környezetbarát...
  • SuspiciousC #9
    De a kutyát azt elverem ha felzabálja a lemezeket, az hétszentség!
  • Anteris #8
    kukoricából lemezt, eh... megint szerencsétlen vidékiekkel szúrtak ki. Há ki mer majd venni ilyet lemezt? és ha rákap a tik??
  • FTeR #7
    "...elég csak fogni egy ollót és a terméket félbevágni."
    lol 2x
    1. 51% papír, a trabant sokkal nagyobb %ban volt papír, mégsem lehetett ollóval szétvagdosni (igaz vastagabb volt )
    2. attól, hogy ketté vágsz egy adathordozót max csak te nem tudod leszedni róla az anyagot (ha elégeted az már igen), ha apró darabokra szeded még akkor sem lehestzs biztos a dolgodban, ugyan úgy mint 1 szarrá tört cdnél (természetesen nem az adatok 100%át lehet visszanyerni, de eleget ahhoz, hogy pl sittre vágjanak a rajta találtak miatt )

    "Elméletileg a lemezt még meg is lehetne enni..."
    mindent meg lehet enni max belehalsz
  • arty #6
    sztem lassul ... ;)

    ld procik, videokártyák ...
  • Jimmyke #5
    Mire összegyűlik egy ilyenre a pénzem már újabb dolgok jönnek ki (mai fejlődés gyors, és gyorsul :) ). Kár hogy a gazdaság nem tud lépést tartani a fejlődéssel.
  • Jimmyke #4
    Hát ez nagyon jó :D Kíváncsi vagyok még milyeneket találnak ki.
  • Kensin #3
    "speciális, kemény, ám csak 0,1 mm-es védőréteg, amelynek ellenálló képességére jellemző, hogy az ember foga könnyen beletörhet."
    Nem karcolódik az csak úgy

    "Elméletileg a lemezt még meg is lehetne enni..."
    Ez lenne ám a loller: "Affene, túl sok már a lemezem... hmm ez a játék már nem kell, együk meg "

    "...elég csak fogni egy ollót és a terméket félbevágni."
    Kedves vásárlóink közül csak azoknak lesz meg a Blu-ray melléklet, akiknek sikerül kivágniuk azt az utolsó oldalról