Kruza Richárd

Jön WiFi-s iPod

Az Apple legsikeresebb terméke az iPod, mely jelenleg a világon a piacvezető MP3-as lejátszó. Azonban az erősödő konkurencia miatt a cégnek muszáj tovább lépnie, hogy megtartsa előnyét.

A régebbi, WiFi-s iPod megjelenésével kapcsolatos híresztelések mostanában újra szárnyra kaptak. Állítólag ez év második felében már az üzletekben lehetnek az új Apple iPod-ok, mivel híre ment, hogy két tajvani cég is részt fog venni az iPod legújabb verziójának gyártásában: a Universal Scientific Industrial (USI) a WiFi modult fogja gyártani, a Foxconn pedig a készülék összeszerelését fogja végezni.

Nem véletlen, hogy az Apple nekiáll a WiFi-s iPod gyártásának. Az iPod hihetelenül népszerű, a hordozható lejátszók között piacvezetőnek számít, és a vállalat nem szeretné elveszíteni ezt a pozíciót. Az egyre népszerűbb MP3-as lejátszók világában ugyanis már megjelentek az első WiFi-s MP3-as lejátszók: például a Microsoft Zune, mely az iPod nagy ellenlábasaként lépett a piacra. Ugyan a Zune-ban működő WiFi kicsit más funkciót tölt be mint az iPod esetében várható, mivel annak vezetéknélküli képességét elsősorban a készülékek közötti cserélgetésre lehet használni. Mivel a zenei anyagok másolásvédelemmel vannak ellátva, egy számot csak háromszor lehet másolni. A kis készülék másik funkciója a Zune zenei portálról való letöltés illetve vásárlás, mely a megfelelő szoftver alkalmazásával válik lehetségessé - de csak akkor, ha a Zune-t számítógéphez csatlakoztatjuk.


A iPod másik konkurenciája a SanDisk idén megjelent Sansa Connect nevű WiFi-s lejátszója, melynek segítségével a felhasználók szinte bárhol és bármikor teljes körűen élvezhetik a WiFi és MP3 nyújtotta funkciókat: a Sansa Connect segítségével bármilyen hotspot hatósugarában számítógép nélkül is maximálisan élvezhetjük a zenéinket, sőt fotóinkat is. A Sansa Connect-be épített funkciók segítségével internetes közösségi életet is élhetünk, zenei számokat ajánlhatunk másoknak, illetve megoszthatjuk fotóinkat, csupán a "live" gombot kell megnyomni a csatlakozáshoz. Ahol pedig nincs WiFi, ott a készülék sima MP3 lejátszóként működik. A Sansa Connect 250 dolláros vételáron már kapható.

Természetesen további új típusok megjelenésére is lehet számítani. Nem véletlen tehát, hogy az Apple lépést szeretne tartani: a források szerint az USI április közepe, a Foxconn pedig vége felé kezdi meg a szállítást. Az új WiFi-s iPod megjelenésének idejére és vételárára vonatkozólag még nincs pontos információ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kovecses #13
    Dlink DI-524 routerem van.
    Ipod Touch 2.Gen. -el használnám, de jelenleg használhatatlan!
    Az a problémám hogy a wifi kapcsolat állandóan szakadozik.
    A routeren a legújabb v2.07 firmware, a jelerősség 90-94%.
    Van ötletetek hogy akkor miért szakadozhat???

    [email protected]
  • Sir Quno Jedi #12
    Ez meg a kisebbik Longhorn, a 16-os, a 18-as nagyobbról nehéz jó képet találni, meg az már widescreen-es.
  • Sir Quno Jedi #11
    AZ 1GB-s 10k nettó.
  • Gerygrey #10
    Én is ezt a képet linkeltem be valamelyik iPodos hírhez a múltkor, akkor még 18-ért láttam az Extreme Digitalban ezt a kütyüt (2 gigás)
  • bandypappa #9
    Ezt elöször a konrad.hu-n láttam 14.900.-ért komolyan.
  • Sir Quno Jedi #8
    Nézzetek meg egy Longhorn M16, vagy M18-as MP3-MP4 lejátszót! Csak azt tudja amit kell, de ezen felül kurva nagy, csilivili kijelzője van (320*240, ill. 480*272), sima SD kártyával bővíthető, digitalizál real time-ban külső forrásról (videót is!), lejátszik TV-n is és 29k nettó alatt megkapod már az M16-ost, az M18 még 40k nettó körül van! Ilyen cuccok mellett hihetetlen, hogy a hype olyan mérvű, hogy létjogosultsága van még az ipodnak, ami egy iszonyat elavult (és drágán veszetgetett) tech.

    Akinek kisebb is jó, annak meg ott a Freedata 1505 (avagy UltraBlade), ami kicsi, szép, sokat tud is az is MP4-es, mindössze 10k-ért!!!



  • bandypappa #7
    Szeintem is kétségbeesett próbálkozás ez Steve jobbs részéröl, hogy megtatsák kiemelkedő helyüket, de amilyen tempóban fejlödik a konkurencia -gondolok itt a zune-ra, ami szerintem jobb, mert nagyobb a kijelzője, meg szebb is és még a többiekre is, akik jóval az ipod elött járnak már, csakhát a marketing még az ájpodot adja el- az ipod se lesz különbözöbb, mint a többiek ezt csak ök szeretnék elérni, hogy ök ájpodosok, meg vannak a többiek reklámfilozófiával. Eddig tuti volt de ez az erölködésük jele annak, hogy le fog dölni a trón.
  • Sir Quno Jedi #6
    Végre lesznek online vírusok ájpodra is! CSuhé!
  • Gerygrey #5
    De mivel ebben tartja "konkurenciának" az Apple a többieket, ezért ő is ezeket a roppant hasznos funkciókat fogja átültetni az iPodba.
  • sathinel #4
    Lol Ipod + wifi két elég sok promlémával küszködő megoldás ötvözetéből mi lessz?:D