Kruza Richárd

Csak az iPod jelent veszélyt a pacemakerekre?

Egy tanulmány rávilágít, hogy az iPod-ok veszélyt jelentenek a szívritmusszabályzók működésére, azonban az nem derül ki, hogy az Apple eszköze nagyobb veszélyt jelentene mint más hasonló lejátszók, drótnélküli eszközök vagy mobiltelefonok.

A Michigan-i Thoracic and Cardiovascular Institute tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy az iPod-ok veszélyt jelenthetnek a pacemakerek működésére, esetenként halálos veszélyt jelentve tulajdonosa életére. Furcsa azonban, hogy a tanulmány kizárólag az Apple iPod-okkal foglalkozik, és említést sem tesz a többi MP3-as lejátszóról. Ráadásul arról sem olvashatunk a tanulmányban, hogy az Apple iPod nagyobb veszélyt jelentene mint más hasonló lejátszók, drótnélküli eszközök vagy mobiltelefonok tehát felmerül a kérdés - miért pont szegény iPod?

A tanulmány mondanivalója mindenesetre elég riasztó. A jelenséget a Denver-ben, a Heart Rhythm Society éves összejövetelén demonstrálták, ahol kiderült, hogy a mellkastól néhány centi távolságra lévő öt és tíz másodperc időre bekapcsolt iPodok az esetek 50 százalékában elektromos interferenciát okoztak a szívritmus-szabályzókban. Volt olyan eset is, amikor a 45 centi távolságra lévő iPod okozott zavart, egy alkalommal pedig le is állt a pacemaker.

Mivel a bemutató kizárólag Apple iPod-okkal foglalkozott, azt hihetnénk, hogy az iPod-ok nagyobb veszély jelentenek az orvosi berendezésre, mint a többi zenelejátszó vagy más elektromos kütyü, illetve arra a következtetésre lehet jutni, hogy az egész csak az iPod-ra vonatkozik. A helyzetet egyébként megkérdezésre Tom Neumayr, az Apple iPod divíziójának szóvivője nem kommentálta. Ráadásul a kutatás arra sem tér ki, milyen fajta pacemekerek vannak a legnagyobb veszélyben. A régebbi típusok ugyanis vélhetően jobban befolyásolhatóak, mivel a minket körülvevő elektromos mező az egyre több mobiltelefon és egyéb hordozható eszköz megjelenése miatt folyamatosan nő, és ezt a új berendezések kifejlesztésénél figyelembeveszik.

Elképzelhető, hogy az iPod ez alkalommal csupán népszerűsége áldozata lett. Az "iPod" ugyanis gyűjtőfogalommá vált - a hordozható MP3-as lejátszókat a legtöbbször egyszerűen csak így nevezik. Ez persze jó az Apple-nak, ebből a tanulmányból viszont téves következtetést lehet levonni.

"Az elektromos készülékek elterjedésével szükségszerűen egyre jobban fogjuk figyelni azt, hogy milyen hatással vannak egymásra. A Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) emiatt írta elő, hogy a repülőgépeken fel és leszálláskor ki kell kapcsolni minden ilyen készüléket. Egy ideje a kórházakban sem szabad mobiltelefonokat használni az orvosi berendezések közelében." - mondta Rob Enderle, az Enderle Group főelemzője majd hozzátette: "Az iPod van a leginkább szem előtt, mivel ez a legnépszerűbb hordozható zenelejátszó. Mindenesetre az iparnak jobban oda kellene figyelnie ezekre a problémákra, mivel egyre inkább rá vagyunk utalva az elektromos eszközökre, és vannak olyanok is, melyek meghibásodása veszélyt jelent életünkre - mint a szívritmusszabályzó esetében."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kabel15 #6
    Helló!

    Kaptam 1 ipod-ot és zenéket szeretnék felteni rá.
    De sajna nem tudom hogy lehet.
    Valamilyen program kéne hozzá?
    Ha igen írjátok meg hogy honan tudom leszedni.
  • endale #5
    A pacemakereket zavarja a mobiltelefon, az mp3 lejátszó, a tv a rádió a villanykapcsoló, a villamos felső vezetéke, a magaslégköri ózonszint csökkenése stb. Olyanról még nem hallottam, hogy valaki meghalt volna emiatt. Kisebb kockázatot jelenthet, mint hogy elüli a troli. Minden mindenre hatással van. Lehet, hogy a szívbetegeknek egy ilyen hír elolvasása többet árt mint két tucat mobiltelefon.
  • Griphons #4
    "Érdekes, hogy a cikk végén is iPod-Pixmánia reklám van."
    Meg is kattintottam, hogy a fene vinné el...

    Manapság tényleg minden az elektronikus kütyük körül forog. esetleg el kellene gondolkozni azon, hogy a pacemakereket kellene megfelelő védelemmel ellátni.
  • zzebi #3
    Az tanulmany eredetileg megemliti, hogy bar csak iPod-okkal kiserleteztek, valoszinuleg az osszes tobbi lejatszonak is hasonlo a hatasa.

    Amugy az egesz tanumanyhoz egy amerikai kardiologus fia adta az otletet. Az apa ezutan csakugy poenbol probalta megmerni a lejatszo hatasat a pacemaker-ekre es igy talaltak ezt a tenyeg eleg riaszto hatast.
    A teljes sztori a Reuters honlapjan.

    A hir 4 napos, igy nem olvashattad ket hete. Vagy az index.hu mar a tanulmany elott tudta, hogy mirol fog az szolni. (Az index cikke 3 napos.)
  • Gerygrey #2
    Ugyanez a semmitmondó cikk kábé két hete lejött az indexen is, most ezt komolyan muszáj? Ájpod... báhh
  • DKm #1
    Szerinem tanulmányok nélkül is rá lehet jönni, hogy szinte minden elektronikus eszköz zavarhatja a pacemakereket. Legyen az bármilyen mp3 lejátszó, sőt például a mobiltelefonok biztos, hogy jobban zavarhatják. Egyébként boldog iPod tulaj vagyok, de ez a rengeteg Apple és iPod reklám már tényleg nem tesz jót az SG-nek... Érdekes, hogy a cikk végén is iPod-Pixmánia reklám van.