Berta Sándor

Egymilliárd eurós támogatás idős netezőknek

Több száz millió eurót akar a következő években az idős felhasználók helyzetének megkönnyítésére fordítani az Európai Unió (EU).

A cél az, hogy a jövőben minden eddiginél egyszerűbbé váljon a nyugdíjasok számára az internetezés és elterjedjenek az ezt segítő termékek. Az EU a tagállamokkal közösen 2013-ig több mint egymilliárd eurót szán az Európai Akcióterv nevű programra. Szintén fontos célkitűzés, hogy az európai cégek ezáltal új előnyökhöz jussanak ezen a piacon.

Az Európai Unió felmérése szerint sok látás- és hallássérült, vak és nagyothalló embernek jelenleg semmilyen esélye sincsen arra, hogy kihasználja a világháló nyújtotta lehetőségeket, böngésszen, chateljen vagy e-mailezzen. Emellett jelenleg az európai uniós tagországokban csak az idősek tíz százalékának van internethozzáférése. "Az új technikák és készülékek segíthetnének e korosztály tagjainak az internettel való megismerkedésben, ezáltal megváltozhatna az életük, aktívabbak lehetnének és hosszabb ideig élhetnének - közölte Viviane Reding európai uniós biztos.

A program már csak azért is fontos, mert az előrejelzések szerint 2020-ra az EU lakosainak 25 százaléka lesz 65 éves vagy idősebb, a nyugdíjak és más ellátási költségek 2050-ig a jelenlegi háromszorosára nőnek majd. Azonban ennek a társadalmi csoportnak a megtakarításai elérik a három billió eurót, vagyis szakemberek szerint semmiképpen sem lenne szabad erről a piacról és felhasználói rétegről lemondani. A mobiltelefon-gyártók az elsők között reagáltak a problémára és egy német cég már piacra dobott például kifejezetten nyugdíjasoknak szánt mobil készüléket, amely rendkívül egyszerűen kezelhető és áttekinthető.

Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy egyre több tanfolyamot szerveztek és szerveznek az időseknek. Idén nyári internet tanfolyamot indít például a 60 éven felüliek számára az egri főiskola által működtetett Városi Információs Portál (VIP), de hasonló programot szervezett korábban a UPC Magyarország és T-Nagyi Program néven a T-Online Magyarország és a T-Com is. Az mindenesetre bíztató, hogy egyre több idős ember internetezik és a nyugdíjasok közül kerül ki a világhálót felfedező új felhasználók többsége.

A berlini egyetem 2004-es vizsgálata egyébként arra világított rá, hogy nem a nyugdíjasok nem szeretik a korszerű berendezéseket, hanem a gyártók nem figyelnek eléggé arra, hogy a termékeiket az idősebb korosztály tagjai is könnyen használni tudják. Emellett kiderült az is, hogy sok idős ember a magány elkerüléséért internetezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #10
    A nyugdíjasok szemével semmi baj. Sőt, nekik még tapasztalataik is vannak, nem úgy mint a nagyszájú csikóknak.

    Megtakarításaik meg nem azért vannak, mert loptak. Hanem azért, mert a jövőjükre is gondoltak. Persze mindenki szeretne kicsit beletúrni a bukszájukba.

    A számítástechnika viszont nem felhasználóbarát. Képzeljétek el, ha TV alapszintű használatához mondjuk két hetes tanfolyam volna szükséges.
  • HENCIG #9
    Micsinálni?
    :O
    Internetezésre... vagy félre olvastam valamit?
    :DDDD
  • Tetsuo #8
    K+F
  • Tetsuo #7
    Az EU mindig ilyen faxságokra költi a pénzt, milliárd alatt már nem is tudnak mit csinálni.. talán az alkotmány, a komolyabb infrastruktúrák, a k*f 1 komolyabb oldala.. fontosabb volna.
  • n0k0m #6
    Nem kell, hogy feltetlen politikai erdek huzodjon alatta. Egyszeruen be akaranak vonni egy nagyon nagy reteget az IT iparba. Lehet, hogy nektek a nyugdijasrol az otthoni 30000 huf/ho kisnyugdijas jut eszetekbe, de nyugatabbra nem problema nekik venni IT cuccokat. Amellett egyaltalan nem halott otlet, ahogy 50 eve a TV volt a sztar most az Internet jarja be ugyan azt az utat. Egyebkent szerintem pozitivan hathat a nyugdijasokra, ha elkezdik az internetet hasznalni (kozosssegibb/interaktivabb mint a TV). Nem beszelve az egyedul maradt idosekrol.

    Mas kerdes, hogy a magyar IT oktatas egy humbuk, ECDL/szamitogep kezeloi vizsgakon nem tudom, hogy sirjak vagy nevessek. Ki ne latott volna magyar sztech tanart ... Tiszteletem a kivetelnek, de a nagytobbseg inkabb szedne krumplit.

    Ehelyett mindenkinek azt mondom, hogy maga tanitsa meg idos szuleit, ha megtehetik, hogy e teren fektessenek be. Ha pedig Kozel elnek egymashoz mibe telik atdobni egy internet kabelt, vagy vezeteknelkuli halozatot. Egy internetezesre alkalmas szamitogepet pedig fillerekbol lehet osszedobni.
  • fv82 #5
    de így a nyugdíjasok szeme is felnyílhat, tehát öngól
  • hiftu #4
    Itthon már kicsiben lehet ezt látni. Vizparti kistelepüléseken, ahol aránylag alacsony az állandó lakosság. Ott a nyugdijasok vannak többségben. A polgármester meg küld egy-két apróságot névnapra, szülinapra és máris zsebében van a következő 4 év is. Ja és ez nem gondolatkisérlet, hanem valóság.
  • Mighty #3
    Nem véletlen ez a dolog. Európa öregszik, a nyugdíjasok választják meg a kormányokat.
  • craesh #2
    ennyi pénz... hihetetlen... mire bevezetik a rendszert, már meg is halnak azok akikért be akarták vezetni :)

    (mármint nyugdujasok mindig lesznek, de azok, akinek az adojából ezt konstruálják, addigra már tuti nem élnek) :(
  • Frosty01 #1
    Furán nézne ki ha a nagyfater elkezdene wowozni :C