Berta Sándor

Hajléktalan macskákért harcol Steve Wozniak

Az Apple társalapítója visszavonultan él, nem szerepel a híradásokban. Ugyan nem távolodott el teljesen a számítástechnika világától, azonban életét mostanában más feladatok és célok töltik ki.

Steve Wozniak alkotta meg az első Apple számítógépet és szoftvereket is készített hozzá. Amikor az Apple 1980-ban megjelent a tőzsdén a szakember multimilliomos lett. Steve Jobs világszerte ismert öltözködési stílusáról, előszeretettel hord fekete pulóvereket és farmert. Wozniakról ugyanez nem mondható, nincs saját öltözködési stílusa, mindig azt vesz fel, amihez éppen kedve van, gyakran van egyszerű pólókban. Ma már nem a számítógépek töltik ki az 57 éves férfi mindennapjait, sokkal szívesebben foglalkozik a kaliforniai hajléktalan macskákkal, mint azt az általa készített és a Humane Society Silicon Valley (HSSV) állatvédelmi szervezethez eljuttatott videó is bizonyítja.


"Csak az én kerületemben 125 000 gazdátlan macska található, de ez nem csak itt probléma, hanem országszerte. Max egyike a szerencséseknek" - utalt a videón a kezében látható cirmosra Wozniak. A szakember 1987. február 6-án adta fel az állását az Apple-nél. "Ugyan soha nem mondtam fel, még mindig onnan kapom a fizetésemet, mert mindig Apple-alkalmazott szeretnék maradni" - írta weboldalán.

Több mint húsz éve azonban Wozniak magánember. Zenei fesztiválokat szervez, iskolákban tart előadásokat és filmeket készít. Üzletemberként sosem volt igazán sikeres. Az általa alapított Wheels of Zeus (WOZ) néhány év után beszüntette működését. Ugyanakkor néhány régi Apple-kollégájával (Ellen Hancock, Gil Amelio, Mike Connor) együtt résztulajdonosa és társalapítója a Jazz Semiconductor Technologies chipgyártó cégnek.

Fő szenvedélyét a rollerek és a robotok mellett a macskák jelentik, de azért mindig érdeklik az Apple új termékei is. Az iPhone megjelenésekor az első vásárló volt az Apple San Jose-i boltjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #19
    "Valószínű egyedül van, mint a kisujjam, szóval a pénz nem minden.."

    Keszer hazasodott, ketszer valt el. Eredemes utannanezni a wikipedian. Egyebkent az apple-t akkor hagyta ott amikor osszetorte magat egy repulobalesetben es par evig nem emlekezett semmire. Azota helyrejott.
  • kacsi01 #18
    De legalább nem kurvanagy jachtokra, meg kokóra költi a pénzét/idejét mint a legtöbb amerikai "híresség". Amúgymeg ha rendesen elolvasod a cikket, ott van hogy zenei fesztiválokat szervez, iskolákban tart előadásokat. Ezeket gondolom nem macskáknak tartja...
  • qwas #17
    Remélem mikor a munkából én is visszavonulok ez vagy ilyen lesz a legnagyobb gondom.
  • haxoror #16
    "A gazdagnak sok gondja van, a szegénynek csak egy..."
  • zemy #15
    Valószínű egyedül van, mint a kisujjam, szóval a pénz nem minden..
  • mad mind #14
    "..."hát izé, itt magyarországon sajnos nem tudjuk kezelni ezt az x kórt, betegséget különböző okok miatt(legtöbbször pénz). Nagyon sajnáljuk. Németországba kéne...blabla" stb. De ez csak egy példa volt a millióból.
    Vagy te hogy vélekedsz erről?"
    Talán beszélj a gyógyszergyárakkal, akiknek az az érdekük, hogy minnél magasabb legyen a gyógyszerek ára, meg nem gyógyítani akarnak vele, hanem folyamatos kezelést elérni, hiszen nekik ez gazdaságilag jobb.
  • slime001 #13
    Aranyos macskák! Sokszor jobban tudom sajnálni egy állat halálát mint egyes emberekét. Ez nincs véletlen ;)
  • zLk #12
    http://nol.hu/cikk/469025/

    pont aktuális. De ez megint csak egy példa. És csak magyaro.
  • zLk #11
    És ezzel azt akarod mondani hogy állatkínzó, és állatgyűlölő vagyok?:)
    1., 2 kutyám is van.
    2., Én egy kicsit másképp látom a dolgokat végzős orvostanhallgatóként. Nekem például nagyon szúrja a szememet amikor milliomosok szórják olyasmire a pénzt ami nem hogy fölösleges (-ne érts félre), de lehetne szebbre, jobbra költeni.
    Többek között csak az orvostudományba annyi pénzt lehetne még belefejleszteni a különböző betegségek elleni harcra, kutatásokra, hogy iszonyat.

    Az tény hogy sokan és egyre többen vagyunk, de ha egészségügyi probléma van valakinek a családjában, akkor mindenki azt szeretné, hogy minél gyorsabban meg lehessen gyógyitani az illető családtagot és nem pedig olyan választ kapni, hogy
    "hát izé, itt magyarországon sajnos nem tudjuk kezelni ezt az x kórt, betegséget különböző okok miatt(legtöbbször pénz). Nagyon sajnáljuk. Németországba kéne...blabla" stb. De ez csak egy példa volt a millióból.
    Vagy te hogy vélekedsz erről?

    Sokszor elszomorít ennek a felgyorsult világnak az növekedő egoizmusa.

    ps.: persze nem azt mondom, hogy egy átlagkeresetű embernek el kéne adományoznia a keresetét erre meg arra, hanem azt, hogy aki tényleg tud nélkülözni, az legalább ésszerűen és oda tegye azt, ahol embertársainak segíthet.
  • who am I 7 #10
    LOL geci, ezt is elbaszom..szóval, érte nem harcol senki