Gyurkity Péter

A Yahoo célzott reklámokat épít a PDF-dokumentumokba

A Yahoo és az Adobe közösen dolgoznak egy új rendszeren, amely lehetővé tenné a kiadók, terjesztők számára célzott hirdetések megjelenítését a dokumentumfájlokban. Ezzel még több ingyenes tartalom válna elérhetővé.

A keresőcég már meg is kezdte a kiadók toborzását a platform béta periódusához, amely az előzetes információk alapján több hónapon keresztül tart majd. A cél egy olyan rendszer kialakítása, amely a weboldalakon megszokott célzott hirdetésekre épül, ám azokat az internetes oldalak helyett PDF-dokumentumokban tenné elérhetővé, lehetővé téve ezzel, hogy az ingyenes tartalmakból további bevétel keletkezzen.

A két cég ugyanis azt igyekszik kihangsúlyozni, hogy mindez a felhasználók érdekeit szolgálja: még több dokumentum válik elérhetővé mindenki számára és teljesen ingyen, mivel a tulajdonosok a különféle előfizetéses megoldások helyett a reklámokból tennének szert a bevételre. Ezzel egy időben persze a Yahoo is kiterjesztené saját hirdetési hálózatát, és a PDF népszerűségét alapul véve ez nem kis lépés lehet számukra. Partnereik száma is jelentős mértékben bővült, hiszen idén több céggel kötöttek szerződést online hirdetésekről, a listán pedig olyan neveket találunk, mint az eBay, a Comcast, illetve számos amerikai napilap.

Az elmúlt hetekben, hónapokban zártkörű tesztelés zajlott, többek között az IDG InfoWorld, a Wired, illetve a Meredith részvételével. Első körben szintén kizárólag amerikai cégeknek teszik lehetővé a részvételt, a hirdetések pedig angol nyelvre korlátozódnak, ám nem lehet kétségünk afelől, hogy a sikeres rajt után ez alaposan kibővül majd. "A felhasználók ingyenes tartalomra vágynak. A kérdés, hogy milyen módon érhetem el a fogyasztókat mindenféle előfizetés nélkül?" - utalt a két cég kiinduló gondolatára az InfoTrends elemzője.

A fő kérdés most, hogy a felhasználók mennyiben lesznek vevők egy ilyen megoldásra. Remélhetőleg az oldalsó panelen megjelenő hirdetések nem lesznek túlságosan zavaróak és minden eddiginél nagyobb választékot tesznek majd lehetővé egy olyan légkörben, amely izzik a különböző szerzői jogi vitáktól és összecsapásoktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #2
    de mit akarnak ezekkel a reklámokkal? nekem pl biológiai reklámszűrőm van az agyamban és a szememben, ha reklámot észlel, akkor a szemem rögtön ugrik a reklám aljára, és folytatja, mintha mise történt volna. szerintem ez sok embernek van.
  • concrete #1
    ilyesmi volt már korábban is. ingyenes pdf-be nyomtató program, cserébe ott villogtak a reklámok, nevére már nem emlékszem.
    szerintem nem sokan használták, mert EGYSZERŰEN IDEGESÍTŐ egy magánlevélben a reklám!

    Ott lehet életképes a dolog, ha pl PCWORLD-öt ingyen le tudnám töleni pdf-be, kb olyan reklámmennyiséggel, mint ami a papíralapú változatban van.