Gyurkity Péter

Apple: új és olcsóbb iPod lejátszók

Ahogy az várható volt, az Apple bemutatta az iPod család legújabb tagjait, köztük egy érintőképernyős változatot. A cég emellett árat is csökkent és első alkalommal kerüli meg a számítógépet a letöltéseknél.

Az Apple öt különböző sajtóközleményben tette közzé a változásokat. Ezekből kiderül, hogy elkészült az iPod nano új változata, az iPod classic két példánya kedvezőbb árakon, az érintőképernyős iPod, valamint az iTunes Wi-Fi Music Store, amely lehetővé teszi a zeneszámok letöltését vezetéknélküli elérésen keresztül, megkerülve a hagyományos asztali számítógépeket. A cég emellett árat is csökkentett, az iPhone ára alig három hónappal a megjelenés után 600-ról 400 dollárra esett.


A jelenlegi kínálat tehát az alig 79 dollárt kóstáló iPod shufflétól egészen a multifunkciós iPhone készülékekig terjed, így bőven van miből válogatni. Az elemzők egy része kissé borúlátó az iPhone árcsökkentésével kapcsolatban, többen úgy vélik ugyanis, hogy az árcsökkentés időzítése nem megfelelő, de abban biztosak, hogy a kibővült kínálattal a vetélytársak nem nagyon tudnak majd versenyre kelni az ünnepi időszak alatt.

A prímet nyilvánvalóan az érintőképernyős iPod viszi majd, amely vezetéknélküli elérésen keresztül a világhálóra is felcsatlakozhat, beépített böngészőjével barangolhatunk az interneten és természetesen zeneszámokat is letölthetünk az új iTunes boltból. Ez utóbbi immár lehetővé teszi a zeneszámok csengőhanggá történő átalakítását is. A készülék 3,5"-es kijelzője 480x320-as felbontást támogat, ezt 8, illetve 16 GB flashmemória és 802.11b/g szabványú vezetéknélküli technológia egészíti ki.


Steve Jobs a bejelentésekkel egy időben elmondta, hogy Európában továbbra is az utolsó negyedévre tervezik az iPhone megjelenését, a telefonhoz hasonlító érintőképernyős lejátszónak pedig szerintük szintén jó esélyei vannak az öreg kontinensen. Terveikben egymillió iPhone értékesítése szerepel szeptember végéig, igaz most a piaci elemzők inkább azon vitatkoznak, hogy vajon az árcsökkentést a gyengeség jeleként kell-e értékelni, vagy sem. Ez a vásárlók egy részének sem tetszik - főleg azoknak, akik az elmúlt hetekben jutottak hozzá egy-egy példányhoz - ám a cég teljes visszatérítést ígér azoknak, akik az elmúlt 14 napban vásárolták meg a készüléket és nem nyitották ki a dobozt. Aki így tett, annak csökkentett árú visszatérítést ajánlanak.

A vezetéknélküli elérés - amely egyelőre kizárólag az érintőképernyős változaton vehető igénybe - szintén nagy szó a lejátszóknál, ám ezt némileg beárnyékolja az NBC bejelentése, amely a tartalmak árazása miatt visszavonta saját anyagait a zeneboltból. Ez hasonló lépésre késztetheti a többi nagy céget, ám Jobs abban reménykedik, hogy a partnerek előbb-utóbb visszatérnek és meg tudnak egyezni a részleteket illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #87
    Mert nem a méret ami számít. :) Biztos, hogy nem jobb mint a Sennheiser nagy testvér, de a legtöbb noname meg hasonló fejhalgatónál sokkal jobb.
  • BlackRose #86
    ÁFA már elég sokat hozzátesz, de egyébként is az USA-ban minden sokkal olcsobb mint az EU-ban, talán azért mert a költségvetésük kb. 1/4 a GDP-nek (ami nagyon de nagyon sok), az EU-ban meg már több mint a fele (az pedig már egyenessen betegség), ezt ugye valamiből be kell szedni. :(
  • Wittao #85
    Egyébként a legnagyobb féregség az árképzés:

    iPod Touch USA-ban: 399 dollár (16 gigás)
    iPod Touch Mo-on: 585 dollár (16 gigás) mostani szar dollár árfolyamon...

    Szóval ez egy nagy szívás, hogy mi kb. 35eFt-tal drágábban jutunk a termékhez.
  • Wittao #84
    Win alá lehet választani, hogy iTunes+QT v. csak egyik...

    QT: óriási nagy genyóság volt az Apple részéről, hogy csak a Pro Serial-lal lehetett a teljes képernyős módot használni. Ez MÁR NEM így van.

    iTunest sokan fikázzák, az elején én is ezt tettem. Kerestem OSX alá winamp szerű lejátszót. Azután elkezdtem használni, és rájöttem, hgoy az eddig használt lejátszók nincsenek olyan jók NEKEM. Pl. ha egy előadótól kerestem egy számot, csak elkezdtem gépelni befelé, és folyamatosan szűkítette a listát. Lehet több saját listát csinálni, azonnal CD-t írni a listából. Szóval nekem tetszik. Érdemes azért kipróbálnotok, taln megszeretitek. A QT egyébként halál szar win alatt, OSX altt meg nagyon jó. De OSX alatt is lehet sok minden más lejátszót használni.

    Taskokat le lehet lövöldözgetni itt is, nem gond.

    iPhone-nak tényleg nagy hibája, hogy csak szinkronizálgatni lehet, tehát a fájlok rátoszigálása macerás. De ezt is be lehet állítani, hogy pl. a reggeli hírket podcast formájában ráteszi z iTunes a lejátszóra, meg valamelyik könyvtár zenéit. Benne hagyod éjszakára, majd reggel csak kihúzod a Dock-ból, és hallgathatod is amiket előző este beállítottál. (ez biztos megy PDA-kon is vagy más lejátszón, de nekem konkrétan ez nagyon tetszett)

    Én sokkal inkább hiányolom a GPS-t belőle, dehát mit várunk, hiszen még OSX-re sincsen normál GPS progi.
  • scorpeeon #83
    Az nem füles, hanem ahogy te is írod: fejhallgató. Hogy hasonlítasz egy fejhallgatót egy fülhallgatóhoz? Egyébként ez a CX300 annyira jól szól, hogy sztem a fejhallgatók felét (márkátlanokat mind) is odab@ssza a hangzása. Egy Sennhesier HD595 biztosan szebben szól, de azt nem vágod zsebre, nem az utcára tervezték.
  • Sanyix #82
    Hát ja. Hogy lehetne már egy kis agybadugható 1 centis hangszóró jobb, egy nagyobb fejhallgatónál?
  • turul16 #81
    Mit nekem felnyíló kuka. :)
    Hamarabb beírom, hogy rm vagy mv mielőtt még az égérhez nyulnék :)

    De most így Gnomba , ha kuka felé viszek valami ikont akkor felnyílik, akkor most király rendszerem van ? :D
  • scorpeeon #80
    Úgyérted sima füleshez képest nem jó a CX300? Egyre jobb.
  • TeFigyeljHaver #79
    OFF;

    Egy kis ajándék;

    Fly a flight simulator in Google Earth
    Fri, Sep 7 '07 at 7:30AM PDT ? Submitted by greenarchipelago
    I just read in a German online magazine that Google Earth contains a "hidden" yet complete flight simulator! Currently, two jets are available (F16 and SR22), and also the list of airports is not that long. Just open Google Earth (you'll need the newest version, 4.2), and then type Command-Option-A. A dialog will appear, asking you to pick your airplane, airport, and a few other things. (Once you've used this keyboard combo once, you can invoke the flight sim in the future via the Tools ? Enter Flight Simulator menu item. This entry will be missing, however, until you invoke the simulator once via the keyboard.)

    Flying is rather tricky, as the Google team seems to have invested lots of efforts into the UI (joysticks are supported, for instance) so that the flight instruments are rather "mimosa-like". A test flight using a normal keyboard and mouse ended shortly after takeoff. Here's a list of flight sim commands in English or German.

    [robg adds: I've tried this, and it does work, though I'm not sure it's the most accurate "flight" simulation. Joystick support on the Mac works; it saw my Saitek flightstick, even recognizing and using the trottle slider for engine control. In-flight dynamics, however, need some tuning. It is quite fun to zip across the landscape in this manner, though.]

    Belsö linkekhez ide 2. cikk.
  • Sanyix #78
    Sztem úgy gondolta, hogy a nem agybadugósokhoz képest. Agybadugósokhoz képest lehet a legjobb, de normálishoz képest tuti nem valami jó.