SG.hu

A Microsoft felvásárolná a Yahoo!-t

A Microsoft Corp. 44,6 milliárd dolláros készpénzes és részvénycserés felvásárlási ajánlatot tett pénteken a Yahoo! internetes keresőrendszerre és tartalomszolgáltatóra. A javaslat 62 százalékkal magasabb, mint a Yahoo! 2008. január 31-i részvényárfolyama.

"Nagyon tiszteljük a Yahoo!-t, közösen még vonzóbb megoldásokat tudunk kínálni a felhasználóknak, kiadóknak és hirdetőknek, miközben piaci helyzetünk jobb lesz, hatékonyabban versenyezhetünk az online szolgáltatások piacán" - jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója "Véleményünk szerint kettőnk egyesülése minden eddiginél nagyobb értéket képvisel részvényeseink felé, az iparági partnereink és ügyfeleink számára pedig szélesebb választási és innovációs lehetőséget biztosít."

Az online hirdetési piac nagy léptékben bővül; a 2007-ben 40 milliárd dolláros bevételű piac az előrejelzések szerint 2010-re közel 80 milliárd dollárt ér. A két vállalkozás egyesülése esetén négy területen lesznek szinergiák: megnő az elérhető közönség száma, ez nagyobb értéket képvisel a hirdetők felé; gyorsul az innováció a mérnöki tehetségek egyesítése révén; hatékonyabban működik a vállalat a redundáns költségek lefaragása után; a feltörekvő technológiák - video és mobil - területén megnő az innovációs készség. A Microsoft úgy gondolja, ez a négy terület 1 milliárd dollár értékű megtakarítást eredményezhet. A cég jelentős munkaerő-megtartó csomagokat szándékozik kínálni a Yahoo! mérnökeinek, kulcsfontosságú vezetőinek és alkalmazottainak.

Szerdán közzétett eredményjelentése szerint jelentősen csökkent a Yahoo! Inc. nyeresége a tavalyi év utolsó negyedévben és egész évben is. A hatékonyság növelése végett a cég ezer munkavállaló elbocsátását jelentette be. Jerry Yang vezérigazgató nehéz évet jósolt 2008-ra is. A cégvezetés jelentős beruházásokat tervez annak érdekében, hogy a Yahoo! legyen a hirdetők és a világhálón szörfölők legkedveltebb kezdőlapja. Tizenhárom év után először tavaly nyáron a Yahoo! portálja esztétikailag jobban tetszett a felhasználóknak, mint a Google, ám ez sem volt elég a sikerhez.

A Microsoft úgy véli, hogy a javasolt egyesülés megkapja az összes hatósági engedélyt és várakozásai szerint a javasolt tranzakció a 2008-as naptári év második felében fejeződik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kernerster #12
    "kicsit demagógan megfogalmazva adót szed az egész világtól"

    Nem teljesen igazad van (csak más módón szed adót), csak olvasd el ezt és rájösszezt
  • echo #11
    teljesen osztom amit írsz, tényleg az borítja föl a dolgot, hogy irreállis mennyíségű likvid tőkéjük van. miközben tényleg itt a vista is és nem mondom, hogy szar, de egy erősen középszerű termék. sok mindent elmond az is, hogy a free szoftver közösség simán tartja a lépést, sőt zárul a minőségbeli olló köztük. Igazából szerintem a linux lassan ott tart, hogy amiben gyengébb az már külső okokra vezethető vissza, pont a fejetetejére állt piacra. azaz, hogy van amihez nincsenek driverek és nem lehet rajta játszani(annyira). mert pl a 3D megjelenítés is nem valami olyan valami ami tetszőleges rendszeren futtatható, mint mondjuk a html, hanem be van betonozva a windowsba. mondjuk az ms szerintem a webnél is ezt akarta elérni az explorerrel és a folyamatos eltéréssel a szabványtól, és csak baromi nagy szerencsére, hogy nem jött össze (pontosabban talán itt kivételesen visszaütött az innováció teljesn hiánya, de még csak nem is tudták időban követni a konkurens termékeket az IE7-tel).

    mondjuk, az is érdekes, hogy ha megnézem a többi nagyobb céget azért azt látom, hogy jóval innovatívabbak mint az MS. pl ott az apple, ok hogy a termékeik egy jelentős része marketing, de akkor is évről évre kihoznak valamit kis változást ami még nem volt, és ami kicsit kényelmesebbé teszi a dolgokat, és vállalják a kockázatot, hogy vagy bejön vagy nem. vagy ott a google. folyamatosan próbálkoznak előrefelé, nem(csak) már meglévő dolgokat copiznak, hanem minőségi előrelépés van. vagy ott a konzol piac, a sony és a nintendo is fejleszt előremutató módon (cell, spec kontrollerek), az ms meg kiad egy mezei fix hardveres pc-t. elmondva, hogy tök mindegy nekik, hogy van e veszteség vagy sincs, úgy sem szállak ki, addig maradnak a piacon amíg nem fogadják el a terméküket, mert anyagilag megtehetik (mondjuk itt épp elég könnyen ment, pont talán azért mert a sony időt és energiát ölt egy fejlettebb technológia kifejlesztésébe és így késtek a piacradobással).

    és még egy utolsó dolog: szerintem ez jól mutatja meg, hogy tényleg egy monopolium kialakulásával a társadalom veszít. csak sajna már nem csak az van, hogy nemzeti piacon belüli a verseny, hanem inkább az számít, hogy a világ többi részén lévő cégeket leverje. szerintem ezért engedik az usa-ban újabban dagadni a cégeket (nem csak MS-t). mert ok, hogy elvileg valahol ez nem optimális, viszont ezek épp amarikai cégek, és így mégis csak jól járnak vele, nem baj ha egy cég van, ha az folyamatosan uralja a világ USA-n kívüli területeit is. sacc kicsit demagógan megfogalmazva adót szed az egész világtól.
  • NEXUS6 #10
    Minek ide magánhadsereg, ha van állami?!!;)))

    Még meg sem alakult a szabad iraki kormány amikor rendeletileg leszabályozták a szerzői jogokat, meg az ilyeneket, úgy hogy kiadták, hogy az új parlament/kormány ezeket a rendeleteket később sem változtathatja meg.
  • BlackRose #9
    Szerintem a munkamegosztás a fejlett civilizációra jellemző, ez ami viszont az elmúlt években történik amikor egy cég agyondagad és mindent maga akar csinálni, ez nem más mint a barbár primitivizmus amit ez a kollektivista világ a nyakunkra hoz. A Microsoft szerintem szoftverfejlesztő cég (bár az volt), ahelyett, hogy ezt csinálná a legjobban ahogy csak tudja és ez által mindenkinek (akinek kell) értéket teremtene, egy elképesztő mennyiségű pénzre tehet szert (a piacon uralkodó intervencionista politika miatt) amelyet egyszerűen lehetetlen a szoftverfejlesztésbe fektetni (egy cégen belül) és ezért kényszerítve van, hogy mindennel foglalkozzon. És nem csak a Microsoft, hanem sok sok cég. Most pl. ha a Microsoft Yahoo üzlet megvalósul (99% hogy igen) akkor egy szoftverfejlesztő cég amely egy komplett szoftver infrastruktúrát fejleszt ott találja magát, hogy egy Online rendszer tulajdonosa lesz amely a konkurens alkalmazásokon alapszik. Na most itt az MS-nek mi lesz a fontosabb, hogy a Yahoo által biztosított szolgáltatásokat fejlessze vagy pedig a szoftverinfrastruktúráját? Mert a kettő közül az egyik biztos alul marad. Szerintem inkább a Windows-ot fejlesztették volna ahogyan kell, nem pedig egy félig kész problematikus OS és egy nem éppen jó Online rendszer (Live) mellé egy teljesen más világból való Online rendszert vásároljanak. Na de mindegy, ez úgyis úgy lesz ahogyan lesz, nem sokra érdemes ez a duma. De, hogy a munkamegosztás erősen omlik a világban és a primitivizmus teret nyaer az biztos.
  • echo #8
    jó, hát kicsit eltúloztam, de ezekben a felvásárlások mindig elég kiábrándítóak...

    sathinel: szerintem az MS nél ez egy tudatos stratégia. ők maguk nem kockáztatnak mindenféle innovációval, mennek a piac után, lemásolnak(vagy felvásárolnak) működő modelleket és a megfelelő háttértőke miatt így is megkerülhetetlen szereplői lesznek az adott területnek. tény, hogy többet várna a talán legtőkeerősebb vállalatól az ember, de úgy tűnik amíg a win monopólium miatt dől a lé, így is kifizetődő nekik a dolog.
  • sathinel #7
    Vazz megint nem arról hallok hogy fejleszt, hanem arról, hogy felvásárol már megint egy céget, és átveszi a működtetését.... Tehát valsz win-be lessz ágyazva már megint egy + dolog, és elmondhatják hogy ezért árulják majd még drágábban.....

    Miért nem arról hall az ember hogy a sok pampogás miatt ráfeküdtek kijavítani a hibákat, és fejlesztik a vistát, amiről nem túl jó véleménnyel vannak sokan. Ez helyett már megint felvásárol valakit. Így megy az MS-nél a fejlesztés...

    Mint lentebb írták, kíváncsi vagyok mikor vásárol meg valami félkatonai szervezetet.
  • BlackRose #6
    Meg kel köszönni a levegőből pénzt csináló központi bankok és hitel expanzión alapuló gazdaság és monetáris rendszer által lehetővé tett korporatizmust amelyben annyi a felvásárlás (egyik cég a másikat) mint amennyi tojást adnak el a piacon húsvét előtt. Sajnos a belépés már most is lehetetlen, ha a Microsoft nem képes belépni akkor ki az aki igen? Az Online világ szerencsére elég színes, a kereső piacról van itt szó és az még véletlenül sem egyenlő az Online világal.
  • juzosch #5
    Eddig 1 nagy szereplő volt:)
  • echo #4
    viszont eddig volt három nagyobb szereplő, most marad kettő. új belépőnek nagyon nehezek lesznek az esélyei. szerintem ezért a google-nél sem szomorúak a hír hallatán. pár éve még azt hitte az ember, hogy színesebb világ lesz ez az online dolog...
  • DjDano #3
    A google ellen ez is édeskevés... De ha ez valami alternatívát teremt hosszú távon a Google ellenében akkor ez nekünk csak jó lehet!