Berta Sándor

Szöulban 100 százalékos az internetes lefedettség

Dél-Korea egy újabb területen ért el kimagasló eredményeket. Az ázsiai országban elképesztő méreteket ölt a technikai fejlődés és erre a legjobb példa az internetes lefedettség alakulása.

A helyi információs és kommunikációs minisztérium tájékoztatása szerint a 15,9 millió dél-koreai háztartásból már 14,3 millióban van vezetékes vagy vezeték nélküli szélessávú internethozzáférés. Ezenkívül a fővárosban az internetes lefedettség idén májusban gyakorlatilag elérte a 100 százalékot. Sőt! Szöulban ez az adat 100,7 százalék, míg a környező Gyeonggi tartományban 106,8 százalék, Incheonban pedig ugyanez az érték 99,2 százalék.

"Amennyiben a főváros mellett a környező agglomerációs településeket is figyelembe vesszük az internetes lefedettség már meg is haladta a száz százalékot. Ez azt jelenti, hogy ezen a területen az összes háztartásban van már szélessávú internethozzáférés" - nyilatkozta a minisztérium egyik képviselője. A fejlesztéseknek köszönhetően Szöul és környéke lett a világ egyik, ha nem a legjobban és legsűrűbben online elérésekkel ellátott régiója.


Szöül látképe - kis területen sok ember, így megéri kábelt fektetni

A fejlődés annak köszönhető, hogy két távközlési konszern, a KT és a Hanaro Telekom az örökös rivalizálásukkal és egymáson való túllicitálásaikkal elérték, hogy szinte mindenki előfizető lett. A Hanaro Telekom nevéhez fűződik egyébként a világ első előfizetők számára elérhető ADSL-hálózatának működtetése. A történelmi dátum 1999.

A száz százalékos internetes lefedettség mellett azonban van egy komoly probléma is: a vidéki régiókban közel sem ennyire rózsás a helyzet. Dél-Jeolla tartományban a háztartásoknak "csak" az 58,4, Észak-Gyeongsangban "csupán" a 69 százalékában volt nagy sávszélességű internetelérés. (Az idézőjelek indokoltak: Magyarországon a hasonló arány utóbbinak a felét sem éri el). "A célunk most az, hogy a vidéki területeken és a szigetvilágban is elérjük a szöuli szintet" - tette hozzá a minisztérium munkatársa. Szeretne néhány európai ország ilyen, a helyiek által "gyengének" tartott adatokkal büszkélkedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gregor #15
  kanyecs:Hazánkban sokakat nem is érdekel az internet,mert nem tudják mire jó!
  Csak rosszat hallanak róla.
  1,1 millioan interneteznek hazánkban,szélessávon,persze ezek csak a nagy internet szolgáltatók adatai,ezek mellé még jönnek a kicsik.Nem rossz a helyzet,de lehetne jobb is.
 • sathinel #14
  Én UPC előfizető voltam 2 évig, és most is látom haveroknál hogy megy. A Tréonline 7 megás vonala vlahol 6 mega alatt van átlagban, és ingadozik rendesen. A külföldi elérés a Trénél néha olyan hogy feltölteni nagyobb sávszéllel tudok mint letölteni( a youtube oldalt felejthetem el annyira fos lassú. Ezeknek nincs tartalékuk max hazudnak mint a vízfolyás. A upc-nél meg 10 megás vonal ingadozott, de 1200-1400 k közötti letöltés közt ingadozik.... Tréonline szakember meg ezt mondja: nézzem meg az itthoni oldalukon hogy jól megy. Erre én kérdem ez nem magyarországon van? akkor hogy tudnám lemérni a küldöldi elérést ezzel a fossal? többféle oldalon néztem és elég gázok vannak a Tréonline háza táján....
 • savior #13
  a kornyezo telepuleseket is hozzaszamoltak, ezert mentek 100% fele.
 • kanyecs #12
  Itt is csak le kéne fedni az egész országot, az iskolákban meg azt tanítani, hogy hogyan lehet itthonról neten keresztül külföldről pénzt keresni. Talán egy kicsit jobb lenne.
 • Alfa Of NS #11
  Multiba persze...
 • Alfa Of NS #10
  Most már aztán tényleg mindenki nyomhatja a StarCraft 2-öt Dél-Koreában
 • virs lee #9
  Vegyenek több sávot, ne az előfizetőkkel szórakozzanak! Ha korlátlanként hirdetik, legyen is korltátlan! Hogy ez csak kamu és nem tudják teljesíteni? Az legyen az ő bajuk!
 • eax #8
  Ilyesmi komoly szolgaltatonal nem igazan fordulhat elo, ugyanis akkor nem tudnak tartani az SLA-kat (azert pedig sok-sok kotbert ki kell fizetniuk), sot, az egesz rendszer mukodeset veszelyezteti, pl. ha a drothoz meretezett teljesitmenyu router tulterhelodik (black fiberen ugyebar a legritkabb esetben kell kabelt huzni a savszelesseg-boviteshez, tehat bovitesnel az igazi koltsegtenyezok a halozati eszkozok), megszakadnak a BGP session-ok, stb.
  A chello pedig szerintem az elofizetok es a gerinc kozotti szakasz kapacitasproblemai miatt korlatozza a p2p-t (esetleg a nemzetkozi kapcsolatot tudom meg elkepzelni, de ok az AORTA-val egesz jol allnak ilyen teren).
 • shabba #7
  Én nem igazán látom hogy Tícom BIX port 9.8-nál tartana, inkább 6-6.5 Gbps maximum, az átlag pedig 4.5 Gbps, ez azért még messze van maxra futástól. Persze a BIX port a kapcsolódások közül a külvilág felé csak egy a sok közül. UPC-nek sem a gerincen van a szűk keresztmetszete, hanem az elérési hálózati szakaszban ahol ADSL-nél is ott van. A gerincháló mindig 1xűbben, olcsóbban és gyorsabban bővíthető, mert viszonylag kis számú végpont között kell megoldani, az elérési szakasz már sokkal keményebb dió.
 • xizor #6
  hát igen, szegény vidéki bácsikának bekell érnie a kis szávszélességű nettel, a nagy helyett a noname falukban :(