Berta Sándor

Népszerű a napelemes bikini ötlete

A napelemes bikini rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert. Igaz, nem elsősorban a vásárlók, hanem egy konkurens ruhatervező cég szakembereinek körében.

Mint ismeretes, Andrew Schneider amerikai tervező olyan napelemes bikinit készített, amelynek a segítségével bárki feltöltheti a hordozható zenelejátszóját. Az iDrink nevű megoldásnak csupán egyetlen hátránya van: a vízben nem viselhető. A csúcstechnikás ruhadarabot ellátták egy USB-porttal és az iPodok, illetve más hordozható zenelejátszók mellett használható mobiltelefonok feltöltésére, de elegendő áramot biztosít egy kisebb hűtőtáska számára is.

Schneider ötlete annyira megtetszett az egyik neves fehérneműgyártó cégnek, hogy elkészítették a napelemes bikini sorozatgyártásra is alkalmas változatát. A Triumph tervezői a hamburgi Conergy vállalat szakembereivel közösen alkották meg az új bikinit. Azonban nemcsak egyszerű másolatról van szó, a két cég munkatársai ugyanis első lépésként egy különleges, "egyaránt divatos és technikailag és innovatív" textilanyagot hoztak létre. Ez képezi a ruhadarab alapját.



A bikinin 200, a Conergy által kifejlesztett egyedi napcellát helyeztek el. A cellák ellenállnak a karcolásnak és nehéz őket összenyomni, így minden bizonnyal akkor sem sérülnek meg, ha valaki a hasára fekszik. A 200 darabos napenergia-átalakító egység összteljesítménye 4 watt. Sajnos, ez a modell sem igazán vízálló, így aki felveszi, kénytelen lemondani a lubickolás örömeiről.

Mindenesetre ez a fejlesztés is azt mutatja, hogy egyre több intelligens ruhadarab jelenik meg a piacon és e folyamat alól a bikinik sem kivételek. Korábban egy kanadai ruhagyártó olyan bikinit dobott piacra, amely a beépített szenzor segítségével képes mérni és jelezni, ha az UV-sugárzás meghaladja a határértéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roli #34
    A ruhákat úgyis a strandolók veszik, aztán önkéntesen besegítenek a fürdőhely energiaellátásába. Naposabb helyeken, több emberrel még jobban és már az is valami!
  • Kurosora #33
    Hmm... Ehhez nem és kéne ember: a kertet telerakni ilyen napelemes bikinikkel, és máris megvan a házi erőmû
  • L3zl13 #32
    Hmm remek.
    7kWh óránként. Napi mondjuk 5 óra teljes kihasználtsággal számolva 35kWh/nap. Vegyünk mondjuk évi 100 napozásra alkalmas napot. Az évi 3500kWh. Szvsz kb 1 háztartás éves fogyasztását fedezi, és alig pár millióba kerülne kiépíteni (nem számítva a fürdőrucik árát). Tisztára megéri.
  • Roli #31
    igen igen, ez kell ide. Nagyon jó ötlet ám! A strandokat naperőművekké lehet alakítani!!!
    Ki kell alakítani napozó helyeket és hölgyek mikor lefekszenek csak csatlakoztatják magukat a töltőberendezéhez és ha más nem akkor a strand energiaellátását biztosíthaják. Persze transzverterekkel és akkukat töltenek. Pl ha egy strandon van 7000 napozó hölgy, az már ha 1W-al számolunk is 7000W óránként :D
  • Chappy #30
    Inkább legyen a csajom meztelen, minthogy ilyet vegyen fel :D
  • smv #29
    Akarom mondani ilyet: http://www.pto.hu/post/1/839
  • smv #28
    Nem lesz büdös! Csak venni kell hozzá egy ilyet:
  • sonic1xx #27
    hát hogy ilyet ki a hülye fog vásárolni azt nem tom, de hogy ennek semmi értelme az 100%!
  • Tetsuo #26
    :D:D ez jó!
  • PíszLávJuniti #25
    hátránya hogy jóval kisebb felülete van, ezért nem biztos hogy renteábilis :)