Berta Sándor

Őszre hiány várható DVD-lemezekből

Egyre kevesebb DVD+R- és DVD-R-lemez kapható, mivel a kisebb tajvani OEM DVD-lemez-gyártók nem a piacra termelnek, hanem az illegális pornófilmeknek szolgáltatnak exportalapanyagot.

Bár ezt jelenleg Magyarországon még nem lehet érezni, sajnos a folyamat előbb-utóbb világszerte érezhető lesz. S hogy miért is kezd lassan lemezszűke lenni? Nos, ennek az egyik oka, hogy sok kis tajvani CD- és DVD-lemez-gyártó vállalat úgy véli, hogy így biztos megrendelésekhez juthat és jobban jár, mintha a termékeit a világpiacon próbálná meg értékesíteni. Ráadásul így megspórolják a szállítási költségeket jelentős részét is.

Bár Tajvanon hivatalosan tilos a pornográf tartalmú CD-k és DVD-k árusítása, a gyártók nem estek pánikba, hanem elszerződtek a hongkongi és kínai pornópiacra. Becslések szerint Hongkongba és Kínába az idén mintegy 78-105 millió euró értékben fognak szex-DVD-ket és videó-CD-ket szállítani. Ezek a tajvani nyersanyagra írt filmek ott jelentősen jobb minőségűnek számítanak, mint a helyben készített lemezek.

A gond nem is feltétlenül ezzel van, hanem azzal, hogy világszerte akkora az igény, hogy az ipar már gyakorlatilag így is alig tudja teljesíteni a nyers CD- és DVD-korongra vonatkozó megrendeléseket. Főleg amióta jelentős mértékben csökkent a CD- és a DVD-írók ára, ez a tendencia csak felerősödött. Mivel a nagy vállalatok már nem bírják kiszolgálni az igényeket, kénytelenek voltak kisebb cégeket is megbízni a gyártással. Azok azonban igyekeznek jól járni a bolton, és egyúttal eladnak nyersanyagot a pornóipar számára is.

A lemezínséges időszak a szakértők szerint 2005 harmadik negyedévére várható, addigra fognak ugyanis elfogyni a felhalmozott készletek. Nincs hiány ugyanakkor CD-lemezekből. A nagy DVD-lemez-gyártók - mint amilyen a CMC Magnetics vagy a Ritek - azonban gondban vannak, mivel szerződéseik szerint egy bizonyos ár alatt vagy fölött semmiképpen sem adhatják el lemezeiket.

Magyarországon a feketepiacon már akár 40-50 forintért bárki CD-lemezhez juthat, míg egy DVD-lemezért sem kell többet fizetni 90-100 forintnál. Azonban a szerzői jogvédőknek befizetendő díjak miatt a boltokban egy írható CD még mindig 100 forintba vagy többe kerül, míg egy írható DVD ára 200-250 forint felett mozog. Az biztos ugyanakkor, hogy amennyiben DVD-lemez-hiány lesz, akkor nálunk is emelkedni fognak az árak és a kínálat is jelentősen csökkenni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #38
    Feketepiac = nem bolt...
  • Tpe #37
    320MB volt és átverték!
  • raingun #36
    "Nem tom, oké hogy feketepiacon egy százas a dvd, de a vinyó még olcsóbb. Kb. 2 hónapja vettem 320 Gb-osat, mindössze 17 pénzért."
    Ez csak nekem fura?
    Hol kapsz te 320GB-ot 17pénzért? Milyen pénz volt az?
    Mert ennyiért nekem is kéne...
    320-asat nem is nagyon árulnak...
  • dez #35
    Igen, észrevettem, hogy néhány márkából a for Audio lemez sima 32x-es lemez (tehát régebbi készletet adhatnak el így), de pl. Verbatimból ez valóban 1-4x-est jelent. (Mondjuk, ezt is egyre nehezebb szerezni.)

    (CD-R-nél ugyanúgy fennáll, amit alább írtam.)
  • dez #34
    Valami olyasmit magyarázott egy fizikus ismerősöm, hogy nem tudják elég széles tartományban állítani a lézer intenzitását, vagy az valami miatt nem megoldás, így a gyorsabban írható lemezek festékrétege érzékenyebb a fényre.

    Ugyanemiatt, 4x-esben írva intenzívebb "lézerkezelést" kapnak, mint amire optimalizálva vannak: magam is próbáltam már pl. 4x-esben írni jópár 8x-os, 16x-os lemezt, és pitenkénti visszaolvasással operáló programmal megmértem a hibaarányt. Elég nagy volt, jóval nagyobb, minha a feliratnak megfelelő sebességet használtam volna! (Persze előfordul, hogy pl. egy lemezre 8x van írva, de úgy rosszabb az írás, mint pl. 6x-osan, de akkor egyszerűen nem is igazi 8x-os lemez.)
  • blaze #33
    Arra leszek kíváncsi, hogy a szemét Arti mekkora jogdíjakat fog kiszabni a Blue-ray vagy HD-DVD-ékre.
  • blaze #32
    Arra leszek kíváncsi, hogy a szemét Arti mekkora jogdíjakat fog kiszabni a Blue-ray vagy HD-DVD-ékre.
  • Laci73 #31
    Ecology: egy új technológia megjelenése még egyáltalán nem garancia semmire. Hiába hoznak ki jobb megoldásokat, a piacon lévő, a gyártók és a vevők által "megszokott", monopolhelyzetben lévő termékek nem halnak ki egykönnyen. Örök példám erre a VHS rendszer. Harminc éves technológia, a hetvenes évek bűbájos analóg jelrögzítéses rendszerével - mai napig él és virul. Már a nyolcvanas években elavult, de mind a vevők, mind a gyártók megszokták. (Egy új termék bevezetése nagy költség: új technológiai háttér kell hozzá (gyártás), marketingköltségek, ráadásul a vevők nem szeretnek elpártolni a régi és megszokott dolgoktól.) Légy nyugodt: a DVD még csak most kezd terjedni igazán (jómagam is két hónapja vettem DVD írót), és jelenleg még mindig a CD van nyeregben - piszok olcsó, és nem kell mindig gigabyte-os tárolási szükséglet (pl. egy kiscégnek nem kell DVD kapacitás).
    A piacon mindig egy-két szabvány uralkodik, mert ez éri meg mind a vevőknek, mind a gyártóknak.

    Mike: "egyébként is lassan itt a térbeli tárolás
    "
    Legyél nyugodt, ez valóban lassan lesz csak itt :)
    Lásd a fentebb írt okokat. A jelenlegi PC-architektúra (értem ezzel egy kalap alatt az összes adathordozási technológiát) még nagyon sokáig jelen lesz.
  • fonak #30
    Hát tőrrel :)
  • Capra Ibex #29
    Megmondod hogy lehet valamit "letőrölni"?