Berta Sándor

Kevés CD-t és DVD-t hasznosítanak újra

Évente csak Németországban kereken 400 millió CD és DVD lemezt dobnak ki. A korongok többsége a szemétfeldolgozókba kerül, pedig egy diszk értéke átlagosan 30 gramm olajnak felel meg.

A CD és a DVD újrahasznosítása csak ritkán történik szabályozott formában. Ezzel a területtel és témával sokáig nem foglalkoztak sem a politikusok, sem a szakemberek. A felhasználók persze nem vártak a megoldásokra. Volt, aki a traffipax elleni védekezésül alkalmazta az ezüstös korongokat, másutt gyakran a vidéki utak bokraira akasztották őket, hogy így riasszák el az úttestektől a vadállatokat és megelőzzék a baleseteket. "Meglepődünk, hogy mennyire találékonyak az emberek" - nyilatkozta Eric Völter, a schleswig-holsteini Remedia cég vezetője.

Az ezredfordulón évente 20 milliárd CD-t és DVD-t készítettek világszerte, 2005-re ez a szám megduplázódott. Ma minden emberre átlagosan évente 7 CD vagy DVD jut. A legtöbb diszket még napjainkban is elégetik, pedig a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) nemrég még kampányt is indított "Túl értékesek a régi CD-k, hogy a szemétbe kerüljenek!" címmel. Az évi 8000 tonna hulladékot jelentő lemezeknek jelenleg csupán az 5%-át értékesítik újra. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs megoldva a használt, megunt adattárolók biztonságos összegyűjtése. Hiányzik a megfelelő rendszer.

Eric Völter elmondta, hogy minden CD nagy értékű polikarbonátból készült, amely sokrétűen hasznosítható lenne, például csak a nyomtatott számítástechnikai magazinok által felhasznált milliónyi koronggal meg lehetne oldani néhány lakótelep fűtését. A szakember hozzátette, hogy az újrahasznosítási folyamat során olyan anyagok nyerhetők ki, amelyekből egyaránt készülhetne szemüvegkeret, monitorház, vagy akár lökhárító. A folyamat azonban drága, akár 1200 euróba is kerülhet 1 tonna DVD újrafeldolgozása, míg a CD átlagosan 200 euróba kerül tonnánként.

A mostanában kifejlesztett és piacra dobott egyszer használatos CD-k és DVD-k pedig a szakemberek félelmei szerint csak tovább növelhetik a koronghegyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoleeca #15
    Nem voltál ;)
    Mondjuk ez már elég régen volt...
  • tomcsa4 #14
    (Úgy értettem, hogy épen és egészségesen, ha félreérthető voltam!)
  • tomcsa4 #13
    Hát nem gond az 1-1 mp, mert még mindig itt vagy :D
  • Zoleeca #12
    "betehetjük mikróba (a mikró utána főzésre aligha használható a mérgező maradék anyagok miatt!!!)"

    Hoppá...ha ez igaz akkor megszívtam? Kb 60 lemezt pörköltem meg (1-1 másodperc erejéig)
  • floatr #11
    hehe
    http://youtube.com/watch?v=69-FZO0sr20
  • Mike at home #10
    van olyan iratmegsemmesítő, ami bankkártyák, cd-t is darál
    és nem drágább mint a sima papíros
    csak otthon nekem minek ilyen gép
    cégnél meg azt mondta a főnök, hogy nemkell
  • Mike at home #9
    hát igen, itthon is lehetne valami
    persze csak úgy vagyok hajlandó ilyet leadni, hogy én magam darálom le
  • JeD #8
    "És? a kérdés akkor máshogy adott. Melyik lemezeidet semmisíted meg, mielőtt visszaadnád. Anyukádról készített, kiírt fényképeket, vagy a drága pénzen megvásárolt filmeket/software-eket, netán a letöltött warezt?"

    Vagy például a millió CDt, amire annak idején kiírtad őket, és amik a kukában landoltak, miután átmentetted az egészet nyolcadannyi DVDre? Vagy a rakás DVDt, amit ki fogsz dobni, amikor elterjed a Blu-ray?

    Szvsz üdvözlendő minden eljárás, amivel csökkenthető / jobban felhasználható az általunk szült hulladékhegy.
  • NKing #7
    CDről, DVDről a legegyszerűbben úgy tüntethető el az adat, ha fogjuk, és a cimkés felével lefelé letesszük a járdára, és korizunk vele egyet. Valamivel egyszerűbb megoldás ha gázláng fölé helyezve szépen egyenletesen megolvasztjuk a polikarbonát részét. Habár az égéstermékek lehetnek mérgezőek, de ez egy hatékony módszer. Ha paranoiásak vagyunk, akkor ajánlott mindkét módszer alkalmazása. Ha ennél is paranoiásabbak vagyunk, akkor betehetjük mikróba (a mikró utána főzésre aligha használható a mérgező maradék anyagok miatt!!!), vagy fogunk egy rezgőcsiszolót, és porrá csiszoljuk a lemezt. Persze ezt mind csak saját felelősségre!
  • bvalek2 #6
    A tonna nem súly hanem tömeg