Gyurkity Péter

Nincs döntés a Microsoft felügyeletéről

Az Egyesült Államokban minden jel arra mutat, hogy a novemberben lejáró korábbi határidőt egyelőre januárig tolják ki, az év végén szeretnének ugyanis dönteni a szoftvercég felügyeletének meghosszabbításáról.

Az igazságügyi minisztériumhoz eljuttatott beadványban arról írnak, hogy a fontos döntés nem születhet meg a november 12-i határidő lejárta előtt, ezért arra van szükség, hogy ezt ideiglenesen kitolják. Az indok egyszerű: további vizsgálódás során fogják meghatározni, hogy a szoftvercég mennyiben működött együtt a hatóságokkal és időben eleget tett-e az egyes döntésekben megszabott követelményeknek.

A korábbi döntés egy részletében már megállapodtak arról, hogy 2009-ig meghosszabbítják a határozatot. Ez a kommunikációs protokollok átadása, vagyis a külső fejlesztésekkel való jobb kompatibilitás kapcsán merült fel, a 2002-es végső döntés egyéb területein azonban még nem mondták ki a végső szót. Erre azért lenne szükség, mert 12-én lejár a határidő, ezt követően pedig megszűnik minden felügyelet a redmondi óriás felett. A korábban az ügyben bíráskodó Colleen Kollar-Kotelly várhatóan aláírja a kérelmet, így létrejöhet a rövid hosszabbítás.

Ennek értelmében egészen pontosan január 31-ig kapnának haladékot az ügyészek és természetesen maga a Microsoft, hogy valamiképpen befolyásolják a döntést. A cégnek jövő keddig lesz lehetősége válaszolni a beadványra, a határidő hosszabb kitolásáról szóló döntés pedig az elkövetkező három hónap során születhet meg. Bár az igazságügyi minisztérium már korábban leszögezte, hogy szerintük a 2002-es megállapodás beváltotta a hozzá fűzött reményeket is nincs szükség hosszabbításra, 10 állam úgy véli, a cég piaci befolyása még mindig eltúlzott és komoly veszélyeket rejt magában a konkurensekre nézve.

A többi állam semleges álláspontjáról tett tanúbizonyságot, így ők várhatóan nem próbálják majd befolyásolni a döntést, bármi legyen is az. Meglátjuk, hogyan alakul az ügy és milyen feltételekkel folytatódik a cég felügyelete - már amennyiben egyáltalán folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!