Gyurkity Péter

Az Apple bezáratta a Think Secret blogot

Igen radikális megoldáshoz folyamodott az Apple - a vállalat egyes üzleti titkairól értekező bloggal megállapodást kötöttek, amelynek részeként a blogoldal bezárja kapuit. A belső forrást azonban nem fedik fel.

A cég még évekkel ezelőtt perelte be a Think Secret üzemeltetőjét, aki a Harvard Egyetem hallgatójaként egyfajta hobbiként fogta fel az oldalt. Nicholas Ciarelli elsődleges bűne az volt, hogy belső forrásokra hivatkozva a megjelenés előtt rántotta le a leplet az Apple több készülő újdonságáról, amit Steve Jobs és a cég vezetése üzleti titkok megsértéseként aposztrofált. Most megállapodást kötött a két fél.

Ez a megállapodás az oldalon közölt rövid bejelentés szerint mindkét fél számára pozitív fejlemény. Jóllehet az oldalon működő blog a jövőben nem fog újabb írásokat közölni, a belső források kilétét nem fedik fel, így a vállalat titkait kiszivárogtató személyek, csoportok nincsenek közvetlen veszélyben. A hírt máris többen kritizálták és az Apple vezetését támadják, amely sokak szerint nagyon is radikálisan járt el az ügyben. Egyesek dél-amerikai diktátorként jellemzik a céget, amely dühében rendet vág a sajtó körében, mivel nem hajlandó tudomásul venni titkainak kiszivárogtatását.

Nem ez az egyetlen per, amelyben az Apple összetűzésben került egyes internetes oldalakkal. Egy másik ügyben a PowerPage, az AppleInsider, illetve itt is a Think Secret üzemeltetőit próbálták rákényszeríteni a források kiadására. Első körben a bíróság jóvá is hagyta az Apple kérelmét, mivel véleményük szerint az említett oldalakra nem vonatkozik az újságírókat védő általános rendelkezés, ám a fellebbviteli bíróság megsemmisítette az ítéletet, így a források itt sem kerültek veszélybe.

A Think Secret esetében már néven nevezték a menyasszonyt és egyenesen az üzleti titkok megsértését emlegették, ám a jelek szerint Ciarelli a megegyezéssel megúszta a tetemes pénzbüntetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AljasGetto #4
    Mi köze ehhez a mikrofosnak???

    De pl. eddig az Apple volt az egyetlen cég, aki még egy automata válasz emilt sem küld ha valami feedbacket ír nekik az ember.
  • grizzly21 #3
    mert a microsoft nem:)
  • Zozo76 #2
    kimontad a frankot :)
  • Lavigne #1
    az apple mindigis paraszt volt mindenkivel, ez már tök általános