Gyurkity Péter

Intel, IBM és Hitachi: úton a 32 nm felé

Az Intel egymaga reméli még időben elérni a következő gyártástechnológiai állomást, míg az IBM a Hitachival kötött megállapodást a következő két évre vonatkozó közös munkáról. Az első példányok már jövőre elkészülhetnek.

Bár a processzorgyártó részéről nem hangzott el részletes bejelentés, egyes források már arról írnak, hogy a 45 nanométeres generáció folyamatos térhódításával egy időben gőzerővel folyik a munka a következő sorozaton. Ez természetesen nem mást jelent, mint a 32 nanométeres csíkszélességű asztali, szerver és mobil processzorok megjelenését, amelyre a jelen állás szerint már akár jövőre sor kerülhet. Ezt igyekeznek garantálni most a különböző gyártók.

A hírek szerint az Intel háza táján gyors eredményeknek örülnek, mivel a fejlesztés eddigi szakasza a korábban elképzeltnél simábbra sikeredett, így az első szerverprocesszorok valóban megérkeznek még 2009 vége előtt. Ezek a chipek már a Westmere család, azaz a Nehalem utódjának tagjai lesznek, bővebb technikai részleteket azonban csak később tudunk meg majd róluk. Addig is jó adag türelem ajánlott azoknak, akik a 45 nanométert sem találják elég kedvezőnek.


Az IBM eközben hivatalos közleményben jelentette be, hogy első alkalommal kötött szövetséget a Hitachi vezetésével a félvezető szegmensben. A két évre szóló megállapodás szintén a 32 nanométeres generáció megtervezését és kifejlesztését célozza, mégpedig az újdonsült partnerek eddigi tapasztalatainak, illetve szellemi tulajdonának egyesítésével. A munka jó része New York városában, az IBM két ottani központjában zajlik majd, a Watson Research Center és a College of Nanoscale Science and Engineering épületeiben. Ők is 2009-ben szeretnének előállni az első példányokkal, hogy 2010-ben már megkezdődjön a szélesebb körű térhódítás, ezt követően pedig szóba jöhet a 22 nanométeres mérföldkő elérése is, vagy legalábbis az úton való elindulás.

Az IBM immár a sokadik gyártóval kötött megállapodást a közös munkáról. Korábban hasonló szerződéseket kötöttek több más céggel, a listán pedig olyan neveket találunk, mint az AMD, a Chartered, az Infineon, a Samsung, a Sony, a Toshiba, a Freescale, illetve az STMicroelectronics - lassan mindenki az ő táborukhoz csatlakozik az Intelen kívül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NKing #23
    ge3lan: Valószínű, hogy a fotolitográfiás eljárásban használt fény hullámhosszából jön ki valahogy. Gondolom amelyik hullámhosszon gazdaságos a művelet, azt használják, és ezekből így jön ki.
    Fotolitográfia
  • NKing #22
    Igaz, viszont nem árt utánanézni, mi is az a goodwill... Egyből kiderül, hogy nem is olyan vészes az a veszteség.
  • DJ Boss #21
    2007-es zárás
    "Az évet az AMD 6 milliárd dollár árbevétellel és 3,4 milliárd dollár nettó veszteséggel zárta. 2006-ban a forgalom 5,6 milliárd dollár volt, a mínusz pedig 166 millió."
    "Mára ugyanis kiderült: az AMD jócskán túlértékelte a kanadai grafikuschip-fejlesztőt, amikor 5,4 milliárd dollárt fizetett érte. Ennek eredménye az az 1,68 milliárd dolláros goodwill-csökkenési leírás, amely a mínusz java részét adja."

    Mintha egyre gondoltunk volna. Ez meg nem sok.
    El kellett könyvelni folyó évben. :)

    Az idei nyereségesség alatt a tendenciára gondoltam, ami már tavaly év vége felé is felfelé mutatott.
  • ge3lan #20
    Hogy jön ez ki, hogy mekkorák a csíkszélességek? Szal miért pont 32, 45 stb?
  • BobaFett #19
    Sajnos csak te vagy túl naiv ahhoz hogy elhidd milyen mocskos is az üzleti szféra.
  • shabba #18
    "a tavalyi évet sem nagy veszteséggel zárta, idén pedig egyre nyereségesebb"

    LOL. Perszeee. Végülis 6 milliárdos bevételből 3.4 milliárdos veszteséget csinálni az nem nagy veszteség. Azért megérdeklődném hogy akkor szerinted mi az ami már nagy veszteség?

    Az idei első pénzügyi negyedév még javában tart, neked nagyon tuti infóid lehetnek ha már előre tudod hogy idén nyereségesek. Főleg annak tudatában hogy az első pénzügyi negyedév adatait csak április második felében jó egy hónap múlva fogják csak nyílvánosságra hozni.
  • DJ Boss #17
    LoL! :)

    Ugye azért tudjátok, mit beszéltek?
    Az Intel szélesebb palettát gyárt integrált áramkörökből, míg AMD elsősorban PC processzorokat fejleszt.
    És ebben a szegmensben pontosan elég erős az AMD.
    Komoly kintlévőségei voltak, amikre nem volt biztos piaci fedezet, amiért estek a részvényeinek értékei, történt ez az ATI felvásárlásakor. Lassan abbahagyhatnátok már az AMD pénzügyi csődjének újra és újra megcsócsálását, a tavalyi évet sem nagy veszteséggel zárta, idén pedig egyre nyereségesebb.
    Hogy kihúznák a szarból... Valószínű, h kap tőkeinjekciót, de ne nevettessétek ki magatokat, h az Inteltől...
  • Nightwish006 #16
    Azért volt amikor az AMD procik jobbak voltak mint az intel... Lásd A64 idején.
  • Frayer #15
    Ez így van, abszolút diszkréten, de az AMD-t már többször is visszahúzta már valami a teljes csődből. Most is nagyon komoly adóságuk van.
    De sose fog tönkre menni. Nem véletlenül.
    Nem nehéz kitalálni,hogy az intelnek érdeke az hogy az AMD megmaradjon, holott pont az ellenkezője lenne a célszerű.
    Ha az intel monopolhelyzetbe kerülne, egyből neki ugranának a nemzetközi piac szereplői, és olyan szankciókat, korlátozásokat vetnének ki a verseny hiányában ami sokkal rosszabb lenne az intelnek mint elviselni egy olyan piaci szereplőt, akit bármikor tönkre tehet és aki csak kisebb fodrokat kavar a nemzetközi piac óceánjaiban. Az intel 20-40 szer nagyobb erőforrásokkal rendelkezik mint az amd.
    DE az AMD is tud jó procikat csinálni.
  • NKing #14
    Valóban, az átütést kifelejtettem. Viszont egy megfelelő szigetelő anyaggal az is kivédhető lenne.. Na persze, még a levegő használata se megoldott (Bár azt hiszem az IBM kísérletezett ilyesmivel??), de tény, hogy ennek a technológiának nincs sok hátra már. De arra még várhatunk, mire átveszi a helyét a fény, vagy ki tudja mi...