Berta Sándor

Apple: tabu a Leopard?

Az APC ausztrál magazin információkat és képeket közölt az Apple Leopard fantázianevű új operációs rendszerének előzetes verziójáról. A cég jogi eszközökkel lépett fel ellene.

Finoman szólva sem szimpatikus, persze a saját szemszögéből érthető lépésre szánta el magát az amerikai számítástechnikai vállalat. Az Apple amennyire képes lázba hozni a szakmát és a közönséget a legújabb termékeivel, ugyanannyira képes kivívni a felhasználók és a média ellenszenvét is. A legújabb vita azután robbant ki, hogy az APC ausztrál magazin néhány nappal ezelőtt információkat és képeket közölt a cég Leopard fantázianevű új operációs rendszerének előzetes verziójáról. Az Apple megpróbálta megakadályozni a hasonló tudósítások és képek megjelenését, néhol több, néhol kevesebb sikerrel.

A vállalat jogi részlege levelet küldött a magazin szerkesztőségébe és arra szólította fel az APC vezetőit, hogy haladéktalanul távolítsák el a honlapjukról az ominózus cikket és fotókat, mondván a szoftvert kizárólag fejlesztőknek mutatták be és ezért senki sem engedélyezte a Mac OS X 10,5 Leopardról bármilyen adat, információ vagy felvétel megjelentetését. Az operációs rendszer az Apple szerzői jogi tulajdona és a hatályos szerzői jogi törvények tiltják a program nem engedélyezett terjesztését.

Az APC magazin némi huzavona után végül eltávolította a kért fotókat, azonban az amerikai cég ügyvédjei ezzel nem elégedtek meg és a teljes cikk eltávolítását követelték. "Az Apple kész további jogi lépések megtételére" - közölték a konszern ügyvédjei. Az ausztrál lap végül beadta a derekát és törölte a tudósítást.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az eljárás azért is érthetetlen, mert a cikk hangvétele pozitív volt, a szerkesztők alapvetően dicsérték az új operációs rendszert, ezen belül a felhasználói felület továbbfejlesztését is. Ráadásul a magazin azzal védekezett, hogy csak olyan információkat jelentettek meg, amiket korábban már maga Steve Jobs is elmondott a nyilvánosság előtt. Az APC vezetői szerint a lépés oka egyedül az volt, hogy a felhasználók kizárólag az Apple oldalairól tájékozódhassanak a Leopardról, más forrásból ne.

Az amerikai cégnek egyébként nem ez az első ilyen akciója. Még 2004-ben pert indított az AppleInsider.com, a PowerPage.org és a MacNN.com munkatársai ellen, akik a világhálón jó előre lerántották a leplet a meglepetésnek szánt bejelentésekről és a készülőben lévő új termékekről. A tavaly megszületett jogerős bírósági ítélet értelmében viszont az Apple nem derítheti fel terveinek kiszivárogtatóit és az ügyben eljáró testület kimondta, hogy a perbe vont blogolók és újságírók mindössze munkájukat végezték és nem kötelesek kiadni forrásaikat.

Idén pedig úgy tűnik, hogy a QuickTime alternatív párját érte el a végzete, mivel az Apple megelégelte a konkurens program működését és jogi lépésekkel fenyegette meg a készítőket, ha nem szüntetik be a szoftver fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #11
    G5 Dual 1.8 -as gepen neztem 2GB RAM-mal. Felek, hogy ez mar csak inteles gepeken lesz gyorsabb. Bar ugye ez meg beta, ezert is fikaztam inkabb a vizualis ujitasokat, a bugokat nem emlitve, mert azt nyilvan orvosoljak. Mindenesetre a legjobban az atlatszo menusor bosszant, mert csunya, es szogletes (miota letezik a mac, mindig lekerekitett menusora volt), es amit nagyon nem ertek: a Dock atlatszo hattere atlatszatlan (tukrozodo) lett, a menusor meg atlatszo, pedig az utobbi moge nem tudsz semmit helyezni, mig az elobbi ala gyakran kerul tartalom. Na mindegy.

    Amugy a spaces jol lett megcsinalva, Time machine is nagyon fasza, otletes a dockban az ikonkupac is, finder is jobb lett, en inkabb csak a latvannyal nem vagyok megelegedve.
  • Acheron #10
    Elfogadnék egy olyan kivetítőt,vagy mi az :P
  • Su0my #9
    R. Daneel Olivaw személyesen? xD
  • eto demerzel #8
    Macc: nm tudom milyen geped van de 1 biztos. G4 800 Mhz es 2 Gb RAm-al nm megy jol. Viszont a Core Duo-s gepen 2 Ghz es 2 gb ramm-al mar szepen megy. persze hogy nm kiforrot hisz meg beta. azt hasznalom a 10.4 helyet. nm sok csicsat talatam benne :) amit szeretem volna hasznalni az a TimeMachine de sajna nm volt akkora tarheljem ami most neki kellet volna.
  • ostroml #7
    kb 2 honapja lelehet tölteni a tesztelöknek kiküldöt versiot !
    Mac.OS.X.10.5.Leopard.9A466-SteveJobs
  • abzu #6
    De azért az is benne van, hogy ezt a cikket eltávolították, és hány jött helyette? és azt hozzá kell tenni, hogy mikor kisázmolták az iPhone reklámját egy kicsit magas összeg jött ki. egész életembe Luxusba élhetnék. A Leo-val kapcs pedig nagyon jó rendszer lett. Az tény, hogy beta, de könyen javítható ibák vannak, főkép megjelenési, amit a grafikusok javítanak, és a rendszert tekintve gyorsabb mint a tiger. Nem tudom, hogy az illető akiírta hogy lassab milyen gépen használta, de egy g4 1,gghz-től már szépen fut! és inteles gépeken meg mindegyiken.
  • Su0my #5
    jaja én is épp erre gondoltam:) de gondolom ez sajtótájékoztatóról van, azok meg rendes screenshotok voltak.. én csípem az Apple-t, de néha tudnak hülyeségeket csinálni :S :)

    mondjuk az is igaz, hogy egy bétaszagú oprendszerről azért nem jó, ha írnak tesztet, mert elterjedhet, hogy jajdehűderossz (lásd 2.hsz.), és ez a kijövő, esetleg javított változat hírnevét feketíti..
  • hiftu #4
    Hopp. Sg.hu mikor kap levelet, hogy töröljék a képeket??? :D
  • Su0my #3
    a két kijelentés között nincs kapcsolat, nem értem a 'mert' kötőszót a mondatban.

    Macc: adja az ég, hogy így legyen, most vacilálok azon, hogy Dell Vostro, vagy Apple MacBook Pro -> Leopardtól függ a dolog..
  • Macc #2
    Pont ma nyomogattam egy iPhone-t. Tenyleg nem kockaknak talaltak ki, de ami a kezeleset es a bongeszest illeti, uj mercet allit fel az biztos.

    Ami pedig a Leopardot illeti, azt is probaltam mar a gepemen, de sajnos nekem annyira nem jon be. A Tiger sokkal kiforrottab, egysegesebb, gyorsabb. Ez most sajnos kicsit Vista-sra sikeredett... sok a csicsa, van par esszerutlen hulyeseg, par giccs, ronda atlatszo menusor, stb. Kicsit parasztvakitos. Remelem sokan szetfikazzak, hogy mire megjelenik, ujra OS X feelingje legyen.