Berta Sándor

Egész Weimart lefedő internethálózat épül

Amennyiben minden a fejlesztők tervei szerint alakul, akkor a történelmi város lehet hamarosan Németország legnagyobb nyilvános internethotspotja.

A Weimari Vezeték Nélküli Internet (DRIN) nevű program július 4-én indult és a keretében a település 70 különböző pontján építenek ki internethozzáférési helyeket. A nyilvános hotspotokról bárki internezhet majd, legyen weimari lakos vagy turista. A beruházás során alkalmazott távközlési technológiát az Ilmenaui Műszaki Egyetem Mobilkommunikáció Kutató Részlegének munkatársai fejlesztették ki Andreas Mitschele-Thiel professzor vezetésével. A csoportban 16 nemzetközi tudós azon dolgozott, hogy miként lehetne a meglévő mobil hálózatok teljesítményét megnövelni. A laboratóriumi munka 3 éven át tartott. A programot támogatta a német oktatási és kutatási minisztérium, valamint az Európai Unió is.

A projekt a lakosok és a város meglévő, elsősorban DSL-hálózatát használja fel. Ezeket a rendszereket az ilmenaui Cuculus GmbH szakemberei által megalkotott szoftverrel teszik mindenki számára elérhetővé. A program képes arra, hogy a DSL-hálózatok éppen ki nem használt erőforrásait és részeit összeköti a kiépítendő vezeték nélküli hálózattal. A Cuculus GmbH-t maguk a tudósok alapították, feladata a technológia tökéletesítése. Emellett a kutatók létrehozták az IDEO nevű céget is, amelynek a hálózat optimalizálása a fő célja.

Nem ez az első hasonló beruházás Németországban. Tavaly novemberben a The Cloud nevű brit cég jelentette be, hogy a német főváros egész területén elérhető WLAN-hálózatot akar létrehozni. A vállalat által kínált megoldás előnye, hogy többszolgáltatós platform, vagyis az adott hálózat üzemeltetését nem egyetlen szolgáltatóhoz köti. A közös platformon szolgáltatásokat nyújthatnak mobil és internetszolgáltatók éppúgy, mint VoIP- vagy kábelmegoldásokat kínáló cégek.

A The Cloud korábban Stuttgartban összesen 50 hotspotot szerelt fel, amelyek segítségével bárki csatlakozhat az internethez. Hozzáférési pontok találhatók a városházán, a könyvtárakban, a stuttgarti villamosok körülbelül 30 megállójában, valamint a helyi kastély környéki kávézókban. A brit cég hasonló fejlesztéseket végzett Londonban, Manchesterben, Edinburgh-ban, Amszterdamban és a svédországi Karlskronában is.

Emellett április végén hirdették ki, hogy a Bodensee partján fekvő Friedrichshafen városa nyerte a T-City távközlési pályázatot, így itt építik ki a közel 60 000 lakosú település egész területét lefedő korszerű telekommunikációs hálózatot. A munkák várhatóan ősszel kezdődnek meg, a program mintegy 80 millió eurót kitevő költségeit a Deutsche Telekom fedezi. Az elképzelések szerint 120 kilométer nagy sávszélességű, akár 50 megabites adatátviteli sebességet is lehetővé tévő vezetéket fektetnek le, és kiépítik a HSDPA-hálózatot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikloss #3
    Nálunk a bejelentésre sem volt pénz, a gondolatnál megálltak.
  • Flashy #2
    bejelentés nálunk is volt, Győrre már milyen rég mondták hogy ez lesz. az a különbség hogy a németeknél megcsinálják, itt meg csak a bejelentésig jutottak.
  • mikloss #1
    Oda kell menni nyárra seedelni a torrenteket. Ingyen net!