Berta Sándor
Egyelőre késik a kukoricából készült CD
Technológiai problémák miatt bizonytalan időre elhalasztotta a kukorica alapanyagú CD-k piacra dobását a Sanyo. A vállalat tájékoztatása szerint a fő gondot hőproblémák jelentik.
Mint ismeretes, a kukorica-CD-k sorozatgyártását 2004 második felében kezdték volna meg, ám erre nem kerülhet sor, mivel kétségek merültek fel, hogy a környezetbarát alapanyagú lemezek kibírják az 50 fok feletti hőmérsékletet. Jelenleg a cég a felmerült problémák megoldásán és a gyártási folyamat további finomításán dolgozik. Ezek után elvileg a korongok már képesek lesznek elviselni az 50 fok feletti hőmérsékletet is, anélkül, hogy fel kellene adniuk a természetbarát jellemzőiket.
A Sanyo szerint ugyan lehetséges lenne - más anyagok hozzáadásával - a jelenlegi probléma megoldása, ám pont ezt akarja elkerülni a vállalat, amennyiben ugyanis más összetevőket is kevernének a kukorica alapanyaghoz, már elveszne a termékek "eredetisége" és az összes olyan jellemzőjük is, amitől igazán egyediek ezek a korongok.
A Sanyo tájékoztatása szerint a kukorica-CD alapanyagát először ledarálják, utána szitálják, rostálják. Végül hasonló módon, mint ahogyan a sört is készítik, feldolgozzák az alapanyagot és így nyeri el a végleges formáját és állagát. Ezt az masszát végül a Sanyo a Mitsui Chemicals által kifejlesztett eljárással átváltoztatja műanyaggá. Az utóbbi módszert egyébként azért alkalmazzák, hogy a lemez egyben maradjon, ne essen szét.
Érdekesség, hogy egy 12 centiméter átmérőjű CD elkészítéséhez a Sanyo szerint mindössze körülbelül 85 kukoricaszemre van szükség. Egy átlagos kukoricából így körülbelül 10, igazán környezetbarát CD-t lehet elkészíteni.
Mint ismeretes, a kukorica-CD-k sorozatgyártását 2004 második felében kezdték volna meg, ám erre nem kerülhet sor, mivel kétségek merültek fel, hogy a környezetbarát alapanyagú lemezek kibírják az 50 fok feletti hőmérsékletet. Jelenleg a cég a felmerült problémák megoldásán és a gyártási folyamat további finomításán dolgozik. Ezek után elvileg a korongok már képesek lesznek elviselni az 50 fok feletti hőmérsékletet is, anélkül, hogy fel kellene adniuk a természetbarát jellemzőiket.
A Sanyo szerint ugyan lehetséges lenne - más anyagok hozzáadásával - a jelenlegi probléma megoldása, ám pont ezt akarja elkerülni a vállalat, amennyiben ugyanis más összetevőket is kevernének a kukorica alapanyaghoz, már elveszne a termékek "eredetisége" és az összes olyan jellemzőjük is, amitől igazán egyediek ezek a korongok.
A Sanyo tájékoztatása szerint a kukorica-CD alapanyagát először ledarálják, utána szitálják, rostálják. Végül hasonló módon, mint ahogyan a sört is készítik, feldolgozzák az alapanyagot és így nyeri el a végleges formáját és állagát. Ezt az masszát végül a Sanyo a Mitsui Chemicals által kifejlesztett eljárással átváltoztatja műanyaggá. Az utóbbi módszert egyébként azért alkalmazzák, hogy a lemez egyben maradjon, ne essen szét.
Érdekesség, hogy egy 12 centiméter átmérőjű CD elkészítéséhez a Sanyo szerint mindössze körülbelül 85 kukoricaszemre van szükség. Egy átlagos kukoricából így körülbelül 10, igazán környezetbarát CD-t lehet elkészíteni.