Gyurkity Péter

A Toshiba is beszáll a 32 nanométeres fejlesztésbe

A Toshiba együttműködési megállapodást írt alá az IBM vezetésével, így immár tagja annak a szövetségnek, amely a következő generációs gyártástechnológia kifejlesztését célozza.

A jelek szerint a vállalat ebben lát fantáziát, ellentétben az OLED TV-vel, amellyel kapcsolatban a napokban jelezték, hogy a korábban előirányzott 2009/2010-es időszakra csak kisebb, mobil készülékekbe szánt kijelzőkkel állnak elő. A 32 nanométeres csíkszélesség elérése viszont megragadta a vezetés képzelőerejét és csatlakoztak az IBM által vezetett nagy szövetséghez.

Mindenképpen kiérdemli a jelzőt a csoportosulás, hiszen a Nagy Kék díszes társaságot gyűjtött maga köré. A szövetségnek tagja többek között az AMD (amely nyilván maga is érdekelt a technológia minél gyorsabb kidolgozásában, mivel lemaradóban van vetélytársához képest), a Samsung, a szingapúri Chartered (amely egyébként az AMD partnere), a német Infineon és az amerikai Freescale Semiconductor is. A hat cég korábban arról állapodott meg, hogy közösen dolgoznak a 32 nanométer elérésén a 2010-ig rendelkezésre álló időszakban, valamint a fejlesztésen kívül a gyártási feladatokat is igyekeznek összehangolni.


A közös munka egyrészt a fejlesztési költségeket hivatott leszorítani, amelyek fojtogatóan hatnak az egyes vállalatokra, másrészt pedig a fejlesztés felgyorsítását szolgálja, hiszen egyedül mindez nyilván jóval hosszabb ideig tartana. Az Intel maga is dolgozik ezen cél elérésén, ám ők megengedhetik maguknak, hogy a jelenlegi termékek gyártásával és azok tökéletesítésével egy időben jelentős erőforrásokat különítsenek el a hosszabb távú tervek megvalósításához.

A Toshiba maga korábban a Nec vezetésével állapodott meg a 32 nanométeres technológiákkal kapcsolatos közös munkáról. Most úgy nyilatkoztak, hogy a nagy szövetség mellett e két cég a sorozatgyártás során felmerülő problémákra keresi majd a választ, hogy megkönnyítsék annak beindítását. A 32 nanométeres chipek megjelenése nekünk vásárlóknak is kedvező fejlemény lesz, hiszen tovább folytatódhat az árak csökkenése és az eddigieknél erősebb processzorok jelenhetnek meg elfogadható, vagy akár kedvezőbb fogyasztási és hőleadási mutatókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #15
    Ja, és a DirectX egy nyílt Unixos grafikus szabványnak indult, amibe az MS szokás szerint belepiszkított. Megpróbálták ezt a Java-val is, de azt több év pereskedés után a Sun meg tudta menteni tőlük. Remélem a Google rájuk húzza a vizes lepedőt, egy másik cikknél már vizionáltam, a berlini véghez hasonló jeleneteket Redmondban
  • bvalek2 #14
    Na jó, általában gyorsabb az új proci, nem mindig. Az Intel a monopóliuma miatt engedhet meg magának ilyen disznóságokat. Továbbá nagyon ügyesen csöpögtetik az új technológiákat, hogy minél kevesebb bevezetett innovációval minél többet kaszáljanak. Ehhez képest az AMD, Sun, IBM hiába vezet be jobb processzorokat, egységnyi szellemi teljesítményt sokkal kevesebb dollárra tudnak átváltani, mint az Intel.

    Mondom, AMD párti vagyok, pont azért mert csak úgy tudnak talpon maradni, hogy olcsóbb, kisebb fogyasztású, a magamfajta felhasználó számára megfelelő teljesítményű processzorokat gyártanak. Ha feltalálnak valami újat, kénytelenek azonnal piacra dobni. Ehhez képest az Intel játszik velünk, újítanak ők is, de nem vezetik be azonnal, letiltva, félig, vagy iszonyú drágán, vagy valami gányolás mindig van, hogy mi minél többet tejeljünk nekik. Az Intel egy szemét banda, de a képességeiket el kell ismerni. A Picipuha már más tészta...
  • mcsaba #13
    Bocsi, nem DPS-t hanem DOS-t, sötétbe irok
  • mcsaba #12
    Ha jól tudom a Microsoft pár ezer dollárért vette a DPS-t majd pár milliót keresett rajta mint saját termék, de a windows sem saját ötlet hanem a xerox meg machintos ötleteit lenyulva hozták létre.
  • Sanyix #11
    "ja és engem speciel senki sem kényszerít hogy Windows-t használjak:P (gondolom téged fegyverrel kényszerítenek..)"

    Ok akkor játszál linuxon. Ja hogy nem lehet csak pár játékkal, merthogy a minden az ms által elterjesztett, és zárt directxet használja?
  • cateran #10
    A "picipuha" meg csinált vmi dos nevü képződményt és igen fontos szerepet töltött be abban hogy az Intel vackai szélesebb körben elterjedjenek...ja és engem speciel senki sem kényszerít hogy Windows-t használjak:P (gondolom téged fegyverrel kényszerítenek..)
    Nyilván a Microsoft csak a Windows eladásokból él meg.....semmi másban nem érdekeltek....
  • Cat #9
    "Továbbá ha az Intel kiad egy új processzort, az gyorsabb mint az előző volt."

    Aha. Ezekszerint már elfelejtetted a P4 mizériát, amikor csak és kizárólag az órajelhajhászásra mentek rá, mert így lehet eladni a terméket, a vásárlók csak a számot nézték. Mondd ezt azoknak, akik az ezredforduló táján bevásároltak az 1,5 GHz-es P4-ekből, amiket szanaszéjjel vert az 1,3-mas PIII. Számtalan pert is kapott emiatt a nyakába a cég megtévesztés miatt.

    A Sun pedig már évek óta árul NYOLC MAGOS chipet, igaz szerverekben használják. Sóval technológiailag sem vezető az Intel, mert ők még egy sima négymagost sem tudtak összehozni (2+2-est gányoltak).
  • mcsaba #8
    Köszi szépen!
  • Hawaii #7
    A Homoktól a Processzorig
  • samuzsolt #6
    picipuhával még van egy nagyon útálatos dolog: anyámnak vettünk laptopot hogyhátaztmajdőhasználjamiénkapc. nahde, a köcsögök olyan drivereket írtak rá, ami csak astala vista val képes működni... ha véletlenül megtalálom hozzá az xp-s drivereket, akkor még mindig nem jó, mert telepíteni nem lehet!
    nos, ameddig ilyen húzásokkal próbál a microsoft építkezni, még az unokáimnak is megtiltom hogy legális szoftvereket vegyenek! törtxppowa!