echo#11
teljesen osztom amit írsz, tényleg az borítja föl a dolgot, hogy irreállis mennyíségű likvid tőkéjük van. miközben tényleg itt a vista is és nem mondom, hogy szar, de egy erősen középszerű termék. sok mindent elmond az is, hogy a free szoftver közösség simán tartja a lépést, sőt zárul a minőségbeli olló köztük. Igazából szerintem a linux lassan ott tart, hogy amiben gyengébb az már külső okokra vezethető vissza, pont a fejetetejére állt piacra. azaz, hogy van amihez nincsenek driverek és nem lehet rajta játszani(annyira). mert pl a 3D megjelenítés is nem valami olyan valami ami tetszőleges rendszeren futtatható, mint mondjuk a html, hanem be van betonozva a windowsba. mondjuk az ms szerintem a webnél is ezt akarta elérni az explorerrel és a folyamatos eltéréssel a szabványtól, és csak baromi nagy szerencsére, hogy nem jött össze (pontosabban talán itt kivételesen visszaütött az innováció teljesn hiánya, de még csak nem is tudták időban követni a konkurens termékeket az IE7-tel).
mondjuk, az is érdekes, hogy ha megnézem a többi nagyobb céget azért azt látom, hogy jóval innovatívabbak mint az MS. pl ott az apple, ok hogy a termékeik egy jelentős része marketing, de akkor is évről évre kihoznak valamit kis változást ami még nem volt, és ami kicsit kényelmesebbé teszi a dolgokat, és vállalják a kockázatot, hogy vagy bejön vagy nem. vagy ott a google. folyamatosan próbálkoznak előrefelé, nem(csak) már meglévő dolgokat copiznak, hanem minőségi előrelépés van. vagy ott a konzol piac, a sony és a nintendo is fejleszt előremutató módon (cell, spec kontrollerek), az ms meg kiad egy mezei fix hardveres pc-t. elmondva, hogy tök mindegy nekik, hogy van e veszteség vagy sincs, úgy sem szállak ki, addig maradnak a piacon amíg nem fogadják el a terméküket, mert anyagilag megtehetik (mondjuk itt épp elég könnyen ment, pont talán azért mert a sony időt és energiát ölt egy fejlettebb technológia kifejlesztésébe és így késtek a piacradobással).
és még egy utolsó dolog: szerintem ez jól mutatja meg, hogy tényleg egy monopolium kialakulásával a társadalom veszít. csak sajna már nem csak az van, hogy nemzeti piacon belüli a verseny, hanem inkább az számít, hogy a világ többi részén lévő cégeket leverje. szerintem ezért engedik az usa-ban újabban dagadni a cégeket (nem csak MS-t). mert ok, hogy elvileg valahol ez nem optimális, viszont ezek épp amarikai cégek, és így mégis csak jól járnak vele, nem baj ha egy cég van, ha az folyamatosan uralja a világ USA-n kívüli területeit is. sacc kicsit demagógan megfogalmazva adót szed az egész világtól.