Gyurkity Péter

2009-ig marad a Microsoft felügyelete

A tavaly év végén lejárt eredeti határidőt most egy bírósági döntéssel újabb két évvel hosszabbították meg, vagyis az amerikai illetékesek 2009 novemberéig felügyelik a korábbi határozatok betartását.

Colleen Kollar-Kotelly bíró mostani döntésével pontosan két évvel tolta ki a felügyeleti időszakot, amely alatt több szakértő végig figyelemmel kíséri a szoftvercég lépéseit és igyekszik biztosítani, hogy az eredeti határozat pontjait végig tiszteletben tartják és nem próbálják meg kijátszani azokat. Az új határidő 2009. november 12., ám nincs garancia arra, hogy ez lesz a végleges dátum.

Emlékezhetünk arra, hogy a 2002-ben meghozott eredeti döntés révén megszületett a megállapodás a felperes szövetségi államok és a Microsoft között. Ez többek között előírta, hogy a szoftvercég köteles elkészíteni a kommunikációs protokollok teljes, pontos és a külső partnerek által felhasználható dokumentációját, amely biztosítaná a kompatibilitási problémák eltűnését vagy legalábbis jelentős visszaszorítását a vállalat operációs rendszere és a külső alkalmazások között. Mindez egyben azt is jelentette, hogy saját megoldásaikat már kevésbé tudják ráerőltetni a piacra, vagyis csökken a Windows Media Player és az MSN részesedése.

Az ekkor létrehozott független testület tagjai ezt követően folyamatosan tartották a kapcsolatot a redmondi vezetéssel, segítségükkel pedig az igazságügyi minisztérium nyomon követte a Windowsban eszközölt változásokat. A mostani hosszabbítást Kollar-Kotelly azzal indokolta, hogy annak idején a Microsoftnak indokolatlanul sokáig tartott elkészíteni a dokumentációt, amely azt a gyanút veti fel, hogy szándékosan igyekeztek késleltetni a fejleményeket. Éppen ezért a jövőben is szeretnének betekinteni a vállalat ügyeibe, egészen 2009 végéig, és ebbe most a cég bele is egyezett. Vita így nincs a két fél között.

A döntésben azt sem zárták ki, hogy a határidő lejártakor újabb hosszabbítást eszközölnek. Erről természetesen még nincs döntés, így csak két év múlva derül ki, hogy a minisztérium mennyire elégedett a céggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • pedrohsi #8
  nlite rulz, ezzel mindent kidobálhatsz a telepítőből ami nem tetszik
 • Ghoosty #7
  És ezek legálisan megvehető példányok, vagy valaki csinált egy ilyen telepítő lemez. Csak mert nem midegy, mert ha az utóbbi, akkor no support.

  Én azt szeretném, ha olyan lenne a telepítő, mint annó a 95-98 alatt volt.
  Van haladó és tipikus telepítés, és haladónál beállíthattam, hogy mi kell és mi nem. Amit még nagyon rühellek, hogy ha frissítem mindíg berak egy ikont a quick lauchba, ha akarom, ha nem, ráadásul mindig felül akarja írni, hogy mindent azzal játszon le(miért nem jegyzi meg a régi beállítást), holott én csak a drm-es wmv-k miatt tartom a media playert.
 • mousee #6
  Vannak amúgy direkte ilyen herélt vindózok...lásd tinyXP széria... meg valami minimalwin-ről is hallottam... ilyen 100-200 megás winekre kell gondolni, amiből minden ki van vége, csak egy alap ami arra tök elég h jácc :)
 • Abu85 #5
  Egyetértek...
  Nekem csak játékra van win a gépen a többi dolgot Linux-on intézem.
  Szvsz kéne egy kiherélt win játékra.
 • Kagemusha #4
  nezd, neked ez igy esik jol, en pl. viszont szeretem magam eldonteni, hogy milyen programmal akarom a szorakozasomat, munkamat elvegeztetni
  tehat koszonom szepen, adjanak nekem egy szuz oprendszert, az alkalmazasokat majd en felpakolom, azt es akkor, amikor akarom
  ugyan mar, hadd dontsem el, hogy az MSN-t akarom hasznalni vagy a GAIM-et, az IE-t vagy a FF-ot, a WMP-t vagy a VLC-t es meg sorolhatnam
  ehelyett mi van? lenyomjak a torkomon azt, amire nincs szuksegem, ezzel biztonsagi rest hagynak a kulvilag fele, amit persze nekem kell majd betomnom
  olyan ez, mintha agglegeny letedre az autodhoz mindenaron el akarnanak adni egy gyerekulest is. minek? agglegeny vagy, masreszt majd te eldontod, hogy megfelel-e az auto gyartojanak ajanlata x-ert vagy masikat kersz y-ert, foleg, ha y<x... joval kisebb!
  esetleg igy olcsobb lehetne az oprendszer is, tobben megvennek legalisan, stb.
  ezek a hozzaadott hasznalhatatlansagok (figyelem! ez az en velemenyem, neked lehet, hogy hasznalhato, en nem szeretem) is megnovelik az arat
 • szvini #3
  ez egy nagy baromság, mert a gépen van valami, akkor nem tötöm le a másikét, hát csináljon valami jobban, és azt fogom ahsználni nem az MS-t, én bármikor nyitott vagyok a kényelmesebb jobb megoldásokra, persze most jön az hogy van a sok nép, aki azt se tudja mifán terem a kodek, meg mp3, meg mi az hogy média pléyer? Azoknak inkább jobb ha van fent valami aztán ne kelljen szenvedni ezek beszerzésével.
  Msn-el kapcsolatban is hasonlókat tudok gondolni, van másik msn-ező program, pl jut eszembe az aMSn, de hát annak is vannak idegesítő dolgai.

  Meg mért baj az hogy, ha valaki csinál valamit, akkor belerak pár szolgáltatást, majd ha nem tetszik leszedjük, a végén az lesz hoyg lesz egy csupasz windows és még a programokat is nekünk kell rá megírni :D:D:D:D
 • Rena11 #2
  ez csak a microsoft monopóliumát szoritja vissza
  mert gondoljunk csak bele milyen nehéz is lenne az élet kizárólag media playerrel vagy csak messengerrel
  bár szerintem ha nem hozták volna 2002-ben ez a döntést jóval többen ismerkedtünk volna meg a machintos rendszerekkel
 • bertino #1
  én csak szerény érdeklődőként érdeklődnék, hogy pontosan ez mit takar ? :)