Berta Sándor

Kacsintással irányítható iPod

Amennyiben a jövőben valaki ránk kacsint az utcán, könnyen lehet, hogy nem nekünk jelez, csak az iPodjának ad utasításokat.

Egy japán kutató egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek segítségével a készülék akár kacsintással is irányítható. Ezt úgy érte el, hogy egy aprócska, fülre helyezhető érzékelő figyeli a viselő szemmozgását. Amennyiben valaki egy pillanatra lecsukja mindkét szemét, akkor kezdődik a számok lejátszása, ha újra lehunyja, akkor ez a folyamat leáll. A jobb szemének egyetlen pislogásával vagy kacsintásával a következő dalra ugorhat a felhasználó, a bal szemének egyetlen pislogásával vagy kacsintásával pedig visszaugorhat az előző zeneszámra.


"A rendszer előnye, hogy képes különbséget tenni a természetes és a szándékos szemmozgások között, így akár a legváratlanabb helyzetekben, például ebéd közben is jól használható, amikor az embereknek általában mindkét kezében van egy-egy evőeszköz. De gondoltam a fizikai akadályokra is. Vannak, akik egyik szemükkel nem tudnak pislogni vagy kacsintani. Az ő esetükben a kezelőszoftver úgy módosítható, hogy az ép szemüket használják és minden mozgást kétszer végeznek el. A találmányom elsősorban a testi fogyatékkal élő és a sportoló embereknek segíthet" - szögezte le Kazuhiro Taniguchi, a Kome Kami Switch (Temple Switch) nevű megoldás atyja, az Oszakai Egyetem munkatársa.


Kazuhiro kifejlesztett egy különleges távirányítót is, amely az állkapocs-mozgásokra reagál. Az egyes parancsok a fogak összezárásával vagy az állkapocs bizonyos irányokba való elmozdításával adhatók ki. Az eszközzel azonban nem csak az iPod és más hordozható MP3-lejátszók irányíthatók, hanem a televíziók, a klímaberendezések, a villanykapcsolók és más háztartási készülékek is. Taniguchi szeretné, ha a használható berendezések köre kibővülne a mobiltelefonokkal, a tolószékekkel és a robotokkal. A kutató szerint a Kome Kami Switch (Temple Switch) 2-3 éven belül kerülhet a boltok polcaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #14
    Ugye te is érzed, hogy ez azért nem ugyanaz :)
  • NessieGraf #13
    És szép lesz, mikor az Ipod a kacsintás hatására pofánvágja a szembejövőt. :D
  • Warpcore #12
    Ha pedig a kacsintásszenzort a meglévő kékfog fejhallgatóba/headsetbe integrálják, akkor már ha van, miért ne alapon tényleg életképes lehet.

    Már előre vizionálom a fogszabályzóval távirányítható tv-t =D
  • hopp #11
    raingun: ezek szerint senki nem teszi fel pl vezetés megkezdése előtt a bluetooth headsetet csak azért, mert tudja, hogy esetleg hívhatják vezetés közben.. :)
  • raingun #10
    Egyébként ettől még Japánban sikeres is lehet...
  • raingun #9
    Ne látok benne fantáziát, az összes olyan funkció ami csak kiegészítővel érhető el, halott. Senki sem fogja feltenni a kacsintásérzékelőjét, csak mert tudja hogy kacsintással akarja majd vezérelni. Amúgy elég lenne egy halszem optika, ami bármilyen optikai jelzést képes lenne észrevenni és akkor te programozhatnád hogy a füled mozgására reagáljon vagy a fogad csattogtatására.
  • PíszLávJuniti #8
    jobb mint keregetni a gombokat, ha számot akarsz váltani :)
  • Gerygrey #7
    Az elképzelés szerintem nem rossz.

    Azt viszont nem értem, miért kell kiemelni hogy ÁJPOD.
  • ziipp #6
    Nem szabad nevetni a nyomorékokon. Te is bármikor karambolozhatsz, és egy életre lebénulsz.
  • floatr #5
    No most mé mondjátok ezt bakker
    Neki pl. állati hasznos lehet ;)