Gyurkity Péter

CeBIT: AMD chipek 45 nanométeren

Az AMD a kiállításon végre bemutatta saját 45 nanométeres processzorait, ám több más újítás beharangozására is szakítottak időt. Elkészült a DirectX 10-es integrált chipkészlet, illetve a Puma mobil platform is.

A hivatalos bejelentés meglehetősen szűkszavúra sikerült, ebből mindössze annyit tudhatunk meg, hogy a Shanghai szerver-, illetve a Deneb kódnevű asztali platform részeként készülő processzorok elméletileg készen állnak a sorozatgyártásra és ezzel együtt a piaci megjelenésre. Ez persze még várat magára, hiszen a sorozatgyártást most az első félévben kezdik csak meg, hogy a 45 nanométeren készülő vadonatúj fejlesztések a második félévben bukkanjanak fel a piacon.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fejlettebb gyártástechnológia a cég reményei szerint lehetővé teszi majd az órajel felsrófolását, illetve a fogyasztás leszorítását - mindkettőre igen nagy szükség van az AMD háza táján, amely kezd lemaradni az Intel által diktált gyors iramú versenyben. A technológia része többek között a negyedik generációs feszített szilícium, a high-k fémkapuk megjelenése, illetve több más fontos újítás. Érdekes, hogy a high-k fémkapuk csak a későbbi generációkban bukkannak majd fel, a cég ugyanis úgy véli, hogy enélkül is menni fog a rivális Core-platform megszorítása. Ami a konkrétumokat illeti: a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete 6 MB-ra emelkedik, a csúcskategóriás példányok órajele elérheti a 2,8-3 GHz-et, a fogyasztás pedig az egyes osztályokon belül 140-ről 125-re, illetve 125-ről 95 wattra mérséklődik.

Az első körben, vagyis még idén megjelenő processzorok a Socket AM2+ foglalatba illeszkednek majd, és támogatják az 1066 MHz-es DDR2 memóriát. Csak jövőre várható az újabb váltás, ennek részeként ugyanis érkezik majd a Socket AM3, illetve a DDR3-1333 támogatása. Erre egészen pontosan 2009 első negyedévében kerítenek sort, már ha minden terv szerint megy majd.


Az AMD egy internetes elő közvetítés során a Puma elnevezésű mobil platformot is útjára indította, egyelőre csak papíron. Ez a cég harmadik generációs mobil megoldása, amely a Griffin chipre és az RS780M kódjelű chipkészletre épül. A Griffin - hivatalos nevén Turion Ultra - jelenleg ikermagos változatban elérhető, de nem zárják ki a négymagosok érkezését sem. 1 MB másodszinű gyorsítótár, legfeljebb 8 GB DDR2-667 és 800 SO-DIMM memória támogatás, illetve HyperTransport 3.0 jellemzi a processzort, amelyet minden mag esetében külön kezelt dinamikus órajel-szabályozás egészít ki. Az RS780M emellett DirectX 10-et kezelő integrált vezérlőt tartalmaz, amely az AMD szerint akár 5-ször gyorsabb az Intel X3100 kódjeű megoldásánál.

A tervek szerint a Puma a Fusion néven emlegetett hibrid chipek felé vezető út első lépéseként jelenik meg. A második negyedévben érkeznek majd a platform első tagjai - jelenleg mintegy 100 különböző motebook dizájnon dolgoznak a partnerek, amely 700 és 2500 dollár közötti áron bukkannak majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #2
    Hajra AMD :-)
  • Su0my #1
    Én megmondom őszintén, hogy izéé... Megnézném én ezeket közelebbről is.. De hajrá. Főleg a mobil platformon van mit javítani:) JA és az az X3100-nál 5x gyorsabb vezérlő nagyon soványkának tűnik, ha jól tudom, az új X4500 papíron bőven übereli ezt a teljesítményt..nekem 7x rémlik.. (mármint 7*X3100)

    A fusion, na az lesz az igazán érdekes! Megspékelve egy kis Larabeevel és lyukaszsebű nVIDIA-val..