Spencer

Biológiailag lebomló CD-k a Sanyótól

A Sanyo Electric olyan, speciális polimer alapú újgenerációs optikai lemezt fejlesztett ki, melynek alapanyaga kukorica, ily módon a lemez környezetbarát módon újrahasznosítható.

A páratlanul új technológiára épülő, MildDisc nevezetű optikai lemezeket a vállalat már idén decemberben forgalomba kívánja hozni. Ryan Watson, a Sanyo Electric szóvivője elmondta, hogy az új lemez vélhetően elsősorban az ipari mennyiségben zenei CD-k, video CD-k, illetve CD-ROM-ok gyártásával foglalkozó cégek körében lesz népszerű.

A manapság forgalomban lévő, hagyományos műanyagokra épülő adattároló lemezek egyik legnagyobb hibája, hogy nehéz újrahasznosítani őket. Elégetésükkor egészségkárosító gázok távoznak a levegőbe, mely mérges gázok aztán alaposan kiveszik a részüket a globális felmelegedésben, a szeméttelepeken tárolva pedig nem bomlanak el, vagyis a tárolási és újrahasznosítási problémák ez esetben a következő generációkat sújtják majd. A Sanyo Electric fejlesztői elmondták, hogy a most bejelentett újfajta lemez gyógyírt jelent az említett problémákra, ugyanis 50-100 esztendő alatt teljesen lebomlik, még pedig vízre és szén-dioxidra. A fejlesztők külön felhívták a figyelmet arra, hogy az új lemezek életciklusuk alatt ugyanúgy funkcionálnak, mint a korábbi diszkek, tehát adatvesztéstől nem kell tartani.

A Sanyo Electric szerint körülbelül 85 darab, egyenként 0,5 gramm tömegű kukoricamag szükségeltetik egy 4,7 colos, vagyis 12 centiméter átmérőjű optikai lemez előállításához, vagyis elmondható, hogy egy kukoricacsőből átlagosan tíz darab diszket lehet előállítani. Az IRMA (International Recording Media Association) becslése szerint a világon évente átlagosan 9 millió optikai adattároló lemezt adnak el, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint pedig évente globálisan mintegy 600 millió tonna kukoricát termelnek. Mindez azt jelenti, hogy a világ éves kukoricatermelésének mindössze 0,1 százaléka elegendő lenne ahhoz, hogy a világpiacot teljesen elárasszák az környezetbarát lemezek.

Watson elmondta, hogy hamarosan megjelennek majd a kereskedelmi forgalomban az első CD-R és CD-RW formátumú újgenerációs lemezek, valamint utalt arra, hogy a Sanyo Electric a kukorica alapú DVD-lemezek piacra dobását is tervbe vette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zaki #22
    lol, ez jó vót :)))
  • MaSzKa #20
    Ez 1 vitz!
  • munka_gorilla #19
    Ja, az 50-100 év valóban semmi, pl. a több ezer év alatt lebomló műanyagokhoz képest!
  • kev #14
    Skacok, ez is műanyag lemez mint a többi, talán minőségileg még jobb is. A különbség az hogy nem kőolajból, hanem kukorica keményítőből készül : ezt hivják szerves műanyagnak. Környezetbarát, és mig az olajkészlet egyre kevesebb, kukoricából lesz bőven.
  • mad mind #11
    Ez igaz, de honnan szeded a kukoricát? Elveszed az éhezőktől, vagy esetleg az állatok takarmányából? Legközelebb a zöldséges azt fogja kiírni, "Cd rendelés miatt a kukorica elfogyott".
  • RelakS #10
    Nekem a Fujitsu-Siemens cd-kkel is van ilyen gondom, az egyikből fogy az adathordozó réteg
  • zaki #7
    kaszálnék... :)
  • Munch #2
    Gyááá!!!! :DDDDDD
    "-Mami, főzz már nekem kukoricát!
    -Semmi gond kisfiam, úgyis adtak cd mellékletet az újsághoz..."
  • Lacc #1
    Aztán megkenem vajjal és jóízűen elropogtatom :DD